×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern notifica que Sánchez i Robles van ser espiats amb Pegasus

La crisi provocada per l’espionatge massiu a líders polítics i socials de l’independentisme català amb el programa Pegasus, fa un nou salt. Des de Moncloa s’ha comunicat que els mòbils del president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles, també van ser “infectats” amb el programa israelià.

Ivan Vela

dilluns 2 de maig de 2022
Facebook Twitter

Moncloa ha comunicat que tant Pedro Sánchez com la ministra de Defensa, Margarita Robles, també han estat víctimes d’espionatge a través del programa Pegasus.

En una roda de premsa extraordinària convocada pel ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, s’ha comunicat la notícia de l’espionatge, fet que, d’altra banda, ja està en coneixement dels tribunals.

El mètode d’espionatge ha estat confirmat després de dos informes tècnics del Centro Criptológico Nacional, i el mètode ha estat el mateix que s’ha realitzat als espiats del “catalangate”, és a dir, a través dels dispositius mòbils de Sánchez i Robles.

Els dispositius de tots dos membres del Govern van ser portats al Centro Criptológico que va verificar la “infecció” dels dispositius. En el cas del president del Govern s’estableix la data de maig del 2021, mentre que en el cas de Margarita Robles, la “infecció” del seu dispositiu mòbil va ser al juny de 2021, sempre segons les conclusions d’aquest informe.

Com també s’ha informat en roda de premsa, l’Executiu està ara analitzat els mòbils de tots els seus membres, per a validar l’abast del suposat espionatge, ja que encara es desconeix el possible abast".

Malgrat la sorpresa de la notícia i de la velocitat a la que se succeeixen els esdeveniments, el mateix Bolaños ja s’ha avançat a definir l’acció com a “externa i il·lícita”, i així ho ha explicat: “Quan diem intrusions externes, volem dir que són alienes als organismes estatals i no compten amb autorització judicial de cap organisme oficial. Per això les qualifiquem d’il·lícites i externes. Ara com ara no hem acabat la verificació dels terminals del conjunt del Govern”.

Aquesta notícia d’última hora salta després que el discurs d’ERC anés pujant el to fins a demanar responsabilitats polítiques en forma de dimissions, especialment després de la intervenció de la mateixa Margarita Robles en el Congrés dimecres passat, preguntant en forma retòrica i justificativa “Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

També ho fa abans que s’hagi posat en marxa la Comissió de Secrets Oficials que investigarà l’acció del CNI que provoca poques expectatives que pugui aportar claredat a tot aquest entramat d’espionatges.

Segons les declaracions de Bolaños, ara s’inicia un període de recerca, al qual se li suma la pròpia Comissió de Secrets, i són moltes les preguntes que hauran de respondre’s des de Moncloa.

Pegasus, si bé agències privades poden també adquirir els seus serveis, és un software principalment usat per Estats, així que es fa difícil manejar un escenari on el mateix president del Govern i la ministra responsable dels cossos d’intel·ligència, no estiguessin al corrent de la seva contractació i ús i amb l’afegit d’haver estat víctimes.

De la mateixa manera que és inevitable preguntar-se com ha pogut haver-hi aquesta intromissió i no s’ha destapat fins ara, enmig de la major crisi del Govern amb els seus socis, especialment amb ERC.

Per acabar amb aquests mecanismes repressius i d’espionatge cal plantejar una recerca independent de les actuacions de l’Estat, per determinar el judici i càstig als responsables materials i polítics de l’espionatge. Altres mesures elementals són la dissolució del CNI, l’obertura de tots els arxius secrets, la fi de tota persecució política i la llibertat dels presos polítics que encara romanen en la presó a conseqüència del procés i de totes les lluites socials i ciutadanes.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE