×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El frau de la política de devolucions d’Amazon és una font de precarietat i sobreexplotació

En aquesta segona nota de la columna "Desmuntant a Amazon", abordem la política de devolucions d'Amazon, és una font de precarietat i sobreexplotació.

Alonso Domínguez

dijous 15 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Grosso modo, la gran imatge que té Amazon entre els consumidors es deu a tres característiques bàsiques. La primera, el millor preu garantit. Quan Amazon vol obrir-se mercat en algun país, comença posant preus més baixos que els seus competidors per a atreure a més clients, encara que això generi pèrdues (de guanys).

Una vegada s’ha fet lloc, apuja els preus fent que aquests ja no siguin tan competitius. Fa anys que en l’Estat espanyol, per exemple, podem trobar els productes venuts en Amazon més barats en altres llocs.

La segona, és el lliurament en 24 h o en un temps molt reduït. Aquesta política de lliuraments té nefastes conseqüències per al medi ambient i per als treballadors de l’empresa, però aquest és un capítol del qual parlarem més endavant.

Finalment, la política de devolucions. Amazon garanteix a qualsevol client que pot retornar qualsevol producte sense especificar el motiu en els següents trenta dies després del lliurament.

No obstant això, no és Amazon el que sofreix les conseqüències de les devolucions sinó els treballadors i treballadores de les empreses que comercien a través d’aquesta plataforma. Existeixen dos tipus de negoci. D’una banda, estan els proveïdors, als quals Amazon els demana que li subministrin producte per a després vendre-ho pel seu compte, i per un altre els venedors, que utilitzen Amazon com "market place", és a dir, com a plataforma a través de la qual les empreses poden vendre els seus productes.

Qualsevol empresa o comerç que vengui productes a través d’Amazon ha d’acceptar una sèrie de condicions de subordinació absoluta entre les quals estan el pagament dels productes al cap de 90 dies i acceptar qualsevol mena de devolució. Totes dues condicions juntes adquireixen un caràcter molt més abusiu, ja que impliquen que, quan un client retorna un producte a Amazon, aquest no es fa responsable i, gairebé sense cap filtre, ho retorna al venedor o proveïdor, descomptant-li el preu del producte del pagament que ha de fer-li al cap de 90 dies. Aquestes desavantatjoses condicions de negoci, són "compensades" per les empreses augmentant la intensitat i l’extensió de la jornada laboral dels seus treballadors.

La gran promesa d’accedir a un mercat de clients il·limitats a tot el món acaba convertint-se en un veritable malson per a molts comerços i empreses bàsicament per tres motius. El primer és que fins que Amazon fa el primer pagament dels productes, el venedor o proveïdor, ha d’endeutar-se fins que Amazon efectuï el pagament al cap de tres mesos.
En segon lloc, quan Amazon retorna un producte, el descompta automàticament del pagament que devia, amb la qual cosa el proveïdor o venedor mai sap quina quantitat rebrà amb exactitud.
I, en tercer lloc, Amazon no es fa responsable de les devolucions. Això significa ni més ni menys que, quan un client aprofita la fantàstica permissibilitat d’Amazon per a retornar un portàtil posant un maó en la caixa per a simular el seu pes, Amazon li accepta la devolució i li reemborsa els diners, mentre li ho descompta de manera unilateral al comerciant, al qual li lliura un maó quan aquest li havia subministrat un portàtil.

És a dir, que el proveïdor s’endeuta per a vendre a través d’Amazon fent comptes que en noranta dies recuperarà els diners invertits, però en lloc d’això el que rep són maons en lloc del producte que havia venut, i menys diners del que havia de rebre.

Aquestes qüestions són les que han portat a diferents empreses i comerços espanyols, com Megasur, Saturday Trade, o Inforista i altres, a fer demandes milionàries per les males praxis, clàusules abusives i impagaments del gegant del comerç electrònic. En diverses entrevistes, asseguren que, una de les majors dificultats amb les quals es troben és que cada detall de cada operació està en una plataforma amb un llenguatge que controla Amazon i l’empresari no pot descarregar aquestes dades, ha de portar el compte en un programa paral·lel. En el moment en el qual denuncien, Amazon els bloqueja el compte i ja no poden entrar i accedir a les seves pròpies dades.

Per descomptat que la feroç competència entre els capitalistes pel mercat, sempre deixa a la classe treballadora com a perdedora. Les empreses perjudicades per aquesta política del gegant americà del comerç en el núvol, traslladen aquestes condicions per a mantenir els seus marges de guanys en precarietat, jornades interminables i hiperexplotació.

En conclusió, la gran imatge que té Amazon deguda a la seva política de devolucions és un frau i font de precarietat i superexplotació. La imatge d’una empresa deguda a la política de devolucions va lligada a l’esforç (generalment econòmic) i garanties que fa l’empresa per acceptar els productes que li són retornats.

No obstant això, aquest esforç no correspon en cap cas a Amazon, sinó a les empreses i comerços que estan darrere d’ell. Amazon aprofita la seva situació de poder per a imposar aquesta política de devolucions als comerços i empreses, i aquestes al seu torn a fer-ho amb el seu personal assalariat.


Facebook Twitter

Alonso Domínguez

Repartidor subcontracta d'Amazon

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso