×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Educació dicta protocols insuficients, calen mesures eficaces per abordar la tornada a les aules"

Entrevistem a tres membres de l'Agrupació de Docents i Personal de Suport Educatiu en Risc en el marc de la tornada a les aules i les insuficients mesures que ha dictat el departament d'Educació. Enfront aquests protocols, la plataforma fa una crida a mobilitzacions i a convocar una vaga de la comunitat estudiantil.

Verónica Landa

dilluns 14 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Foto: EFE/Marta Perez

El dia assenyalat perquè milers de nens, nenes i docents tornessin a les aules ha arribat, i ho ha fet entre centenars de situacions de desbordament i improvització. Sense senyals de les ja de per si ineficaces mesures del departament d’Educació (d’altra banda tampoc esperades).

Uns minuts abans de la tornada aprofitem per a parlar amb tres docents i membres de la Agrupació de Docents i Personal de Suport Educatiu en Risc. Amb elles xerrem de la necessitat d’organitzar-se enfront la ineficacia del Govern per resoldre aquesta situació. Una política, per altra banda, que no es diferencia en res de la de les últimes dècades, retallant en una de les qüestions més bàsiques com és l’educació, fins i tot en temps de pandèmia i segones onades i posant en risc la vida de milers de persones.

No obstant, amb aquestes professores, algunes d’elles sobre-saturades i en previsió de tenir que impartir classes a fins a vuit grups d’estudiants, parlem també de les demandes que venen exigint i les mobilitzacions que es poden desenvolupar en les pròximes setmanes si la situació i els interessos de les adminsitracions no canvien radicalment, quelcom difícil d’esperar, per altra banda.

Heu creat una Associació de la Comunitat Educativa en aules de Risc, d’on sorgeix aquesta necessitat?

En primer lloc recordar que l’OMS recomana no tornar a l’escola quan l’índex sigui superior a 25/100.000 habitants. Per això tenint en compte l’índex actual a casa nostra, considerem que el departament d’Educació no vetlla per nosaltres com a treballadors que som i d’aquí sorgeix la necessitat d’organitzar-nos per intentar protegir-nos nosaltres mateixos.

Ara bé, la iniciativa sorgeix de la nostra preocupació envers la imminent tornada a les aules sense mesures de prevenció i protecció per part del departament d’Educació enfront la Covid-19 i l’immobilisme dels sindicats i, per tant, la necessitat de protegir-nos nosaltres mateixes. Sorgeix de la necessitat de protegir-nos d’un entorn altament perillós.

Com valoreu la informació que s’ha donat arran del començament de curs? S’han tingut en compte la vostra opinió i les vostres demandes?

Les instruccions i protocols que el departament d’Educació ha anat dictant des del mes de juliol han estat clarament insuficients. Han estat reiteratives en la seva ambigüitat sense afrontar d’una manera decidida mesures eficaces per abordar de forma col·lectiva aquesta situació excepcional.

D’altre banda, les mesures han estat divulgades primer a través dels mitjans de comunicació i només desprès d’aquesta presentació pública s’han fet
arribar als equips directius. Els representats legals dels treballadors, o sigui els sindicats representatius han denunciat reiteradament la manca de interlocució del departament d’Educació, fins i tot en matèries en les que aquesta participació és preceptiva, com és el tema de prevenció de riscos. De fet hi ha diverses accions legals interposades sobre el tema.

Una prova de que la informació cap als docents és improvisada i precipitada és la formació anunciada respecte a la Covid-19: es va anunciar el vespre del dissabte, dia 5, per realitzar-se el dilluns, dia 7, en una plataforma que ha presentat molts problemes d’accés i molts companys/es no l’han pogut realitzar. La informació és clarament insuficient i improvisada i, en cap cas, se’ns ha consultat la nostra opinió ni han demostrat tenir en compte les nostres reclamacions. Una formació a només set dies de començar el curs escolar dificulta la seva preparació, a més que no ha tingut en compte que molts docents participen en un procés d’oposicions com a opositors o tribunal durant les tardes. Com sempre, el departament d’Educació mostra una total manca d’empatia cap a les seves treballadores i treballadors.

Al llarg de l’estiu hem conegut algunes mesures a través dels mitjans de comunicació i no se’ns ha informat de manera directa als docents fins que hem tornat als centres educatius aquest setembre i les direccions de centre ens han ampliat aquesta informació.

I com qualifiqueu les mesures que s’han anunciat fins ara?

Valorem les mesures totalment insuficients. Ens preocupen diversos temes com la superació de les ràtios previstes per manca d’espais o la mateixa superació per manca de contractació de personal docent i la superació de les ràtios per impossibilitat organitzativa de complir-les. En aquesta úlltima qüestió els grups es van organitzar al juny en funció dels professors assignats en aquell moment.

A batxiller i FP es on en molts centres resulta mes difícil reduir ràtios. L’edat d’aquets estudiants (de 16 a 23 anys) fa que les seves interaccions socials siguin mes abundants amb el conseqüent risc de transmetre la malaltia als seus docents. Per això, les mesures són totalment insuficients, sobretot perquè no s’han tingut en compte molts aspectes clau en la prevenció i protecció en relació a la Covid-19.

I així com és bàsic la disminució de ratios, també ho és el fet d’incrementar la plantilla de docents i personal de suport educatiu i de personal de neteja. En cas que finalment es produeixin incorporacions de nous docents entenem que ho seran per causa de malaltia dels titulars ja que els alumnes fa mesos que estan distribuïts.

També ens preocupen els grups estables. Tot i aquests, es recomana als alumnes que no visitin els seus avis ni familiars de risc. En aquest sentit NO s’ha tingut en compte que els docents també tenen família pròpia i que poden conviure amb persones d’edat avançada i/o amb familiars i menors amb patologies prèvies. En molts nivells educatius els grups estables no són possibles. A banda de les extraescolars, els alumnes de secundària i secundària obligatòria tenen contacte amb molts altres professors. De fet, la nosaltres entrem en 8 grups d’alumnes diferents al llarg de la setmana, (1 d’ells amb més de 40 estudiants previstos), quelcom que incrementarà exponencialment el risc de contagi.

Cal una disminució de ràtios, espais òptims i amb suficient ventilació, equips de protecció per a docents i tenir en consideració el personal docent, el personal no docent i l’alumnat de risc, així com els qui conviuen amb persones de risc, entre altres. Altrament, el concepte de grup estable és perd en el moment que l’alumnat surt del centre educatiu. Per tant, no poden basar les seves mesures en formar únicament grups estables a les aules i incrementar la neteja de mans.

Per altra banda, els docents no som professionals capacitats per fer de gestors de la Covid. Aquesta tasca l’ha de fer un/a infermer/a escolar, mesura prevista des del 2015 i no aplicada.

Per últim, tenim també la poca ventilació de les aules, ja que, per molta mascareta que portem, 6 o 5 hores a una habitació de dubtosa ventilació, amb més de 20 persones, quedem desprotegits i en risc alt de contagi, tenint en compte, sobretot l’índex de transmissió comunitària actual. A més, no han arribat equips de protecció pels docents vulnerables, que han de pagar de la seva butxaca les mascaretes.

Per als docents i alumnes de risc una mesura relativament senzilla seria organitzar classes telemàtiques a alumnes vulnerables (o que convisquin amb persones vulnerables) impartides per docents vulnerables (o que convisquin amb persones vulnerables). Aquesta mesura té l’avantatge de disminuir ràtios i protegir els sectors més vulnerables.

Quin és el procediment per acreditar al personal docent de risc o que convisqui amb gent de risc? Quines mesures es prenen per part del departament o dels centres en aquest sentit?

El departament d’Educació ha contractat empreses de riscos laborals externes, les quals van sol·licitar un informe mèdic als docents que havien informat de vulnerabilitat. Pocs dies abans de tornar al lloc de treball, vam rebre un correu electrònic informant del resultat de la valoració i alguns encara estem a l’espera de l’informe final.

El procés és totalment opac, ja que la valoració és en funció d’un informe que es realitza des de l’atenció primària, sense unes directrius clares i sense fer un estudi acurat de les patologies de cada docent. D’altra banda, reclamar una segona valoració o aportar nous informes és bastant complicat i, fins i tot, en alguns casos, és impossible contactar amb la persona que ha realitzat la valoració.

Les mesures són totalment insuficients. El personal PAS, per exemple, ha estat enviat a treballar només amb la recomanació que extremin mesures: FFp2, distància i higiene. Per altra banda, no hi ha cap procediment a seguir pel personal que conviu amb gent de risc, suposem que volen que marxin de casa i s’allunyin de la gent vulnerable, quan en molts casos, ni l’economia ho permet, ni és possible pel grau de dependència de la mateixa persona vulnerable.

A quasi totes les Comunitats Autònomes el personal docent està plantejant vaga i aturades educatives per exigir mesures de seguretat. Quines són les perspectives a Catalunya?

Fins ara, davant la impossibilitat de concentrar-se gran quantitat de persones en espais públics, s’han realitzat diverses campanyes a través de les xarxes socials per donar a conèixer les nostres reivindicacions a les administracions. Tot i així, el passat dissabte vam convocar a Barcelona. I ara estem eixamplant les bases per tal de poder plantejar-nos la realització d’accions més contundents com la vaga.

La convocatòria de vaga ha de realitzar-la un sindicat, de manera que, des d’ADIPSE, estem difonent les nostres reclamacions a través de les xarxes socials i estem en contacte amb sindicats perquè si no es donen les mesures de prevenció i protecció adequades per part del Departament d’Educació, es convoquin mobilitzacions i, si calgués, una vaga.

Ets docent, estudiant o personal no docent, i vols contar la situació al teu centre?
Contacta amb nosaltres a [email protected] o a les nostres xarxes


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris