×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El fantasma de Florida: Trump i Biden empatats en enquestes

Tant en l'estat meridional com a Arizona, els candidats apareixen amb virtual empat en les últimes estadístiques rumb a les eleccions.

Óscar Fernández

divendres 30 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Falta una setmana perquè els Estats Units vagi a eleccions i en almenys dos estats els candidats tenen un virtual empat segons va revelar l’enquesta de Reuters/Ipsos.

Segons les dades que llança, a Florida de moment Biden estaria al capdavant amb 49%, mentre que Trump estaria per darrere en 47%. A Arizona, els percentatges estarien similarment en 48% i 46% respectivament en favor de Biden.

És important assenyalar que, com en qualsevol altra elecció, aquestes dades no necessàriament es reflectiran tal qual el dia dels comicis, però és no obstant això evident la forta divisió que provoquen tots dos candidats.

Segons el sistema electoral estatunidenc, la votació és indirecta, la qual cosa significa que el guanyador no necessàriament es decideix per la majoria de vots sinó per mitjà dels antidemocràtics col·legis electorals. Com efectivament va succeir en 2016 quan tècnicament Hillary Clinton havia obtingut la majoria de vots en el sufragi però els col·legis van llançar la victòria a Trump.

No és la primera vegada que es dóna aquest escenari, ja l’any 2000 es declarava guanyador George W. Bush amb una controvertida elecció en la qual l’estat de Florida va trigar diversos dies a declarar al guanyador en el seu col·legi electoral. Els lectors més joves fins i tot recordaran aquest acudit en Els Padrins Màgics amb Cosmo assenyalant que Timmy no és president a Florida perquè "encara estan votant".

Ara amb el nomenament de la jutge Amy Coney Barrett a la Cort Suprema, Trump té una aliada més en cas que es declari una controvèrsia en l’elecció, amb tots dos candidats cridant les seves bases a estar alertes davant intents de frau. Això no significa que Barrett vagi a declarar l’elecció en favor de Trump en automàtic, ja que diverses de les resolucions que es consideren progressives —com la del cas Rosega vs Wade que va declarar legal l’avortament— han estat decretades amb majoria de jutges republicans.

El que sí que és clar és que a Trump ho persegueix justament aquest fantasma de l’any 2000 i vol evitar costi el que costi una situació similar en la qual surti qüestionada l’elecció i se li assenyali com a instigador de processos de frau, més enllà de les declaracions que ja ha tret a les seves bases de suport de vigilar les caselles el dia de l’elecció.

Una controvèrsia electoral seria perjudicial no sols per a Trump mateix, sinó al sistema bipartidista en el seu conjunt, en una situació tibant en la qual s’acaba de suscitar l’assassinat d’un altre afroamericà a les mans de la policia a Filadèlfia i amb el potencial que es reactivi tant el moviment #BlackLivesMatter com que en general se suscitin protestes el dia de l’elecció.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"