Política Estat espanyol

ERC-PSOE

El “diàleg” d’Esquerra i el PSOE s’obre pas lentament

El confederal del PSOE ratifica la via de l'acord amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Sánchez es recolzarà en la formació catalana per aprovar els pressupostos i preparar una reforma del codi civil.

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

dilluns 17 de febrer de 2020| edició del dia

La negociació oberta entre ERC i el PSOE s’està obrint pas lentament i de manera inexorable. La reunió del Comitè federal celebrat per la cúpula de la formació socialista ha ratificat aquesta línia de diàleg amb Esquerra Republicana i el pacte del Govern de coalició amb Unidas Podemos. Tan sols es va sentir la veu discordant de García-Page. El polític toledà, igual que el PP i Cs, va recalcar que la Constitució posa “límits” al diàleg.

Pel flanc dret, el PSOE ho té molt difícil per a arribar a acords que estabilitzin la legislatura. I no li queda una altra opció que provar amb els d’Aragonès i Junqueras d’ERC per aprovar qualsevol iniciativa. D’antuvi, el que més preocupa a Pedro Sánchez és l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Això li donaria almenys dos anys d’estabilitat parlamentària.

ERC porta diversos mesos tractant d’iniciar un diàleg amb el Govern central i el PSC. Alguns “fruits” d’aquestes reunions són els pressupostos aprovats en el consistori barceloní i una molt probable aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

Per part seva, Pedro Sánchez està preparant una reforma del codi penal per a rebaixar les penes de presó; rebaixa que s’aplicaria immediatament als 9 dirigents polítics catalans condemnats per sedició.

La situació dels 9 presos polítics condemnats en la causa del procés s’està distenent. En aquests dies, se’ls ha permès a Carme Forcadell i a Dolors Bassa sortir tres dies a la setmana per a cuidar a familiars directes molt majors. També tindrà un permís similar Joaquim Forn que treballarà per Mediapro. Cal esmentar que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart ja han començat a usar els dies que tenen per a sortir de la presó.

Si tot va segons els acords entre PSOE i ERC, en el que queda de mes hauria de celebrar-se la primera reunió de la “Mesa de diàleg” entre l’executiu català i l’espanyol. És condició exigida pels republicans i per a l’aprovació dels PGE és important que Sánchez “faci bona lletra”.

De totes maneres, les coses no son tan fàcils, perquè el President Torra vol deixar l’empremta de JxCat per a marcar perfil propi de cara a les pròximes eleccions catalanes. D’una banda, posant l’accent en el “relator”, i per l’altra, en relació a l’autodeterminació. Tots saben que el PSOE mai aprovarà un referèndum en el qual Catalunya pugui optar per a anar-se d’Espanya.

Però el que el “referèndum” no uneix, potser ho uneix la “pela”. Els pressupostos de la Generalitat, en el marc de l’acord amb l’Estat poden tenir certa expansió. Pel fet que l’Estat flexibilitza el dèficit de les CCAA passant del 0% al 0,2% i permet a aquestes endeutar-se en un marge superior.

Fins i tot encara que les negociacions amb ERC segueixin el bon curs que estan portant, s’obren altres fronts abans de l’estiu. Les eleccions basques i gallegues afectaran el camí que puguin seguir els Pressupostos. A les forces polítiques que podrien votar-ho a favor com el PNB, Bildu o les Marees, els convé deixar-lo de costat momentàniament perquè no pugui afectar la campanya electoral.

Es desprèn de l’acció del govern de coalició i d’ERC que hi ha una gran voluntat d’entendre’s. Fins i tot fins del President Torra que ara sí que reivindica els pressupostos catalans que estava negociant el seu vicepresident. El diàleg avança en la “pela” per als de dalt i fa retrocedir la lluita del poble català pel dret d’autodeterminació i per a resoldre els greus problemes socials que la joventut, les dones i els treballadors estem patint.
Comentaris

Comentar