×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Congrés vota en contra de la llei per a legalitzar el cànnabis amb els vots negatius de PSOE, PP i Vox

Aquest dimarts el Congrés dels diputats ha votat amb 263 vots en contra, 75 a favor i 9 abstencions la proposta de llei proposada per Más País per a despenalitzar l'ús i consum de cànnabis i secundada per Unides Podemos, la CUP i EH Bildu.

Jaime Castán

dimecres 20 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Un dels projectes estrella de Más País ha estat la proposta d’una Llei Integral del Cànnabis, per a legalitzar i regular el consum d’aquesta substància, i que va comptar amb el suport d’Unidas Podemos, la CUP i EH Bildu.

No obstant, aquest dimarts s’ha produït la votació en el Congrés que ha comptat amb l’oposició a la llei del PSOE, PP i Vox, imposant-se d’aquesta manera el ‘no’ amb 263 vots enfront de 75 vots a favor i 9 abstencions.

La proposta defensada pel partit d’Íñigo Errejón partia del fet que el consum de cànnabis és una realitat molt estesa avui en l’Estat espanyol, malgrat la seva il·legalitat i que, per tant, la seva regularització és necessària per “tres motius molt senzills: per salut, per economia i per llibertat".

Un dels arguments principals d’Errejón ha estat la creació d’ocupació i els avantatges fiscals que per a l’Estat pot tenir el fet de treure de l’economia submergida aquest negoci que, d’una altra manera, només continuarà “beneficiant les màfies”. Segons el projecte, s’aplicaria un 35% d’impostos en la seva comercialització, dels quals el 60% estaria destinat a finançar la sanitat pública.

De la mateixa manera, regular el seu consum al nivell d’un altre consum de drogues com el tabac o l’alcohol facilitaria el tractament i la gestió mèdica dels casos d’abusos i addiccions, així com la garantia de la seva qualitat, amb els seus corresponents controls i etiquetatges, que contempla el projecte legal.

La llei que reconeix “el valor i caràcter universal, cultural, sociològic, lúdic, recreatiu, medicinal, comercial i industrial de la planta ‘Cànnabis Sativa L’ en totes les seves varietats”, així la seva aprovació suposaria un avanç clar en tractar de començar a superar la repressió i criminalització que s’hagi després del consum d’aquesta substància.

Malgrat això, PP i Vox han qüestionat des de posicions totalment conservadores i reaccionàries la proposta de llei, fent eix en els problemes de salut que implica el consum de cànnabis. Si bé la seva alternativa passa per mantenir la repressió i persecució del seu consum.

Una posició moralista en la qual també ha caigut el “progressista” PSOE malgrat deixar oberta la possibilitat de regular el cànnabis per a possibles usos medicinals, però no per a usos recreatius ni de cap altre tipus.

Aquests sectors conservadors criminalitzen el consum de cànnabis, mentre normalitzen i fins i tot promouen el consum d’un altre tipus de drogues que generen problemes socials i de salut més greus, com l’alcohol, o que suposen un gran benefici empresarial, com són els medicaments de la indústria farmacèutica.

I amb un clar menyspreu de classe en això, ja que el cànnabis és una substància associada sobretot a la joventut i a sectors populars, que són els qui sofreixen les conseqüències repressives i la criminalització per la seva utilització.

Per això no sols és una qüestió de màfies, ni d’alleugerir a la policia la sobrecàrrega de sancions que han d’aplicar en el seu fracassat intent de “combatre” el narcotràfic, com planteja Errejón, sinó sobretot es tracta de posar fi a aquesta persecució, criminalització i control policial en els barris populars.

Sense perdre de vista que la legalització també és una oportunitat de negoci capitalista i aquesta proposta de Más País obriria també aquesta possibilitat. Si bé la proposta també recull limitacions en temes de publicitat o patents. Però no cal descartar que, com comença a ocórrer en altres països com Mèxic, l’establishment acabi donant suport a la regularització com una oportunitat per a continuar enriquint-se.

En qualsevol cas, la proposta de Más País cau en sac trencat en dependre de l’aprovació del PSOE, que està en contra. No obstant, serveix a la formació d’Errejón per a posicionar-se “a l’esquerra”, al mateix temps que sosté al propi PSOE en el Govern.

Consignes com la legalització del cànnabis o la reducció de la jornada laboral que ve plantejant Errejón en l’últim temps, però amb clares limitacions, no pot fer-se de la mà del PSOE ni en el marc del Règim del 78, sinó justament enfrontant-los. Només a través de la mobilització, lluitant des dels centres de treball i els barris poden imposar-se fins al final.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya