×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El bloqueig del canal de Suez provoca la pèrdua de 9600 milions de dòlars diaris

S'ha pogut moure el vaixell d'Evergreen, però encara està encallat al canal de Suez i continua interrompent la navegació. Almenys 450 vaixells estan aturats.

EsquerraDiari.cat

dilluns 29 de març de 2021
Facebook Twitter

L’Autoritat del canal de Suez va decidir aquest dijous suspendre de manera temporal la navegació mentre s’acaben els treballs de reflotació del portacontenidors "Ever Given" de bandera panamenya que es va quedar encallat i travessat el dimarts bloquejant aquesta via marítima.

En un comunicat, l’entitat va anunciar la suspensió "de manera temporal fins que acabin les obres de reflotació del gegant portacontenidors", va dir el seu president, l’almirall Osama Rabie.

Desallotjar el vaixell podria portar dies o fins i tot setmanes, van dir els experts, ja que s’està acumulant una quantitat cada vegada major de vaixells al Mar Roig i el Mediterrani esperant el seu pas.

Encara aquest matí, el vaixell gegant Ever Given romania encallat en la mateixa posició, amb remolcadors i dragues encara treballant per a alliberar-ho. S’ha pogut moure una mica el vaixell però el canal continua impracticable. Una part dels vaixells que havien de creuar el canal donaran la volta pel sud d’Àfrica.

El Ever Given, un vaixell de l’empresa taiwanesa Evergreen amb 400 metres d’eslora i capacitat de 224.000 tones de càrrega, es va quedar travessat al quilòmetre 151 del canal, en el tram sud, degut, segons l’Autoritat del Canal de Suez, als forts vents i una tempesta de sorra que dificultava la visibilitat.

En l’actualitat, entorn del 10% del comerç marítim global passa a través del canal i el 25% dels contenidors, amb la particularitat que moltes de les embarcacions que el travessen són vaixells petroliers, encara que a vegades han de descarregar el cru i canalitzar-lo a través d’un oleoducte. Aquest volum és l’equivalent a uns 9.600 milions de dòlars diaris en mercaderies de tota mena.

Almenys 450 vaixells es troben parats a l’espera que acabin els treballs de reflotació del portacontenidors.

Aquesta decisió es produeix després que el dimecres poguessin accedir al canal des de la Mar Mediterrània 13 embarcacions, que només poden arribar al Gran Llac, ja que el tram sud està embussat pel Ever Given, per la qual cosa tampoc han pogut entrar els vaixells des del mar Rojo.

Aquests 13 vaixells "estava previst que completessin el seu pas pel canal d’acord amb les expectatives d’acabar els procediments de flotació del vaixell", va indicar la nota, però aquests treballs encara no han conclòs i les embarcacions estan a l’espera en el Gran Llac.

Per part seva, l’empresa de logística i serveis marítims Gulf Agency Company (GAC), una de les quals opera al canal de Suez, va assegurar en un comunicat que no hi ha "cap estimació" de quan estarà operatiu el canal.

GAC, amb seu en Dubái i una oficina de coordinació a Suez, també va explicar que a l’equip de rescat de vuit remolcadors que treballa des del dimarts per a desbloquejar el Ever Given es van unir la nit del dimecres dues dragues per a tractar d’alliberar la quilla, que va encallar en una de les ribes del canal.

Les autoritats egípcies no han revelat quants vaixells s’han vist afectats pel bloqueig del canal, pel qual en 2020 van transitar 18.829 naus i pel qual passa entorn del 10% de les mercaderies a nivell mundial.

Pel canal passa la major part del petroli que procedeix del Golf Pèrsic amb destinació a Europa, així com el cru de Rússia que es dirigeix a l’Índia, la Xina o altres països asiàtics. En menor mesura, també és una via de transport entre la costa Est dels Estats Units i Àsia.

La forma en la qual el capitalisme va anar descentralitzant la producció des dels Estats Units i Europa en els últims 50 anys i armant una cadena de subministrament a partir de la cerca de mà d’obra barata en països perifèrics com els de sud-est asiàtic, han quedat revelades les seves febleses amb un incident menor com el que estem presenciant.

El bloqueig sobtat del Canal del Suez mostra una vegada més la dependència extrema de les cadenes de subministrament global. L’avanç tecnològic que van significar els vaixells portacontenidors va ampliar la disponibilitat de béns de tota mena a nivell global baixant els preus dels productes i accelerant el comerç. De fet s’espera un encariment del preu de les mercancies.

Però aquests mateixos avanços han generat vulnerabilitats. Com veiem, el bloqueig de Suez ha intensificat les tensions en la indústria del transport marítim, que s’ha vist afectat durant els tancaments per la pandèmia i el reordenament del comerç mundial.

L’augment de la demanda des dels EUA ha esgotat el subministrament de contenidors en els ports de la Xina, i el cost d’enviament d’un contenidor des d’Àsia s’ha més que duplicat des de novembre segons el New York Times. Les demores per covid-19 i la "nova crisi del canal de Suez" estan provocant un desajustament en les economies d’Europa i els Estats Units per falta d’inputs centralment per a l’agricultura i les automotrius.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques