×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El 71% dels francesos vol la renúncia del Govern després del decret de Macron

Segons una enquesta de Harris Interactive realitzada després de l'anunci del decret de Macron per passar la reforma de les pensions el 71% de la població està a favor de la renúncia del Govern. Una xifra que confirma l'abast de la crisi política en la que es troba el macronisme, i les possibilitats que s'obren en aquesta nova etapa per al moviment de lluita.

Rafael Cherfy

divendres 17 de març de 2023
Facebook Twitter

Després de l’anunci aquest dijous per part del Govern de Macron per a utilitzar l’article 49.3 de la Constitució (similar a un decret) per a aprovar la seva reforma de pensions, una enquesta d’Harris Interactive mostra l’abast de l’oposició social a la mesura i la crisi política del seu Govern. El 82% de la població diu que s’oposa a l’ús de l’article 49.3.

Però més enllà de l’oposició mateixa a la utilització d’aquesta eina antidemocràtica, l’enquesta també reflecteix que l’executiu està més feble que mai, amb el 71% de la població desitjant la seva renúncia immediata. La consultora Harris Interactive ho analitza de la següent manera: "Si es presentés una moció de censura contra aquest recurs a l’article 49.3, el 71% dels francesos voldria que s’aprovés i que el govern dimitís". La veritat és que ja hi ha dues mocions de censura presentades en l’Assemblea Nacional que s’han de tractar el dilluns, però el que més amenaça avui al Govern és el radicalisme que s’expressa al carrer i en la represa de la vaga en diferents sectors.

El Govern és plenament conscient d’això, com el demostra el salt repressiu donat contra manifestants i vaguistes aquesta setmana i en particular aquest dijous i divendres després de l’anunci del decret de Macron.

Com assenyalen els nostres companys i companyes de Révolution Permanent: "En aquest context de profunda crisi política, com el demostren aquestes enquestes, és urgent posar tot en marxa per a prolongar la vaga".

La vaga, de fet, continua i es renova en refineries, recol·lectors d’escombraries, empreses energètiques o fins i tot en el transport, i l’anunci de la utilització de l’article 49.3 no va fer més que tirar llenya al foc i va donar peu a nombroses accions espontànies i manifestacions el dijous, que continuen aquest divendres. En aquest sentit, segons l’enquesta, el 65% de la població està a favor d’una extensió de la mobilització fins i tot després de l’aprovació del text per 49,3.

El sondeig confirma l’enorme crisi política del Govern de Macron, que no sols es troba en minoria en el Parlament, sinó sobretot en una ultraminoría social amb una aclaparadora oposició mobilitzant-se als carrers i en les empreses. És ara o mai, cal passar a l’ofensiva construint la vaga renovable i la seva extensió, per a finalment treure a Macron, el Govern i les seves reformes.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna