×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern de Biden reobre un centre de detenció per a nens i nenes migrants

Organitzacions de drets civils van qüestionar la reobertura d'un centre de detenció de menors migrants a Miami. Asseguren que la mesura és cruel i il·legal, generant riscos per a la seva salut de nens, nenes i adolescents, en estar exposats a substàncies tòxiques.

EsquerraDiari.cat

dijous 25 de febrer de 2021
Facebook Twitter

El govern de Joe Biden res té de progressista. L’anunci de la reobertura d’un centre de detenció per a nens, nenes ja adolescents és una nova mostra de la seva política repressiva respecte a les persones migrants.

Organitzacions defensores dels drets civils de Florida van condemnar que el seu govern reobri un polèmic centre de detenció de Homestead, al sud de Miami, que va arribar a albergar a 2.500 nens, nenes i adolescents migrants i que va ser tancat en 2019 pel govern de Donald Trump, després de les denúncies d’organitzacions de drets humans.

"És indignant" va subratllar Lis Marie Alvarado, directora d’American Friends Service Committee (AFSC) en un comunicat sobre una reobertura del centre, considerat per Amnistia Internacional (AI) com a "cruel" i "il·legal". "La detenció de nens migrants és una pràctica repugnant, moralment indefensable que ha d’acabar", va expressar per la seva part Oliver Torres, de l’organització Southern Poverty Law Center (SPLC). "Estem profundament decebuts que l’Administració estigui llesta per a reobrir aquesta presó, especialment mentre hi ha opcions més humanes disponibles", va agregar. En el mateix sentit es va pronunciar Alvarado, en criticar que mentre el president Biden "demana la ’unitat familiar’, estigui obrint un centre de detenció" tancat per les condicions d’amuntegament i la falta d’un pla de seguretat i evacuació en cas d’un huracà, entre altres.

Et pot interessar: Trump nega el racisme policial i diu que les protestes són actes de "terrorisme domèstic"

El centre està situat a uns 40 quilòmetres al sud de Miami i va ser un dels més grans del país. El Departament de Salut (HHS) dels Estats Units, no obstant això, no s’ha pronunciat oficialment sobre la reactivació del lloc. El Partit Demòcrata de Miami-Dade va assenyalar en un comunicat que el centre de detenció ha de romandre tancat. "Els activistes de Miami-Dade van lluitar incansablement per a tancar aquesta instal·lació, i instem l’administració de Biden a reconsiderar la seva reobertura", va subratllar en un comunicat.

Alvarado va recordar que l’actual vicepresidenta del país, Kamala Harris, va visitar l’alberg quan era senadora, com el van fer molts altres congressistes per a denunciar l’estat dels menors. Entre ells, la llavors congressista demòcrata Debbie Mucarsel-Powell, que va denunciar que va haver-hi quatre acusacions d’abús sexual contra el personal de l’alberg i que tres dels empleats van renunciar o van ser acomiadats, segons un informe de l’Oficina de Reassentament de Refugiats (ORR).

"Això és imperdonable. La detenció de nens és nociva, criminal i una violació dels seus drets humans", va manifestar Alvarado. Va agregar que els menors seran detinguts en un lloc que "podria exposar-los a substàncies químiques tòxiques d’un lloc Superfund", en referència a un terreny que es troba sota un programa federal de neteja a causa de la contaminació amb substàncies perilloses. L’activista va indicar a més que "hi ha un soroll excessiu dels avions que enlairen i aterren en la pròxima pista de la Base de la Reserva Aèria de Homestead". "Sota cap circumstància, cap nen, nena o adolescent, ja sigui acompanyat o no, ha de romandre en un centre de detenció. En canvi, han de reunir-se amb les seves famílies. Condemnem el centre de detenció de Homestead. Ho hem tancat abans i ho farem de nou", va subratllar.

La reobertura d’aquest centre de detenció per a nens, nenes i adolescents torna a deixar al descobert la política persecutòria dels governs estatunidencs contra les persones migrants.

Et pot interessar: L’última trinxera del neoliberalisme

Un informe del Departament de Justícia i la Unió de Llibertats Civils (ACLU) presentat a l’octubre de l’any passat davant un tribunal de Califòrnia, confirma que no han aconseguit situar als pares i mares d’almenys 545 menors d’edat separats a la força de les seves famílies migrants indocumentades en 2017 i 2018 pel Govern de Donald Trump. L’informe sobre els nens separats de les seves famílies se suma a les denúncies de tractes brutals i inhumans en els centres de detenció de migrants que inclouen des de contagis massius de covid-19 fins a l’esterilització forçosa de dones.

Si bé aquesta política es va aprofundir sota el Govern de Trump, les successives administracions estatunidenques han dut a terme una política sistemàtica de deportació i estigmatització dels migrants. La mateixa ACLU va publicar en 2019 un voluminós informe sobre abusos contra nens migrants als Estats Units, on s’assenyala que la majoria dels fets documentats van ocórrer sota l’administració del president demòcrata, Barack Obama, qui va ser responsable de realitzar deportacions massives.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah