×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El capitalisme destrueix el planeta, destruïm el capitalisme

Declaració internacional de la Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-CI) davant la Vaga Mundial pel Clima que tindrà lloc entre els dies 20 i 27 de setembre.

dilluns 16 de setembre de 2019
Facebook Twitter

Entre els dies 20 i 27 de setembre de 2019 tindrà lloc una "setmana d’acció" convocant a la Vaga Mundial pel Clima. La convocatòria ha estat promoguda per moviments com “Fridays for Future” i “Extinction Rebellion”, així com centenars de col·lectius ambientalistes i ecologistes en diferents països. Els organitzadors exigeixen als governs que es declari l’emergència climàtica i s’adoptin mesures urgents per a frenar la crisi ambiental. Davant la urgència de la crisi climàtica és necessari conquistar una estratègia que permeti enfrontar decididament la causa de la catàstrofe ecosocial que ens amenaça: el sistema capitalista.

Capitalisme i crisi ambiental global

El capitalisme ha prosperat des de fa segles mitjançant l’explotació de la naturalesa, ja sigui com a font “inesgotable” de recursos per a convertir-los en mercaderies o com a repositori de desaprofitaments. No obstant això, la capacitat de la Terra de “suportar” els processos eco-destructius del capital està arribant al límit.

La necessitat de creixement constant del capital ha portat a la interrupció d’un complex cicle natural que va trigar milions d’anys a desenvolupar-se, provocant una fractura del “metabolisme” entre la societat i la naturalesa.

El canvi climàtic i la crisi dels cicles biològics del carboni, l’aigua, el fòsfor i el nitrogen; l’acidificació dels oceans; la pèrdua creixent i accelerada de la biodiversitat; els canvis en els patrons en l’ús de la terra i la contaminació química de la indústria, són algunes de les terribles manifestacions d’una situació completament inèdita per a la humanitat: la tendència cap a la descomposició de les seves condicions naturals de producció i reproducció. A aquesta dinàmica ecodestructiva s’hi relaciona directament la degradació social i material de centenars de milions de persones que sofreixen la misèria, la desocupació i la precarietat laboral, mitjançant els quals el capitalisme assegura la seva rendibilitat i reproducció.

La barbàrie que representa la recent multiplicació d’incendis a l’Amazònia, resultat dels incentius al desmontament -intensificats per la política de l’ultradretà Bolsonaro-, la flexibilització de la legislació ambiental i l’acció directa de latifundistes i ramaders que orquestren els incendis, és només un altre episodi del continu procés de degradació i destrucció ambiental. Fins i tot a la Bolívia d’Evo Morales, els incendis amenacen destruir un dels boscos secs més grans del món, la Chiquitania, després que més de 2 milions d’hectàrees fossin arrasades pels incendis encoratjats per a l’extensió de la frontera agrícola. El fenomen dels incendis forestals descontrolats és cada vegada més recurrent, com els grans incendis que estan arrasant Sibèria i l’Àfrica subsahariana (més nombrosos, encara que menys destructius), així com els de Califòrnia la tardor passada i en nombroses regions d’Europa. El canvi climàtic i la set de guanys del capitalisme els estan intensificant cada vegada més.

El canvi climàtic, una realitat inqüestionable

Existeix un ampli consens científic en què el canvi climàtic es relaciona amb l’augment vertiginós dels nivells d’emissions dels gasos d’“efecte d’hivernacle” en l’atmosfera produïts per l’acció humana. Però no de l’acció humana en general, si no de les activitats desenvolupades en el marc de la manera de producció capitalista. Des de 1880 la temperatura mitjana de la superfície terrestre ha pujat gairebé 1°C segons diversos organismes. Un augment de la temperatura global (avui prop dels 15°C de mitjana) que és evident des de la revolució industrial i que ha vingut accelerant-se en l’etapa neo-liberal.

Les projeccions del Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), indiquen que la temperatura mitjana global a la superfície de la terra podria incrementar-se entre 2 i 5 graus centígrads i el nivell de l’oceà podria augmentar entre 18 i 59 centímetres en les pròximes dècades, mentre adverteixen que les emissions passades i futures de diòxid de carboni (CO2) continuaran contribuint a l’escalfament durant més d’un mil·lenni. Al mateix temps, recentment s’ha conegut que els nivells de CO2 atmosfèric han depassat les 400 partícules per milió (ppm), podent fins i tot aconseguir en les pròximes dècades xifres superiors als 500 ppm, nivells mai abans vists en la història de la humanitat.

Segons l’últim informe d’aquest organisme dependent de l’ONU, les estimacions de la qual solen ser les més conservadores en comparació amb altres estudis, les emissions de gasos contaminants haurien de reduir-se en un 45% per a 2030 -en menys d’11 anys- per a evitar superar el llindar crític d’escalfament de 1,5 graus centígrads, per sobre del qual es generalitzaria l’augment del nivell del mar, els fenòmens meteorològics extrems i l’escassetat d’aliments. La necessitat de combatre el canvi climàtic amb mesures dràstiques és innegable.

Per a moltes persones aquestes estimacions poden resultar abstractes, però prenen cos quan s’adverteixen les seves conseqüències reals com la potenciació de tots els fenòmens catastròfics relatius al clima, la seva permanència en el temps i l’acceleració dels seus ritmes. Incendis incontrolables que arrasen ciutats senceres en tot el globus (associats també a la propagació d’espècies invasives i una gestió forestal orientada al monocultiu i únicament al lucre), onades de calor extremes, inundacions massives o sequeres catastròfiques. Segons les Nacions Unides, actualment existeixen més de 20 milions de refugiats per causes climàtiques, mentre que, d’elevar-se la temperatura global a més de 2 graus, s’estima que seran 280 milions. La contaminació de l’aire per gasos i partícules derivats del trànsit de vehicles, així com de la producció industrial en les grans ciutats, produeixen 9 milions de morts anuals a tot el món, 800 mil persones solament a Europa.

L’escalfament global és una de les manifestacions més devastadores de la naturalesa destructiva del sistema capitalista sobre l’ambient, però no l’única. A ella s’hi suma la contaminació de l’aire i la degradació del sòl, la desforestació i la destrucció de la biodiversitat, la contaminació de l’aigua de rius i oceans. Segons un estudi, entre 1970 a 2014, la grandària de les poblacions de vertebrats ha disminuït en un 60 per cent de mitjana. Una tendència que s’agreujaria si no es frena la crisi ecològica, podent produir una extinció en massa de la biodiversitat del planeta.

El planeta sencer ha estat transformat en un immens parc de deixalles domèstiques, industrials i agrícoles generats per la producció, la distribució i els patrons de consum capitalistes.

Negacionisme i “capitalisme verd”, les dues cares d’una mateixa moneda

Enfront de l’escenari catastròfic que preanuncia l’escalfament global, els poders fàctics del capitalisme internacional oscil·len entre dues estratègies: d’una banda, una campanya de negació de les evidències científiques tendent a presentar-los com una “ideologia”; per l’altre, una estratègia de promoció d’un “capitalisme verd” o “sostenible”, que impulsa acords internacionals que són una farsa i proposa una reconversió parcial i limitada dels sistemes productius, mentre enforteix el model d’acumulació i explotació capitalista.

En el camp del negacionisme s’hi situen des de Trump, el Partit Republicà i el Tea Party als Estats Units, Bolsonaro al Brasil, fins a sectors minoritaris de científics. Però el seu nucli està en les grans corporacions que són les principals responsables de les emissions de gasos contaminants que generen el canvi climàtic. No obstant això, al mateix temps que fan campanya negacionista, les grans corporacions capitalistes són plenament conscients de les conseqüències del canvi climàtic i els seus efectes sociopolítics, i es preparen per a respondre a les seves implicacions en el terreny de la “seguretat” i la política exterior. El capital més concentrat planteja la militarització com a instrument d’adaptació al canvi climàtic: més exèrcits i forces de seguretat privades, que eventualment puguin defensar les illes de prosperitat enmig d’oceans de misèria i degradació.

De l’altre costat se situa el “capitalisme verd”, promogut des del Partit Demòcrata nord-americà, líders polítics dels principals països europeus com Angela Merkel, Emmanuel Macron o Pedro Sánchez i diversos “partits verds”, passant per diverses i puixants corporacions capitalistes, organismes internacionals, fins a ambientalistes i ONGs.

Es tracta d’un exercici de sincretisme entre neo-liberalisme i “economia verda”. Denuncien l’escalfament global i acorden en costosos cims climàtics mesures de protecció ambiental, controls i grans objectius de reducció d’emissions, que en tots els casos no han estat més que documents diplomàtics sense majors conseqüències pràctiques.

Al mateix temps, plantegen fer reparacions, limitar la producció de substàncies tòxiques i la destrucció de recursos naturals i desenvolupar simultàniament noves tecnologies “suaus”, argumentant al mateix temps que es tracta d’una nova font de creixement econòmic, ja que les corporacions capitalistes podrien extreure sucosos beneficis.

Així el Partit Verd alemany, per exemple, proposa “salvar l’economia alemanya” amb mesures de transició ecològica, mentre promou la militarització de l’imperialisme alemany (van advocar a favor d’una intervenció en el conflicte amb Iran sota "lideratge europeu"). Una política d’“imperialisme verd” per a contrarestar la crisi del capitalisme alemany.

Una de les mesures més recents en aquest camp, impulsada pel govern de Merkel i el Partit Verd alemany, però que comença a ser adoptada per altres governs i sectors ambientalistes, cerca implementar un impost a les emissions de CO2 (gravant per exemple el consum de carn, els combustibles o el trànsit aeri) per a renovar la indústria cap a una transició ecològica. Un impost que provocaria la pujada de preus i un atac en regla a la capacitat adquisitiva de la classe treballadora, mentre no representa cap mesura seriosa davant la crisi climàtica. En definitiva, l’estratègia neo-liberal del “capitalisme verd” acaba sent “negacionisme light”.

L’essència del capitalisme és l’ampliació del guany i l’acumulació a qualsevol cost, fins i tot si aquest cost implica la destrucció material del planeta. Quan la Xina i els Estats Units, al costat de la Unió Europea, produeixen la major part dels gasos d’efecte d’hivernacle que aniquilen la tropòsfera, i els capitalistes es dirimeixen entre postures negadores o cims impotents de gestió de la crisi ambiental, la resta del món continua sofrint els efectes del canvi climàtic.

Per això la idea d’un “capitalisme verd”, que elimini de forma íntegra i efectiva les causes que estan en la base de la catàstrofe ambiental global que ens amenaça i promogui un “desenvolupament sostenible” de la humanitat i el conjunt de les espècies que poblen el planeta, és una quimera. La solució a la crisi climàtica global no pot néixer en cap cas de les entranyes del mateix sistema que la va produir.

Cal dir que dins d’aquest camp hi ha un gran nombre d’ONGs i organitzacions ambientalistes com IUCN, WWF, o fins i tot Greenpeace, que treballen braç a braç amb els evangelistes de l’eco-eficiència i les petrolieres com Shell o la Exxon, amb mineres contaminants com Barrick Gold o mega-corporacions com Walmart, Cargill o Monsanto, col·laborant amb el saqueig de recursos naturals en tot el planeta sota la cobertura “ambientalista”.

Reformisme verd i “Green New Deal”

Dins de l’espectre dels defensors d’un capitalisme verd existeix una subvariant reformista que ha guanyat molt de pes en l’últim període, proposant un programa amb tints neo-keynesians per a fer front a la crisi. És l’anomenat “Green New Deal” (GND). Als EUA aquesta política és defensada per alguns aspirants a la presidència del Partit Demòcrata nord-americà, com Bernie Sanders i Elizabeth Warren, o per l’autodenominada “socialista democràtica” Alexandria Ocasio-Cortez, i també comença a ressonar en els discursos i programes dels social liberals europeus com el PSOE o corrents neo-reformistes com Podemos.

El GND, sosté Ocasio-Cortez, permetria als Estats Units una transició cap al 100% d’energies renovables en un termini de 10 anys, alhora que promet crear milions d’ocupacions lligades a la construcció d’una xarxa elèctrica eficient en tot el país basada sobre energies renovables, entre altres mesures. De quina manera? Promovent que les mega corporacions mil-milionàries, responsables de la crisi ecològica actual, siguin les que desenvolupin la infraestructura per a sortir del desastre. I que per a això comptin amb milionàries subvencions públiques de l’Estat.

La idea que subjeu darrere d’aquesta perspectiva és que si els governs dels principals països industrialitzats del món i les grans multinacionals prenen consciència de la situació serien capaces d’adoptar mesures en favor de la preservació de l’ambient. Tant el “Green New Deal” com altres propostes similars (com l’Agenda 2030 de l’ONU), que són avui referents per a bona part de les forces polítiques “progressistes” en el món, es fonamenten en la idea que és possible un “capitalisme sostenible” i que les corporacions que han generat la crisi actual poden reconvertir-se en les salvadores del planeta. Però la il·lusió que es pugui harmonitzar la contradicció entre els interessos capitalistes i la preservació de l’ambient i de la vida de centenars de milions de persones, és utòpica i reaccionària.

La manera de producció capitalista està en total contradicció amb la naturalesa i amb els processos naturals de desenvolupament. Per al capital, el factor determinant en aquest procés és merament quantitatiu. La feroç competència obliga cada capitalista a buscar constantment formes de reemplaçar als treballadors per màquines que augmentin la productivitat del treball i la massa de béns llançats al mercat i, per tant, la quantitat de recursos naturals consumits per a produir-los. La repetició constant d’aquest cicle de producció i reproducció del capital esprem impiadosament tots els recursos, sense tenir en compte el temps requerit per a la seva producció i regeneració natural.

La causa d’aquest tipus de desenvolupament eco-destructiu, més que la irracionalitat capitalista, és la seva lògica inherent; el resultat lògic d’un sistema econòmic del qual el seu motor és la set de guanys dels capitalistes.

La “rebel·lió” juvenil pel clima, les seves potencialitats i els seus límits

El 20 d’agost de 2018, la jove activista climàtica sueca Greta Thunberg es va plantar enfront de la seu del parlament suec amb una pancarta que deia “Vaga estudiantil pel clima”. Inspirat per aquesta acció, des de llavors el moviment “Fridays for Future” i els “divendres verds” en ciutats d’Europa, en els quals els estudiants falten a classes i es manifesten contra la crisi ambiental global sota la consigna “No tenim un planeta B”, ha sumat cada vegada més adhesions i ha mobilitzat a centenars de milers en centenars de ciutats per tot el continent.

Al costat del moviment “Fridays for future”, s’han desenvolupat altres plataformes ecologistes, com “Ende Gelände” a Alemanya, o “Extintion Rebellion” al Regne Unit, que sostenen reivindicacions similars, encara que també varien en els seus mètodes de lluita.

El passat 15 de març es va declarar la primera vaga global pel clima. Centenars de milers de joves van prendre els carrers en diferents ciutats del món en el marc d’una vaga estudiantil contra el canvi climàtic. A Madrid, Berlín, Paris, Viena, Roma i altres ciutats d’Europa i el món, les manifestacions van ser massives. El 24 de maig va tenir lloc una nova convocatòria global de vaga estudiantil, que va continuar mobilitzant a milions. Els pròxims 20 i 27 de setembre es realitzarà una nova Vaga Mundial pel Clima, en la qual es fa una crida a la ciutadania i a altres organitzacions socials a sumar-se a la convocatòria.

Els organitzadors exigeixen als governs que es declari l’emergència climàtica i l’adopció de mesures urgents per a frenar una crisi mediambiental que “és conseqüència d’un model de producció i consum que ha demostrat ser inapropiat per a satisfer les necessitats de moltes persones, que posa en risc la nostra supervivència i impacta de manera injusta especialment a les poblacions més pobres i vulnerables del món”.

Entre aquestes mesures es troben la reducció -a zero net- de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i evitar que la temperatura global s’elevi per sobre dels 1,5 °C. Per a això proposen accions tendents a l’abandonament dels combustibles fòssils i la seva substitució per energies renovables, tals com la paralització de noves infraestructures fòssils, un model energètic no nuclear o la reorganització del sistema de producció.

Denuncien a més la interrelació entre l’enorme desigualtat social i la degradació de l’ambient i plantegen que la transició a un “model eco-sostenible” ha de fer-se ateses les desigualtats generades en funció de la classe social, el sexe, la procedència, etc. En el camí a aquesta transició defensen la creació de fórmules de control i participació ciutadana a través de la democratització d’àrees de la producció com l’energia, el transport o l’alimentació.

El fet que la joventut es mobilitzi contra la barbàrie de la destrucció ambiental és un fet enormement auspiciós. A més, la incorporació del mètode de la vaga per a visibilitzar les seves demandes i la crida al conjunt de les organitzacions de la societat civil és quelcom innovador que no s’havia fet abans i que li dóna més força al moviment.

Enfront de les “potències infernals” que ha engendrat el capitalisme i les conseqüències que avui resulten inevitables, les i els joves impulsors del moviment “Fridays for Future” i altres plataformes similars són cada vegada més conscients d’aquesta realitat i, encara que d’una manera moltes vegades abstracte, denuncien al sistema capitalista com a causant de la crisi actual.

No obstant això, manquen encara d’un programa definit i una estratègia per a superar-lo. La seva perspectiva es redueix a una denúncia i exigència als representants polítics capitalistes perquè prenguin mesures urgents o a abraçar les propostes dels anomenats “partits verds”, però sense apuntar decididament contra els interessos i la propietat dels màxims responsable d’aquesta situació: les grans corporacions i multinacionals capitalistes.

Tampoc sostenen una posició contrària a mesures “verdes” com els intents d’aplicar impostos al consum que atempten contra la majoria de la classe treballadora i els sectors populars. Per contra, en molts països el moviment exigeix la implementació d’un impost a les emissions de CO2 més alts del que proposen els partits capitalistes, els quals elevarien els preus de productes de consum per a la majoria de la població. Perquè la joventut aconsegueixi atreure la classe treballadora a la lluita contra el canvi climàtic, és necessari un programa que plantegi clarament que siguin els capitalistes, i no les masses populars, els que paguin per la crisi.

En amplis sectors del moviment preval la lògica que per a solucionar la crisi ecològica l’eix central està en els canvis dels patrons de consum individual, centrant la seva atenció en el “consum irresponsable”. Òbviament la producció capitalista, generadora de patrons i cicles de consum a escala planetària, modela als “consumidors” i en aquesta mesura el comportament humà individual col·labora amb la crisi ecològica, per la qual cosa és desitjable promoure que aquests patrons es modifiquin generant consciència ambiental.

Però la realitat és que la influència que poden exercir els canvis del comportament individual sobre el caràcter funest de la producció capitalista sobre el medi ambient és en molts casos irrellevant i, especialment, molt desigual. Un informe d’Oxfam de l’any 2015 va demostrar que el 10% més ric del planeta provoca la meitat de les emissions de CO2, mentre que el 50% més pobre (3.500 milions de persones) és responsable de només el 10%.

La lògica de centrar la iniciativa de moviment ambiental en els canvis de comportament individual comporta dos problemes estratègics. D’una banda, perquè promou una estratègia il·lusòria que afavoreix una concepció individualista, difuminant o directament ocultant quin és el “centre de gravetat” sobre el qual cal copejar, el capitalisme imperialista, les grans corporacions i els estats capitalistes. D’altra banda, acaba enfortint el discurs reaccionari que “la gent és responsable de la crisi” que va unit a mesures per a fer pagar la crisi ambiental a la classe treballadora i els sectors més pobres de la societat; un discurs que al mateix temps que preserva el sistema i beneficia als capitalistes, impedeix incorporar a la lluita a les potències socials capaces d’enfrontar-la.

Una de les lliçons que ha deixat la lluita dels armilles grogues a França, un immens moviment social deslligat inicialment com a resposta a l’alça en el preu dels combustibles i en protesta per la injustícia fiscal i la pèrdua de poder adquisitiu, és que la “transició ecològica” no pot recaure sobre les espatlles de la classe treballadora i els sectors populars. Enfront de la crisi ambiental, el problema central no és la “divisió” entre els qui contaminen i els qui no ho fan, sinó entre la majoria social que ja està pagant els costos de la crisi i els capitalistes que la van generar.

L’única manera d’enfrontar la crisi ambiental global engendrada pel capitalisme és que en la lluita s’impliqui la majoria de la població amb la classe treballadora al capdavant. I això és així perquè la contradicció capital-treball no és una més de les que caracteritzen la forma de producció capitalista, sinó la que l’estructura, ja que, si la relació de la societat amb la resta de la naturalesa està mediada per la producció, és revolucionant la producció com es pot regular racionalment el metabolisme amb la naturalesa. Per això la classe treballadora, la classe autènticament productora de la societat, si es dota d’una política hegemònica i no corporativa, és l’única classe que pot actuar com articulador d’una aliança social capaç d’activar el “fre d’emergència” davant el desastre al qual ens aboca el capitalisme.

En aquest sentit existeixen importants exemples d’unitat entre el moviment ambiental i sectors de treballadors, com el cas de la drassana Harland and Wolff a Irlanda, on va ser construït el Titanic, que va ser declarat en fallida, però els seus treballadors van prendre les instal·lacions exigint la seva nacionalització i que s’implementi l’ús d’energies netes. O les crides a sindicats i sectors de treballadors a convocar la Vaga pel Clima, com s’està fent a Portugal, Alemanya o l’Estat espanyol.

Aquestes iniciatives són summament importants, perquè d’una manera encara intuïtiva però correcte, tendeixen a delimitar quin és el “subjecte social” que pot hegemonitzar la lluita per una alternativa a la destrucció ambiental, la classe treballadora.

La necessitat de que la classe treballadora s’integri al moviment amb les seves pròpies reivindicacions i els seus propis mètodes de lluita (vagues, bloquejos i piquets), és vital per al desenvolupament del moviment. És necessari ajudar a trencar els prejudicis que existeixen en amplis sectors de la classe treballadora amb el moviment ambiental, encara que moltes vegades estigui justificat per polítiques que en nom de la “defensa de l’ambient” han menyspreat a la classe obrera equiparant-la amb les patronals contaminadores o fins i tot promogut mesures que implicaven un atac directe a les condicions de vida de la classe treballadora sense més alternativa.

Però, sobretot, és necessari enfrontar i denunciar el rol reaccionari que juguen la majoria dels sindicats burocratitzats. Especialment en els sectors de la indústria pesant i la indústria energètica, les burocràcies sindicals actuen com els millors socis dels capitalistes. Moltes vegades s’oposen a qualsevol mesura de transició ecològica, per més superficial que sigui, sota l’argument de “salvar els llocs de treball”, quan el que amaguen en realitat és una política per a salvar els guanys dels capitalistes, lligant la destinació de la classe treballadora als bons negocis dels empresaris.

Davant la Vaga pel Clima, la posició majoritària entre els sindicats europeus o als Estats Units és oposar-se, o en alguns casos com a Alemanya, donar-li suport demagògicament, però negant-se a organitzar-la i convocar-la per considerar-la “il·legal”. És per això que, juntament amb l’impuls de la més àmplia autoorganització entre la joventut, és necessari denunciar les posicions reaccionàries dels sindicats burocràtics, que durant dècades han ignorat o menyspreat els problemes ecològics, al mateix temps que se’ls exigeix que convoquin a la vaga i posin les seves organitzacions al servei de la lluita contra els capitalistes responsables de la catàstrofe que ens amenaça.

La declaració promoguda a Alemanya per l’agrupació de sindicalistes de base "ver.di aktiv", impulsada pel grup RIO, amb més de 500 adhesions de sindicalistes de diferents branques de tot el país exigint a les centrals sindicals que convoquin a la vaga, és una mostra petita però significativa de la potencialitat d’aquesta política.

Un programa transicional anticapitalista per a evitar la catàstrofe

Enfront d’una perspectiva absolutament irracional a la qual ens aboca el capitalisme és evident la necessitat de mesures dràstiques i urgents. Però aquestes no poden dependre de la bona voluntat dels Governs de les potències imperialistes que són les principals responsables del desastre actual, ni tampoc de les noves agendes impulsades per les grans corporacions i els partits promotors del “capitalisme verd”.

L’única sortida davant la catàstrofe que ens amenaça és prendre el present i el futur a les nostres mans mitjançant una planificació racional de l’economia mundial, o com diria Marx, mitjançant “la introducció de la raó en l’esfera de les relacions econòmiques”. I aquesta només pot ser possible si la planificació de l’economia es troba en mans de l’única classe que per la seva situació objectiva i els seus interessos materials té interès a evitar la catàstrofe: la classe treballadora.

Una perspectiva per la qual lluitem les organitzacions que integrem la Fracció Trotskista – Quarta Internacional en el si del moviment obrer, de la joventut i els moviments ecologistes. Enfront de la farsa dels cims climàtics i les promeses d’un “capitalisme verd”, és necessari desplegar un programa transicional orientat cap a una completa reorganització racional i ecològica de la producció, la distribució i el consum amb mesures com:

· L’expropiació del conjunt de la indústria energètica, sota la gestió democràtica de les i els treballadors i supervisió de comitès de consumidors. D’aquesta manera el sector energètic podria avançar cap a una matriu energètica sustentable i diversificada, prohibint el fracking (de gas i petroli) i altres tècniques extractivistes, que permeti reduir dràsticament les emissions de CO2 desenvolupant les energies renovables i de baix impacte ambiental en consulta amb les comunitats locals. Al mateix temps, es reduirien els preus abusius de l’electricitat.

· La nacionalització i reconversió tecnològica sense indemnització i sota control obrer de totes les empreses de transport, així com les grans empreses automobilístiques i metal-mecàniques, per a aconseguir una reducció massiva de la producció automotriu i del transport privat, mentre es desenvolupa el transport públic en tots els seus nivells.

· La lluita per aconseguir condicions segures de treball en totes les fàbriques i empreses, lliures de tòxics i agents contaminants, unida a la reducció de la jornada laboral i repartiment de les hores de treball sense rebaixes salarials entre totes les mans disponibles, com a part d’un pla general de reorganització racional i unificada de la producció i la distribució en mans de la classe treballadora i les seves organitzacions.

· L’expropiació de la propietat terratinent i reforma agrària per a petits pagesos i pobles originaris. Expulsió d’empreses imperialistes, confiscació dels seus béns i expropiació sota control obrer de tot el complex industrial agroalimentari i exportador. Monopoli del comerç exterior i nacionalització de la banca per a finançar la reconversió i diversificació del model agroalimentari sobre bases sustentables i democràtiques. Prohibició del glifosat, eliminació progressiva de tots els agrotòxics i prohibició de la seva lliure comercialització, i inversió en recerca en mètodes alternatius, com l’agroecologia, entre altres.

· La imposició de pressupostos ben dotats per a la conservació de la biodiversitat, tant d’espècies com de la gran varietat d’ecosistemes del planeta, amb especial recalcament en els que estan en major risc. Regeneració de les àrees degradades (mars, rius, llacs, boscos i camps) sobre la base d’impostos progressius al gran capital.

· La prohibició de la megamineria contaminant, la nacionalització de la mineria tradicional sota control obrer i la seva articulació amb el desenvolupament d’una indústria de recuperació de minerals de la ferralla electrònica, implementant la “mineria urbana” per al reciclatge de minerals escassos dels aparells electrònics i altres productes. Expulsió de les mineres imperialistes i confiscació dels seus béns per a remeiar el mal fet a les comunitats afectades. Prohibició de l’apropiació privada de béns públics com l’aigua.

· L’abolició del deute als països dependents i semicolonials, que és una forma de coerció per a adoptar ajustos neoliberals antiecològics, així com l’expropiació de totes les empreses contaminants als països perifèrics. És inimaginable resoldre la crisi ecològica en aquests països sense independència respecte de l’imperialisme.

· L’obertura de les fronteres i tancament dels centres de detenció de migrants enfront del drama de la immigració, producte de la pobresa i l’espoliació imperialista, però també en moltíssims casos per la crisi climàtica.

· Una política radical que tendeixi a evitar els residus i a reciclar-los. No és suficient amb les instal·lacions de filtrat, depuració, etc. Fa falta una conversió industrial fonamental que eviti, a priori i a l’origen, la contaminació. Això implica també acabar amb l’obsolescència programada.

· L’aixecament del secret empresarial (que permet, per exemple, ocultar les emissions tòxiques) i l’obligació de portar registres públics on s’especifiquin les matèries primeres i els productes utilitzats.

Aquest programa, al costat d’altres mesures d’imperiosa necessitat, és òbviament impossible d’aconseguir en els marcs del capitalisme. Per a dur-ho a terme fa falta una estratègia revolucionària que enfronti decididament als responsables del desastre. La joventut que avui surt als carrers a tot el món per a lluitar per la “justícia climàtica” té el desafiament d’avançar en la radicalització del seu programa per a plantejar l’única perspectiva realista per a enfrontar la catàstrofe: impulsar la lluita de classes per a acabar amb el sistema capitalista i posar tots els ressorts de l’economia mundial en mans de la classe treballadora.

Socialisme o barbàrie: per una estratègia revolucionària i internacionalista

Molts científics, ecologistes, organismes internacionals i fins i tot grans mitjans de premsa, caracteritzen el moment actual com un moment de “crisi civilitzatoria”, que no té volta enrere i només queda adaptar-se al desastre. Davant la catàstrofe preanunciada, la ideologia capitalista no només sembra la por (el que dóna fonaments tant a polítiques securitaries com a sortides individuals sota el lideratge dels governs capitalistes i les grans empreses), sinó que nega de pla tota perspectiva emancipadora. Des del cinema i la televisió vivim un bombardeig constant de distopies: és més fàcil imaginar mons catastròfics, postnuclears, invasions d’extraterrestres i fins a zombies, que una societat que racionalment garanteixi la supervivència del planeta i de totes les seves espècies.

Enfront d’una perspectiva de catàstrofe, que no està descartada en absolut, el problema fonamental radica en si l’adaptació estarà en mans del capital o de la majoria desposseïda de la societat. Per això, la crisi ecològica torna a situar com l’única perspectiva de salvació de la humanitat i el planeta, la lluita pel comunisme, la de la societat de productors lliures associats en harmonia amb la naturalesa. Un combat en el qual classe treballadora ha de situar-se com a subjecte hegemònic, prenent les demandes ambientals no només com a part de la lluita per millorar les seves condicions de vida, sinó per donar una sortida progressiva a l’ecocidi que prepara el capitalisme.

Aquesta és la precondició indispensable per a instaurar un sistema basat en la solidaritat, que recompongui racionalment el metabolisme natural entre la humanitat i la naturalesa, i que reorganitzi la producció social respectant els cicles naturals sense esgotar els nostres recursos, acabant al mateix temps amb la pobresa i les desigualtats socials.

Davant la catàstrofe ambiental que ens amenaça, la disjuntiva plantejada per Rosa Luxemburg, “socialisme o barbàrie”, adquireix una renovada significació. En la vespra de la carnisseria imperialista que va començar en 1914, la gran revolucionària polonesa advertia que “si el proletariat fracassa a complir les seves tasques com a classe, si fracassa en la realització del socialisme, ens estavellarem tots junts en la catàstrofe.” Per a Luxemburg, el socialisme no era una destinació predeterminada per la història; l’única cosa “inevitable” era el col·lapse al qual portava el capitalisme i les calamitats que acompanyarien aquest procés si la classe treballadora no aconseguia impedir-ho.

En el nostre segle, les condicions de l’època de les crisis les guerres i les revolucions es reactualitzen, enfrontant a la classe obrera i els pobles del món no només a la barbàrie de la guerra i la misèria, sinó de catàstrofe ambiental i la potencial destrucció del planeta. Un projecte veritablement ecològic que davant la crisi ambiental a la qual ens condueix el capitalisme només pugui ser-ho en tant sigui comunista i de la classe treballadora, aliada al conjunt dels sectors populars, es disposi subjectivament a l’avantguarda d’imposar-lo mitjançant la lluita revolucionària, contra la resistència dels capitalistes.

***

La Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-CI) és una organització revolucionària internacional, impulsora de la Xarxa Internacional de diaris La Izquierda Diario en 12 països i 8 idiomes. Està integrada per:

ARGENTINA: Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS) / BRASIL: Movimento Revolucionário de Trabalhadores (MRT) / XILE: Partido de Trabajadores Revolucionario (PTR) / MÈXIC: Movimiento de los Trabajadores Socialistas (MTS) / BOLÍVIA: Liga Obrera Revolucionaria (LOR-CI) / ESTAT ESPANYOL: Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) / FRANÇA: Courant Communiste Révolutionnaire (CCR) que forma part del NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste) / ALEMANYA: Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) / ESTATS UNITS: companys i companyes de Left Voice / VENEÇUELA: Liga de Trabajadores por el Socialismo (LTS) / Uruguai: Corriente de Trabajadores Socialistas (CTS) / Organitzacions simpatitzants: ITÀLIA: Frazione Internazionalista Rivoluzionaria (FIR) / PERÚ: Corriente Socialista de las y los Trabajadores (CST) / COSTA RICA: Organización Socialista (OS).


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?