×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

El capitalisme és una incubadora de pandèmies, necessitem lluitar pel socialisme

Els Estats Units son avui el nou epicentre de la crisi, amb més de 300.000 casos confirmats i més de 8.100 morts fins al dia 4 d'abril. Una anàlisi d'aquesta crisi des de Nova York.

Tatiana Cozzarelli

Mike Pappas

diumenge 5 d’abril de 2020
Facebook Twitter

El COVID-19 està causant estralls al voltant del món. A Espanya el nombre d’infectats aconsegueix 124.736 casos, mentre que, a Itàlia, el nombre de contagis ha arribat a 115.242 aquest dissabte. La quarantena s’ha estès a països a tot el món, aconseguint un terç de la humanitat. Als Estats Units, la crisi econòmica també està impactant brutalment, amb 10 milions de persones que han estat enviades a l’atur en les últimes setmanes. A tot el món estem veient un augment de racisme i homofòbia, i creixen les tensions entre els Estats imperialistes, mentre creix el temor a l’epidèmia.

La propagació veloç del coronavirus està exposant totes les contradiccions del capitalisme, mostrant, al mateix temps, que el socialisme és urgent.

Coronavirus i capitalisme

En les pròximes setmanes, això només empitjorarà, ja que la propagació del virus és impossible de parar, per raons tant socials com biològiques. I mentre els metges recomanen a la gent quedar-se a les seves cases, la classe treballadora no pot permetre’s això quan apareixen els primers senyals d’una tos.

Contradient l’inicial suggeriment de Donald Trump que deia que molts amb COVID19 deurien així i tot anar al treball, els centres de control de malalties van insistir que aquells que estiguessin infectats pel virus haurien d’estar en quarantena. Sota el capitalisme, això planteja un problema pels que formen part de la classe obrera i no poden permetre’s simplement deixar els seus treballs sense previ avís.

El governador de l’Estat de Nova York, Trump i altres polítics afirmen que “estem tots junts en això”, però això és totalment fals. El 58% dels americans guanyen menys de 1000 dòlars i per a ells quedar-se a casa o no usar el transport públic no és una opció.

A més, una visita a l’hospital significa acumular factures mèdiques massives que moltes famílies no poden afrontar. The Guardian informa que un 25% dels americans han declarat que ells o algun membre de la seva família han retardat el tractament mèdic a causa de la costosa atenció. Al maig de 2019, la Societat Americana del Càncer va trobar que el 56% dels adults estan endeutats producte de l’atenció mèdica. Clarament, això configura una perillosa situació. Les persones estan sent carregades amb pesades factures si busquen fer-se test per al coronavirus.

El Miami Herald va escriure la història de Osmel Martínez Azcue, qui va arribar a l’hospital amb uns símptomes semblants a la grip, després d’un viatge de treball a la Xina. La visita a l’hospital li va costar ni més ni menys que 3.270 dòlars, segons un avís de la seva companyia d’assegurances. Bussines insider va elaborar una taula amb les possibles despeses associades per anar a l’hospital pel COVID19 als Estats Units.

Clarament, per a alguns, aquestes despeses no seran un problema. Els americans més rics, tenen més riquesa que el 50% que la resta de la població.

Kate Pickett i Richard Wilkson destaquen àmpliament en el seu llibre The Spirit Level: Why Greater Equality Makes Societies Stronger que les societats més igualitàries són més saludables. Les poblacions allí viuen més temps, tenen menys mortalitat infantil i tenen taxes més altes de salut. Però com s’associa això al COVID 19? La principal hipòtesi de la seva recerca és que la desigualtat social provoca estats d’estrès crònic. Això porta a estralls en els sistemes corporals com el cardiovascular i el sistema immune, deixant a les persones més susceptibles a veure’s afectades per problemes de salut. Això significa també que, en tant les societats es tornen més i més desiguals, veurem més quantitat de persones susceptibles a la infecció. Les contradiccions socials que genera el capitalisme ens posen a tots en perill a mesura que el COVID19 s’estén.

Coronavirus i socialisme

El COVID19 ha destacat la necessitat del socialisme per a fer front a epidèmies com aquestes. I per socialisme, no ens referim a “Mediqués per a tots” o a un New Deal. Estem parlant d’una societat en la qual els éssers humans tinguin el control sobre la producció, en comptes de que aquesta sigui regida pel lucre. Una societat sense capitalisme, on la producció i reproducció sigui organitzada pels productors.

En una societat d’aquest tipus, tant les prevencions com les respostes al brot serien molt diferents. Subministraments com el sabó per a mans, tovalloletes desinfectants o alcohol en gel tenen una demanda extremadament alta en aquests moments. Ja estem veient l’escassetat de subministraments claus a tot el món. La necessitat de guanys dels capitalistes ha portat a les empreses a augmentar dràsticament els seus preus en aquests moments de crisi sanitària. El Washington Post, per exemple, ve informant de dràstics augments de preu en aquesta mena de productes. Sota el capitalisme, l’escassetat condueix a una major rendibilitat, per a alguns.

El capitalisme ha estès les tendències de la globalització de la producció, portant les indústries cap a extrems dispars del món, en cadenes de producció que depenen unes d’altres per a funcionar. D’aquesta manera, els treballadors de fàbriques a la Xina produeixen IPHONE per a clients d’Apple als EUA. Això permet a les corporacions reduir costos en una àrea del món on poden obtenir proteccions més febles per als treballadors. Però mentre tot aquest entramat resulta beneficiós per als capitalistes, brots o malalties com el COVID19 exposen les febleses del sistema.

Per exemple, una gran part dels materials bàsics per a produir noves medicines vénen de la Xina. Des que les indústries estan tan afectades per la propagació viral, la producció de subministraments s’ha tallat dràsticament. Això retarda la capacitat d’una resposta ràpida en altres països. El mateix succeeix amb els respiradors artificials o les màscares.

Un aspecte central del socialisme és basar-se en una economia planificada i gestionada democràticament, una economia en la qual tots els recursos estiguin assignats d’acord amb les necessitats, en lloc d’estar restringits per la possibilitat de pagar. I aquestes necessitats serien definides democràticament per totes dues parts, productors i consumidors. Això significa que, generalitzant la producció sota el control dels treballadors, seria molt major la possibilitat d’augmentar la producció d’aquests inputs en una emergència.

A més, amb l’eliminació de les barreres entre el treball intel·lectual i el treball manual, un nombre creixent de treballadors estaria familiaritzat amb tot el procés de producció i llest per a girar on fos necessari. Els exemples de les fàbriques recuperades i gestionades pels seus treballadors a l’Argentina, que estan produint màscares i alcohol en gel, són indicis de les potencialitats en aquest sentit.

Finalment, el socialisme no pot existir en un sol país, per la qual cosa una economia global planificada seria clau en aquests moments. Si un país experimentés una escassetat, uns altres podrien compensar-lo. Aquesta és la clau per a controlar epidèmies globals com el coronavirus: només es detindrà si ho detenim a tot arreu. En una economia global planificada, aquesta seria una tasca molt més senzilla.

Si un s’emmalaltís, prendre la decisió de protegir-se a si mateix i als altres prenent temps lliure mai hauria d’implicar haver de preocupar-se per perdre el seu treball, pagar el lloguer, posar menjar en la taula o poder mantenir als seus fills. Sota el capitalisme, els serveis com l’habitatge i l’atenció mèdica es redueixen a productes que es compren i es venen. Això sovint enfronta a les persones amb situacions límit: treballar mentre s’està malalt i potencialment exposar a uns altres, o quedar-se a casa i arriscar-se a perdre el treball.

En la transició al socialisme, augmentaria la mecanització de la producció i l’eliminació de les ocupacions innecessàries: adéu indústria de la sanitat privada! I es reduiria dràsticament la quantitat d’hores que necessitaríem per a treballar. Passaríem moltes més hores del dia dedicats a l’art o compartint amb amics i familiars.

Durant els brots de malalties, podríem quedar-nos a casa al primer senyal d’un refredat, a més de fer-nos test immediatament. En una economia planificada, podríem assignar recursos on més es necessiten i tenir en compte una disminució de la força laboral a causa d’una malaltia.

On estan les vacunes i tractaments contra el coronavirus?

Actualment, diverses empreses capitalistes estan intentant provar teràpies (a vegades noves, a vegades prèviament rebutjades i ara reciclades) per a veure si poden tractar o prevenir COVID-19 . Si bé hi ha intents de produir una vacuna, aquesta no estaria llesta per a ser provada en assajos en humans durant diversos mesos, segons Peter Marks, director del Centre d’Avaluació i Recerca Biològica de la FDA. No obstant això, el Secretari de Salut i Serveis Humans, Alex Azar, es va negar a garantir que una vacuna de coronavirus seria assequible per a tots. "No podem controlar els preus perquè necessitem que el sector privat inverteixi ". La declaració és irònica, per dir el menys, venint d’un ex intrigant de la gran empresa farmacèutica nord-americana Eli Lilly, qui li prestava servei en moments en què els preus dels medicaments de la companyia van pujar significativament.

Empreses com Gilead Sciences, Moderna Therapeutics i GlaxoSmithKline tenen diverses teràpies en desenvolupament. Però l’interès de cada empresa a maximitzar els guanys entorn de la seva pròpia recerca ha impedit agrupar els seus recursos i dades per a desenvolupar vacunes de la manera més ràpida possible. Això mostra les mentides sobre que el capitalisme és el millor sistema per a "estimular la innovació".

També és important tenir en compte que gran part del desenvolupament de medicaments considerat "innovació corporativa" no podria haver estat possible sense una recerca governamental finançada pels contribuents. Projectes de llei com la Llei Bayh-Dole permeten a les corporacions comprar patents sobre molècules o substàncies que s’han desenvolupat en institucions finançades amb fons públics,
i després pujar els preus per a maximitzar els guanys. Un estudi realitzat pel Centre per a la Integració de la Ciència i la Indústria (CISI) va analitzar la relació entre la recerca finançada pel govern i cada nou medicament aprovat per la FDA entre 2010 i 2016. Els investigadors van trobar que "cadascun dels 210 medicaments aprovats per al mercat va sortir de la recerca secundat pels NIH ".

L’expropiació dels capitalistes significaria que el públic ja no hauria de subsidiar els guanys de les empreses privades. La nacionalització de la indústria farmacèutica permetria agrupar els recursos intel·lectuals i financers per a enfrontar els desafiaments del món, en lloc de centrar-se en medicaments de gran èxit que beneficien només a uns pocs. En el cas de COVID-19, veuríem una mobilització i coordinació massiva de les ments més grans del món per a agrupar recursos i desenvolupar més ràpidament teràpies efectives. De fet, és probable que hi hagi més mèdics i científics, ja que les persones que desitgen estudiar aquests camps ja no s’enfronten a un deute insuperable.

Sota el socialisme, tota la indústria de la salut seria administrada democràticament per metges, infermeres, empleats i pacients. Això seria dràsticament diferent del sistema actual en el qual els capitalistes rics prenen les decisions més importants en hospitals, companyies farmacèutiques, empreses de fabricació de dispositius i companyies d’assegurances (els actors clau que conformen el "complex industrial metge"). En el cas del COVID19, l’atenció mèdica seria un dret humà i no un mitjà per a guanyar diners. Això permetria a cada individu involucrat obtenir proves i tractament sense por de la ruïna econòmica. Si es necessités hospitalització o quarantena, un pacient i la seva família podrien centrar-se en el que sigui millor per a la seva salut en lloc de preocupar-se per si una factura de l’hospital els hi destruiria econòmicament.

L’abast d’alló que es considera "cura de la salut" també necessitaria expandir-se. La situació general de vida i l’entorn social d’un individu serien clau per a abordar la seva salut. Això significaria que un sistema de salut sota el socialisme abordaria qüestions com la crisi climàtica. Si bé encara no s’ha establert una connexió entre COVID-19 i el canvi climàtic, l’augment de les temperatures globals, impulsades en gran part per les 100 corporacions més grans i el complex militar-industrial, augmentarà l’aparició de nous agents de malalties en el futur. Els hiverns més curts, els canvis en els cicles de l’aigua i la migració de la vida silvestre augmenten el risc d’exposició a noves malalties.

El capitalisme va crear les condicions d’aquesta epidèmia. Les "solucions" capitalistes són insuficients i exacerben la crisi, la qual cosa significa més malalties i més morts. El capitalisme ha estat una incubadora per a la propagació contínua del coronavirus. L’atenció mèdica sota aquest sistema sempre serà inadequada per a abordar les epidèmies. El coronavirus fa urgent el fet que hem de passar a un anàlisi més social de la salut i el benestar. Tots estem connectats entre nosaltres, amb la naturalesa i amb el medi ambient que ens envolta. El socialisme reestructurarà la societat en funció d’aquestes relacions.

Al mateix temps, el socialisme no és una utopia. És probable que també hi hagi epidèmies o pandèmies en el socialisme. No obstant això, una societat socialista, en la qual tota la producció s’organitzi en una economia planificada sota el control dels treballadors, seria molt més capaç d’assignar recursos i posar en moviment l’energia creativa i científica de les persones.

Aquest article es va publicar originalment en Left Voice.


Facebook Twitter

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó