×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern de la Generalitat impulsa la privatització i la precarietat

La Llei Aragonès que està pendent de tramitació al Paralment de Catalunya suposarà l'externalització de grans sectors dels serveis públics i un gran aprofundiment de la precarietat laboral.

Arsen Sabaté

divendres 21 de juny de 2019
Facebook Twitter

Aquesta setmana el Govern de la Generalitat de Catalunya presentava al Parlament el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones per a donar començament a la seva tramitació parlamentària.

Aquest projecte del Govern de Quim Torra, més conegut com la Llei Aragonès, és impulsat per ERC i el vice president i conseller d’Economia Pere Aragonès. Tindrà com a objectiu la regularització dels serveis bàsics socials i d’atenció a les persones i es pretén que sigui aprovada després de les vacances d’estiu.

No obstant, sota el discurs "social" del propi Aragonès que "amb la regularització es garantirà que el preu no sigui el principal criteri per a adjudicar la contractació dels serveis i se li doni més pes a la qualitat. Incorporant clausules que facilitin el control per part de l’administració" s’amaga un veritable pla neo-liberal de privatització a gran escala dels serveis públics en els àmbits de la sanitat, l’educació o els serveis socials.

I és que la Llei Aragonès que facilitarà, encara més si cap, l’externalització d’allò públic a les mans de grans empreses privades, va molt més enllà. Després de la suposada "regularització", el que es pretén és establir les bases per a la privatització d’una infinitat de serveis que encara són de gestió pública.

Com denúncia la CUP en aquest vídeo, entre els diferents serveis que es veuran afectats per la Llei Aragonès es troben alguns del sector de l’educació com per exemple preescolar, educació especial, tutoria o menjador escolar; a més de pediatria, ginecologia, cirurgia o personal mèdic en el sector de la sanitat i els serveis socials cap a la gent gran, la infància i els joves o la diversitat funcional i les cures.

Tot això, sens dubte, a més de continuar repercutint a l’alça en els beneficis de les grans empreses privades que es lucren de forma exponencial amb l’externalització de gran quantitat de serveis, generarà un nou aprofundiment de la precarietat laboral en uns sectors que vénen de sofrir les majors retallades pressupostàries durant els anys més aguts de la crisi econòmica.

Subrogacions, retallades de plantilla o acomiadaments en el pitjor dels casos, a més de baixades de salaris i condicions laborals i contractacions a temps parcial seran els principals efectes d’una agudització de la ultra-precarietat després d’una llei que pretén aprovar-se sota un mantell "social" i sense fer soroll.

Una llei a la qual ja li han donat suport el conjunt dels grups parlamentaris de Catalunya, malgrat el seu marcat caràcter neo-liberal, a excepció de la pròpia CUP.

Per part seva, Catalunya en Comú tampoc ve posant traves a la Llei Aragonès, seguint fil per randa la política del govern municipal de la capital catalana durant els últims quatre anys en què l’Ajuntament de Barcelona en Comú, amb Ada Colau al capdavant, no només s’ha oposat a la remunicipalització dels serveis socials, tal com mantenia en el seu programa electoral de 2015, sinó que a més va renovar la llicència a Accent Social (Clece), propietat de Florentino Pérez, per a l’externalització dels serveis d’ajuda a domicili cap a la gent gran.

Amb aquesta llei, el Govern de la Generalitat, és a dir el PDeCAT i ERC, torna "a fer de les seves" després de cinc anys en què el procés ha servit com a cortina de fum perquè les retallades i l’austericidi durant els pitjors anys de la crisi no els passés factura electoralment, atès que ha quedat clar que el Govern mai ha volgut dur a terme el mandat popular sorgit del referèndum de l’1-O i molt menys declarar una república catalana efectiva.

I si bé, el judici als líders sobiranistes, entre els quals es troben l’ex vice president Oriol Junqueras, al costat d’altres exconsellers, és la cúspide de l’ofensiva reaccionària que està duent a terme el Règim del 78 contra el moviment independentista i les aspiracions democràtiques al dret a decidir de milions de catalans, els dirigents procesistes estan mostrant novament el seu veritable rostre neo-liberal amb una Llei que, com diem, preveu aguditzar la precarietat laboral per a milers de persones.

Des de fa setmanes, diferents sectors socials, sindicals i polítics vénen alertant dels efectes nefastos que suposarà l’aprovació del Projecte de llei de contractes de serveis a les persones, fent una crida a l’organització per a evitar la Llei Aragonès, a la qual des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) ens sumem amb la nostra major energia.

No obstant això, l’única forma per a aconseguir parar aquest proper atac, és a través de la mobilització social als carrers. Aixecant un pla de lluita entre tots els sectors que imposi la internalització dels serveis públics, sense cap acomiadament i sota gestió dels propis treballadors. Només així, amb mesures d’aquest tipus, es podrà començar a posar els fonaments per a la recuperació de tot el sector públic i per a atacar conseqüentment el greu problema de la precarietat laboral.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna