×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El PSOE promet “abolir la prostitució”: més punitivisme per a les dones

El president del Govern Pedro Sánchez ha anunciat aquest cap de setmana en el 40è Congrés Federal del PSOE a València que el seu Executiu “abolirà la prostitució”. Què es pot esperar d'això?

Irene Ruiz

dimarts 19 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Davant aquest mateix públic, una direcció afí i renovada del seu partit, va esmentar també que derogarà la reforma laboral del PP i posar punt i final a la Llei Mordassa, quelcom que ja sabem que només es queda en promeses electorals. Que al PSOE les qüestions materials que fan a la vida de la classe treballadora i els sectors populars li importen poc és un fet. I això és així també pel que fa a la qüestió de la prostitució.

La gran majoria de dones que es prostitueixen, ho fan per les altes cotes de desocupació, la falta de treball digne, ben remunerat i amb bones condicions laborals, per les profundes desigualtats a les quals condemna la Llei d’estrangeria a les dones migrants, per les jornades extenuants que impedeixen la conciliació amb les cures i en molts casos per una història prèvia de violència crònica i estructural. També està el cas del col·lectiu trans per al qual la prostitució és en molts casos és l’única sortida per a sobreviure, en el marc de l’enorme transfòbia social i institucional.

Però al PSOE tot això no li importa, l’única cosa que li importa és la propaganda. Van arribar al govern prometent derogar la reforma laboral del PP –per descomptat de la seva ni parlar-ne—, però no pensen tocar els guanys dels grans empresaris. De la mateixa manera, no pensen tocar la llei d’estrangeria, al contrari, han mantingut les seves mesures racistes, classistes i misògines.

L’estat espanyol és una de les més importants destinacions turístiques de prostitució. El sector serveis i la patronal de l’oci i l’hostaleria tenen molt pes en l’estructura productiva. D’altra banda, la pobresa d’una bona part de la població, i especialment la població migrant, afavoreixen que a moltes no els quedi una altra opció que la prostitució.

És a dir, al contrari del que pretén insinuar el PSOE i tota una ala del feminisme abolicionista i punitivista, la prostitució es manté perquè vivim en un sistema social i econòmic que no deixa moltes sortides a les dones. Des del bloc abolicionista es tracta de carregar culpes en els consumidors de prostitució com si es tractés d’un problema individual d’ “homes dolents” en comptes de la conseqüència d’un sistema capitalista i patriarcal que comercia amb la sexualitat i explota a les dones en el seu benefici. Des d’aquesta visió, a més, s’esborra a les prostitutes de qualsevol opinió o presa de decisió. L’estratègia per a “abolir la prostitució” es basa centralment a sancionar i perseguir els clients, però per la mateixa via, es reforça la persecució cap a les prostitutes.

Et pot interessar: Marxisme i prostitució: una posició alternativa als dos camps en disputa

Aquesta actuació, com ja s’ha demostrat en altres països on s’ha aplicat, no acaba amb la prostitució perquè no ofereix cap alternativa. I l’única cosa que aconsegueix és acréixer les penúries de les dones més precàries que no poden llogar un local pel seu compte, que han d’exercir en llocs més perillosos perquè els clients no siguin descoberts i acaba per tant supeditant encara més a les dones que estan en “clubs” a aquesta estructura per a sentir-se segures.

A nosaltres no ens estranya aquesta visió del PSOE. És a dir, si atenguessin el caràcter estructural de la prostitució i la seva relació amb el capitalisme patriarcal estarien obligats a prendre mesures que posessin en escac els beneficis dels poderosos, i per descomptat un govern que vela per l’Ibex abans que per les dones no ens portarà la solució.

Et pot interessar: 28S: dret a l’avortament legal, segur, gratuït i universal!

Des de Pan y Rosas exigim la derogació de la llei d’estrangeria, habitatges per a totes les dones en situació de violència de gènere, reducció de la jornada laboral i treball per a totes, programes especials per a les dones que vulguin voluntàriament sortir de la prostitució, i anul·lació de la llei mordassa amb la qual també es persegueix aquestes dones, així com la fi de tota repressió policial de l’aparell punitiu de l’estat.

Com a feministes revolucionàries sabem que no pot haver-hi alliberament ni de les dones ni de la humanitat en el seu conjunt sota el capitalisme patriarcal i per això som abolicionistes de qualsevol forma d’explotació i opressió, lluitem sense descans per abolir d’una vegada els sistemes que ens violenten. Però això, amb les dones oprimides autoorganitzades, mai contra elles.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge

Viure o sobreviure? El cost de vida suposa el 61% del salari mínim i sense comptar la despesa en habitatge