×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El Senat argentí va aprovar la quota laboral trans

La mesura conquistada cerca donar resposta a l'exclusió laboral que travessen les persones trans producte de la discriminació. L'activisme LGBTIQ+ fa anys la reclama als carrers.

Pablo Herón

dilluns 28 de juny de 2021
Facebook Twitter

Amb 55 vots afirmatius, 1 negatiu i 6 abstencions la Cámara de Senadores va aprovar a llei de "Promoció de l’Accés a l’Ocupació Formal per a Persones Travestís, Transsexuals i Transgènere ’Diana Sacayán - Lohana Berkins’". La llei estableix que els Poders Executiu, Legislatiu i Judicial; els organismes descentralitzats, les empreses de l’Estat, les societats de l’Estat, entre altres, tenen l’obligació d’ocupar en llocs de treball a persones trans en una proporció no inferior a l’1% de la totalitat del personal.

La pandèmia i la crisi econòmica van augmentar la desigualtat que travessen les persones trans a causa de la falta d’accés a un treball formal, a la salut, l’educació i un habitatge. El cas de Tehuel, el jove trans precaritzat que va desaparèixer anant a treballar, també mostra aquesta realitat estructural.

Les estadístiques diuen que "a l’Argentina, el 73% d’aquesta població no té accés a l’educació bàsica, el 98 per cent no té un treball formal i registrat i el 80% es troba en situació de prostitució com a única alternativa per a sobreviure". Aquest és el motiu pel qual fa anys l’activisme LGBTIQ+ exigeix la quota laboral trans en mobilitzacions com una mesura elemental i urgent. Les dades que es coneixen sorgeixen a partir de relleus d’organitzacions socials atès que l’Estat no porta registres.

Podran accedir a aquest dret "les persones trans majors de divuit anys", sense importar si van accedir al canvi registral en el DNI. La llei també estableix que l’autoritat d’aplicació ha d’"arbitrar els mitjans per a garantir la formació educativa obligatòria i la capacitació de les persones travestís, transsexuals i transgènere amb la finalitat d’adequar la seva situació als requisits formals per al lloc de treball".

Al mateix temps disposa que a l’hora d’accedir a un lloc "no podran ser valorats els antecedents contravencionals", ni tampoc "els antecedents penals de les/els postulants, que resultin irrellevants per a l’accés al lloc laboral". Un punt rellevant a causa de la fustigació i assetjament sistemàtics per part de les forces repressives que armen causes judicials.

El reclam es va tornar més urgent a partir de la quarantena, on a la desigualtat estructural se li van sumar intents de desallotjaments, augment de persecució policial i quedar-se sense ingressos, cosa que també continua passant a milers de treballadors precaritzats i informals o que van ser acomiadats.

Va ser en aquesta situació que al setembre de l’any passat el Govern va aprovar per decret una quota laboral trans. Fa anys es van sancionar normes similars en diferents municipis i províncies al llarg del país, Diana Sacayán va ser pionera a impulsar-la a la província de Buenos Aires. Un patró que es repeteix és que després de les aprovacions sorgeixen traves burocràtiques i dilacions de tota mena a l’hora d’implementar-ho. Per això, activistes trans i LGBQ+ en tot el país denuncien que la seva aplicació és parcial o directament a compte gotes.

El projecte de llei es va discutir durant l’any passat en el Congrés i va passar per la Cambra de Diputats fa dues setmanes. Sobre aquest tema el dirigent del PTS Nicolás del Canño, que l’any passat va presentar un projecte des de la banca del Frente de Izquierda Unidad, va afirmar que "és fonamental barallar per mesures elementals com a resposta a la realitat de les persones trans, posar a disposició els hotels i habitatges ociosos per a garantir que totes les persones trans víctimes de violència de gènere, així com els qui no compten amb accés al sostre o viuen sota amuntegament, sota la pressió i l’amenaça constant de les forces repressives, puguin sortir de la situació d’emergència en què es troben".

Al que va agregar que aquest conjunt de respostes urgents "el plantegem com a part d’un pla de sortida a la crisi sanitària, social i econòmica, amb mesures que apuntin a resoldre els problemes de fons de les grans majories, com una assignació durant la quarantena de 50 mil pesos per a cada persona que ho necessiti, així com l’augment del pressupost de salut, sobre la base d’un impost a les grans fortunes i el desconeixement del deute".

La sanció de la quota laboral trans és una nova conquesta per a les persones trans i LGBQ+ que fa anys el reclamen als carrers. En aquest context on el Govern ajusta a la gran majoria de la població, amb la falta de treball i salaris que cada vegada perden més contra els preus, es torna de summa importància continuar mobilitzant-se i barallar per la seva efectiva implementació, per condicions de vida que permetin arribar a fi de mes, tenir accés a un habitatge, educació i salut, perquè sabem que aquesta igualtat davant la llei, no garanteix la igualtat en la vida. Per aquestes raons el Frente de Izquierda Unidad crida a mobilitzar dilluns que ve, a cinquanta-dos anys de la revolta de Stonewall, en la marxa contra els travesticidis.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah