×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Govern redobla l’enviament d’armes a Ucraïna a través de tercers països

Continua l'escalada bel·licista. Als dos enviaments inicials d'armament realitzats les passades setmanes ara s'hi suma una “operació triangular” amb la qual el Govern de l'Estat espanyol enviaria armes a l'exèrcit ucraïnès a través de tercers països com Estònia o la República Txeca.

Clara Mallo

divendres 18 de març de 2022
Facebook Twitter

Als dos enviaments inicials d’armament realitzats les passades setmanes que van viatjar rumb a Polònia en 6 avions de l’exèrcit ara s’hi suma una “operació triangular” amb la qual el Govern espanyol enviaria armes a l’exèrcit Ucraïnès a través de tercers països com Estònia o República Txeca.

Com ha avançat El país “l’Executiu negocia una operació triangular amb països clients de la indústria espanyola de Defensa perquè donin a Ucraïna material que tenen en els seus arsenals a canvi que el subministrador reposi al més aviat possible les seves existències”.

L’objectiu sembla ser guanyar temps. El Govern pretén així accelerar el lliurament d’armament que per ritmes de fabricació encara no podria facilitar-ho a Ucraïna.

El material enviat fins ara

Fins avui, el Govern dirigit per Sánchez ja ha lliurat al Govern de Zelensky material ofensiu per valor de 30 milions i està pendent el lliurament d’equips per valor de 15 milions i d’equips de protecció per valor de 3 milions. L’ajuda directa, de moment, s’acostaria als 50 milions i inclouria en la seva majoria matèria letal.

El primer enviament realitzat el 27 de febrer, incloïa material defensiu (cascos, armilles i equips de protecció); el segon enviament realitzat, de major volum, incorporava material ofensiu (llançagranades, metralladores i cartutxos). Aquest segon “paquet” es va realitzar en dues dates separades i va constatar l’aprofundiment de la reaccionària escalada bel·licista del Govern espanyol i d’Europa en el seu conjunt.

Escalada bel·licista del Govern de l’Estat espanyol

L’Executiu, a través de la Ministra de Defensa Margarita Robles va deixar clar que “enviarem el material que tinguem i que pugui ajudar”. Sembla que en aquest cas el Govern compleix amb les seves paraules i amb el compromís bel·licista d’Europa. Tal és el compromís que una vegada esgotades les possibilitats de material facilitat per les Força Armades, es recorre a la indústria militar.

No obstant això, fins ara la legislació prohibeix l’exportació d’armes a països en guerra, alguna cosa que el Govern vol sortejar amb aquest pla triangular. La seqüència és la següent: el Govern espanyol una vegada esgotades les seves pròpies possibilitats (material facilitat per les Forces Armades) recorre a la indústria militar espanyola a la qual compra armes per a enviar-les a Ucraïna. Com la legislació no permet exportar armes directament a Ucraïna en tractar-se d’un país en guerra, el que fa el Govern és comprar armes per a “regalar-les” a països clients habituals de la indústria armamentística espanyola (República Txeca i Letònia de moment).

Però la cosa es complica. La indústria armamentística no té la capacitat de produir aquestes armes de manera ràpida així que el Govern negocia amb aquests països perquè enviïn paquets d’armament el més aviat possible a Ucraïna i el Govern s’encarregarà de reposar-lo també el més aviat possible.

La indústria de guerra espanyola està nerviosa perquè vol vendre armes i la legislació no ho permet. Diverses empreses han demanat a la Junta Interministerial Reguladora del Comerç de Material de Defensa i Doble Ús que s’agilitin els tràmits i es busquin les vies. Així el Govern ha ideat aquest “pla triangular”.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya