×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern espanyol converteix Canàries en un camp de refugiats com Lesbos

Davant l'arribada de milers d'immigrants en els últims mesos, el Govern “progressista” prepara un tap migratori a les Canàries, similar a Lesbos, per a tancar les fronteres europees.

Alejo Salvatierra

dissabte 21 de novembre de 2020
Facebook Twitter

Immigrants arriben a bord d’un patruller de Salvament Marítim al port d’Arguineguín. EFE/Ángel Medina G.

“Ningú arriba a la península, ningú passa a Europa”, és la consigna del Govern espanyol. En el que va de l’any, més de 18.000 migrants han arribat fins a les Illes Canàries, provinents de països com el Marroc, el Senegal, Mauritània, Algèria, i altres. Els ports estan desbordats d’immigrants, però el ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska, l’ha deixat clar: ningú serà traslladat a territori peninsular espanyol. Només un 10% ha aconseguit ser traslladat en aquests mesos. I ara la política serà fins i tot més restrictiva.

I llavors quin serà el destí d’aquests milers de migrants? Sobreviure amuntegats en carpes i tendes de campanya, fins que siguin deportats, igual que el que ocorre en altres camps de refugiats com Lesbos, a Grècia. Llocs que són veritables “taps migratoris” per a la Unió Europea.

El Govern espanyol ha anunciat aquest divendres amb "caràcter d’urgència", que habilitarà campaments amb 6.000 places a les illes de Gran Canària, Tenerife i Fuerteventura per a anar acollint als migrants que ara es reparteixen per 17 complexos turístics. De manera paral·lela, es treballarà per a dotar altres 7.000 places estables a l’interior d’immobles.

"Podríem haver arribat abans", va reconèixer el ministre espanyol de Migracions, José Luis Escrivá, de visita aquest divendres en Gran Canària. El reallotjament dels migrants arriba després de dies de denúncia per part d’autoritats locals, veïns i ONG sobre la situació d’amuntegament que sofreix el moll pesquer d’Arguineguín on "és molt difícil, simplement, respectar la distància" com exigeix la normativa per la pandèmia de coronavirus, assegurava en una entrevista amb EFE Íñigo Vila, director d’Emergències de Creu Roja Espanyola.

Segons el Govern espanyol, el 50% dels migrants que arriben a Canàries són marroquins, i esperen deportar-los al més aviat possible a aquest país, gràcies als acords de control de migració que mantenen tots dos governs. No és casual, llavors, que aquest mateix divendres Fernando Grande-Marlaska s’hi ha reunit amb el seu parell del Marroc, encara que no va voler donar cap informació a la premsa sobre el que van parlar sobre aquest tema.

Històricament, el Govern espanyol manté un acord amb el Marroc, perquè aquest país impedeixi les sortides migratòries mitjançant les forces de seguretat, en una espècie d’“externalització” de la cura de les fronteres europees, a canvi de retribucions i de complicitats amb les polítiques repressives d’aquest Govern, com en el cas de l’ocupació del Sàhara i la repressió al poble sahrauí.

La crisi migratòria està generant també un enfrontament amb el Govern de Canàries: "Canàries es rebel·la i s’oposa a ser l’únic lloc d’Espanya on hagi de quedar-se tota la immigració irregular. Hi ha un pacte per la migració i l’asil que diu rotundament que Europa ha de ser solidària amb les persones que arriben als territoris fronterers (...) Li ho dic amb rotunditat al Govern d’Espanya i a la UE: Canàries no acceptarà que tota la immigració quedi a Canàries", ha reiterat el president regional, Ángel Torres.

Per part seva, la ministra espanyola d’Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat que “totes les devolucions que faci Espanya es faran d’acord amb el que dicta la Llei. La Llei, els Tractats Internacionals que Espanya ha subscrit en aquesta matèria, ni més ni menys”. I a continuació ha plantejat que en aquests moments el que s’està produint és l’arribada de moltes persones, joves i homes, provinents de països com el Marroc, Algèria, el Senegal i Mauritània, per motius econòmics, “escapant de la desocupació”, ha dit. Amb aquestes paraules, ha deixat clar que no considera a aquestes persones com a possibles demandants d’asil, ni com a persones vulnerables, sinó com a migrants “econòmics”, i per tant, que seran expulsats.

Mantenir les devolucions en calenta, les deportacions, la construcció de CIEs i la reaccionària Llei d’Estrangeria, negant-se a regularitzar a les persones migrants, és una altra demostració més que el Govern “progressista” perpètua el racisme institucional.

Et pot interessar: Daouda Dieye: "El racisme institucional és l’arrel: lluitar contra el racisme és lluitar contra el capitalisme"

Es tracta d’una política d’Estat i una política de la Unió Europea: racisme institucional i tancament de fronteres, enmig d’una crisi econòmica i sanitària global que està deixant a milions de persones sense ocupació i sense ingressos a tot el món. Però caldria recordar-li al Govern “progressista” que, si milers de persones fugen de la fam i la desocupació des d’aquests països, és en gran parteix producte de les polítiques imperialistes que els governs Europeus han aplicat allí, en benefici de les empreses multinacionals. Ara, també, transformen les Canàries en un nou Lesbos.

Davant aquesta crisi, no és possible mantenir-se indiferent. La posició còmplice de Podemos i Izquierda Unida, com a part d’aquest govern “progressista” ja és escandalosa. És necessari acabar amb aquestes polítiques racistes de l’Europa fortalesa, implementar un pla d’acolliment de refugiats d’emergència, alhora que es planteja la regularització de totes les persones migrants, el tancament dels CIEs i la derogació de la Llei d’Estrangeria.

Et pot interessar: El Marroc llança una ofensiva militar sobre Sàhara Occidental


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l'empresa

Davant la sortida de Ferrovial: expropiació sense indemnització i devolució de totes les ajudes públiques a l’empresa