×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern espanyol rep al colpista Guaidó que continua recollint suports de l’imperialisme europeu

El colpista Guaidó es troba en una gira europea sumant suports dels governs imperialistes de la UE. La ministra d'Afers exteriors del Govern de coalició PSOE-UP el rebrà a Madrid com a “president encarregat de Veneçuela”. Els ministres d'Unidas Podemos, ni una paraula.

EsquerraDiari.cat

dissabte 25 de gener de 2020
Facebook Twitter

El passat 16 de gener, l’Europarlament va ratificar el seu suport a Juan Guaidó, autoproclamat president de Veneçuela. La cambra va aprovar aquest dia per majoria (amb el vot dels grups parlamentaris conservadors, socialistes i liberals) una resolució en la qual confirmen el reconeixement de Guaidó com a “president interí” de Veneçuela i condemnen l’"intent de cop d’Estat" del passat 5 de gener, quan se li va impedir ingressar a l’Assemblea Nacional.

La resolució va ser secundada per 471 diputats, amb el vot en contra de 101 i amb 103 abstencions. A pocs dies que es compleixi un any del fallit intent de cop d’Estat a Veneçuela, els principals grups parlamentaris europeus ratifiquen el seu suport a Guaidó, amb els vots a favor dels social-liberals liderats pel SPD alemany i el PSOE espanyol.

Pocs dies després, el propi Guaidó visitava el Parlament europeu, on va ser rebut efusivament per diversos partits europeus, entre ells el Partit Nacionalista Basc (PNB). A França, va ser rebut pel president Macron el 24 de gener, mentre centenars de milers de manifestants es mobilitzaven als carrers contra la reforma de pensions. Ara serà rebut pel Govern espanyol. Encara que Pedro Sánchez va decidir no rebre-ho en persona.

La decisió de Sánchez respon, d’una banda, a la intenció de no generar massa tensió amb els seus socis en el govern d’Unidas Podemos per aquest tema. Ni Podemos ni Izquierda Unida reconeixen a Guaidó com a “president”, encara que no s’han queixat gens ni mica de que sí ho rebi la seva “companya” Ministra d’Exteriors, Arancha González Laya. Com tampoc ho van fer quan la seva sòcia Manuela Carmena, exalcaldesa de Madrid, va reconèixer al colpista Guaidó. Ni quan ho va fer el Govern en funcions de Pedro Sánchez.

Et pot interessar: Un debat en l’esquerra espanyola pel suport del PSOE al colpisme a Veneçuela

D’altra banda, respon també a l’estratègia de José Luis Rodríguez Zapatero, que busca situar-se com un “mediador” entre el govern de Maduro i l’oposició de dretes. Una política que va ser rebutjada per un altre expresident socialista, Felipe González, qui ha realitzat declaracions aquest mateix divendres als mitjans de comunicació. González ha afirmat que Guaidó “és l’únic representant legitimat democràticament, d’acord amb la Constitució de Veneçuela, enfront del poder fàctic representat per la tirania de Maduro i els seus suports espuris de l’anomenada Assemblea Constituent, del Tribunal Suprem o de la cúpula militar".

La veritat és que, més enllà dels matisos entre Zapatero i González sobre com encarar la relació amb l’oposició veneçolana i el govern de Maduro, tots dos responen a un mateix objectiu: defensar els interessos de les grans empreses multinacionals espanyoles i el paper de l’imperialisme espanyol a Amèrica Llatina.

Encara que Sánchez no rebrà en persona a Guaidó, la seva Ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, sí que ho farà. I ho farà “en nom d’un Govern que reconeix a Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela”, legitimant així a un personatge nefast que va comandar un fracassat intent de cop d’estat a Veneçuela amb el suport dels Estats Units, com a part de l’ofensiva imperialista a la regió.

I per si faltava més gestos de simpatia amb el colpisme veneçolà, Guaidó també serà rebut amb honors pel govern tripartit de la dreta a Madrid, on li serà lliurada la clau de la ciutat i participarà en un acte a la Porta del Sol.

Els mateixos partits que van condemnar amb el 155 al poble català per realitzar un referèndum, que neguen el dret d’autodeterminació, que han ordenat i justificat la repressió exercida l’1O, que demanen penes més dures per als presos polítics catalans, reben amb pompa i honors al qual va intentar donar un cop d’estat a Veneçuela de la mà de l’imperialisme. I Pedro Sánchez, a través de la seva Ministra d’Exteriors, té el cinisme d’exigir-li al govern de Maduro “la convocatòria d’eleccions presidencials lliures, democràtiques, amb garanties i sense exclusions”.

Què han dit els ministres d’Unidas Podemos i d’Izquierda Unida sobre que el govern del qual són part rebi a Guaidó com a “president encarregat” Veneçuela? Absolutament res. La seva oposició enfront de l’intent de cop d’Estat a Veneçuela és una impostura, mentre donen el seu suport a la política reaccionària de “mediacions internacionals” a través d’agents de l’imperialisme espanyol i europeu com Zapatero.

De la mà de la UE i de l’imperialisme no vindrà cap sortida progressiva per al poble veneçolà. Per això, sense brindar el més mínim suport al govern de Nicolás Maduro i mentre qüestionem el seu creixent bonapartització i repressió als sectors obrers i populars, repudiem la gira del colpista Guaidó i la política intervencionista de l’imperialisme europeu a Amèrica Llatina.

En un país imperialista que històricament ha espoliat els recursos d’Amèrica Llatina com és l’Estat espanyol, és urgent que l’esquerra que s’oposa al règim, els sindicats i moviments socials impulsin la mobilització contra la ingerència imperialista a Veneçuela.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE