×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

[Dossier] Una nova esquerra revolucionària a França

Els dies 16, 17 i 18 de desembre, es durà a terme a París el congrés fundacional d’una nova organització revolucionària a França.

Contrapunt

diumenge 4 de desembre de 2022
Facebook Twitter

Els dies 16, 17 i 18 de desembre, es durà a terme a París el congrés fundacional d’una nova organització revolucionària a França. La iniciativa és impulsada per Révolution Permanente (part de la Xarxa Internacional La Izquierda Diario), en comú amb lluitadors i activistes de la classe treballadora, el moviment antiracista, la joventut, el moviment de dones i LGTBI. En les dues últimes setmanes s’han desenvolupat en tota França assemblees preparatòries del congrés que han reunit més de 400 persones.

Aquesta conferència serà el punt d’arribada d’un llarg procés, els antecedents immediats del qual són la discussió interna dins del Nou Partit Anticapitalista (NPA) –que va acabar en l’exclusió del grup que avui conforma Révolution Permanente i l’acostament de la majoria de l’NPA a l’espai polític neo-reformista de Mélenchon– i la campanya per la candidatura de l’obrer ferroviari i fill d’immigrants Anasse Kazib, que va posar en discussió la necessitat d’unificar la lluita del moviment obrer amb les lluites antiracistes, la classe treballadora dels llocs estratègics amb la joventut de les barriades populars.

Aquest debat té arrels més profundes i fa a la qüestió de fons de com reconstituir una esquerra trotskista amb inserció en la classe treballadora i els sectors populars, que sigui capaç de desenvolupar una política superadora de les dues alternatives més habituals en les quals ha caigut històricament l’extrema esquerra francesa: l’obrerisme sindicalista (ben expressat en la política de Lutte Ouvrière) i el movimentisme sense concentració en els llocs estratègics de la producció i els serveis (la LCR fins a 1973 i posteriorment –des de 2009– l’NPA amb la seva política de diluir la centralitat del moviment obrer en la lluita contra el capitalisme).

D’aquí la importància de construir una organització que en la seva pròpia composició expressa la influència d’aquests diferents sectors de la lluita de classes, es proposi desenvolupar una política d’hegemonia de la classe treballadora per a unificar la lluita de classes amb la lluita de tots els oprimits i donar una lluita ideològica, política i estratègica enfront de les perspectives que proposen la reforma del capitalisme, com la Nova Unió Popular Ecologista i Social (NUPES) de Mélenchon. Des del punt de vista del desenvolupament de l’extrema esquerra a escala internacional, és també una molt bona notícia, donada la situació de reculada, paràlisi o dissolució d’una bona part del moviment trotskista.

Aquesta nova organització, no obstant, no es construeix des de zero. Conflueixen en ella diversos sectors que van conformar la militància d’esquerra més crítica dins de l’NPA. Compta també amb el suport d’intel·lectuals i artistes que comparteixen la convicció que és necessari desenvolupar una esquerra revolucionària capaç de donar noves perspectives. Al mateix temps, Révolution Permanente publica el suplement de teoria i cultura RP Dimanche, impulsa l’editorial Editions Communardes, al mateix temps que manté diàleg amb intel·lectuals i investigadors que formen part d’altres espais polítics, com Frédéric Lordon, Isabelle Garo, Stathis Kouvélakis o Michael Löwy, per nomenar els més coneguts, com a part d’una política de promoure la discussió teòrica i el debat marxista.

A continuació us oferim un dossier amb alguns articles que ens permeten introduir-nos en el procés de conformació d’aquesta nova organització revolucionària.

Assemblees a les principals ciutats de França per fundar una nova organització revolucionària

En aquest article, la redacció de Révolution Permanente repassa el desenvolupament i els debats de les assemblees de preparació del congrés de fundació de la nova organització revolucionària que s’han realitzat a les ciutats franceses de Tolouse, Bordeus, Paris, Lille, Marsella, Montpeller, Nantes, Rennes, Metz o Estrasburg amb centenars de persones.

França

Arthur Nicola analitza des de dins l’important vaguístic que s’està desenvolupant avui a França, com la vaga de les refineries que va sacsejar al país, així com la destacada intervenció que Révolution Permanente té en el procés i la lluita desenvolupada per impulsar la coordinació dels diferents sectors com a manera de desplegar tota la potencialitat del moviment.

Més de 500 persones a la Universitat d’estiu de Révolution Permanente

El passat agost es va realitzar la universitat d’estiu de Révolution Permanente de la qual van participar centenars de militants, on es van debatre els desafiaments de la nova organització revolucionària a França i molts altres debats sobre el marxisme i la perspectiva revolucionària en l’actualitat. Aquesta escola d’estiu, al seu torn, va ser part d’un conjunt d’iniciatives anàlogues en diferents països d’Europa impulsada per les organitzacions que formen part de la FT-CI a Alemanya, l’Estat espanyol i Itàlia.

França: un pas important en la fundació d’una nova organització revolucionària

El passat mes de juny a Saint Denis i Sarcelles, dues ciutats de la banlieue parisenca, es va realitzar una Conferència Nacional que va llançar una crida a la constitució d’una nova organització revolucionària. Van participar més de cent delegats en representació de 311 participants del procés de discussió, que va consistir en almenys dues assemblees per zona o regió en les setmanes prèvies. En aquest article, la redacció de Révolution Permanente, explica el desenvolupament de la mateixa i les discussions que la van travessar sobre la situació internacional, la situació de França i el llançament de la nova organització.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE