×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern “progressista” garanteix els negocis de les aerolínies a costa del medi ambient

L'Executiu del PSOE i UP destinarà 3.600 milions per a ampliar els aeroports de Barcelona i Madrid, una factura que pagarà el medi ambient rebent més emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i amb la destrucció d'espais naturals protegits, especialment en el cas de El Prat.

Ivan Vela

divendres 6 d’agost de 2021
Facebook Twitter

Sobre línies mestres encara sense especificacions concretes dels plans urbanístics d’ampliació i/o remodelació de les instal·lacions, l’executiu “progressista” ha estès un xec de 3.600 milions per a l’ampliació i remodelació dels aeroports de El Prat i Barajas.

Et pot interessar: El govern “progressista” i la Generalitat acosten postures a cop d’atemptat ambiental

La careta ecologista li ha durat a penes any i mig al govern del PSOE i UP. Si al gener de 2020 des de Moncloa es declarava la “emergència climàtica” i un pla de "acció urgent per a salvaguardar el medi ambient, la salut i la seguretat de la ciutadania", una pandèmia després (producte precisament de la voracitat capitalista en l’explotació del medi ambient i la destrucció d’ecosistemes) i un paquet d’ajudes econòmiques històric, ha deixat aquesta declaració en el que realment era des d’un inici, un brindis al sol.

Els fons europeus es presenten per als governs burgesos i per als inversors capitalistes com una suculenta injecció de capital per a reactivar o potenciar més els seus negocis privats. Inversions públiques a cost 0 perquè els seus llibres de comptes rellueixin encara més i unes factures que pagarà la classe treballadora i els sectors populars en el curt i mitjà termini. Negoci rodó.

Això mateix estaran pensant les aerolínies, un dels sectors econòmics més colpejats durant aquest any i mig de pandèmia. Un sector, no obstant, que ja ha rebut ajudes. El propi executiu de Sánchez ha destinat en aquest any i mig més de 1.500 milions de crèdit per a les aerolínies, sent el 70% d’aquestes ajudes avalat per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).

En la disjuntiva “negoci privat vs crisi climàtica” els Governs capitalistes no tenen dubte, i el cas del govern “progressista” no anava a ser diferent. Aquestes injeccions de diners es realitzen sobre un sector, l’aeri, que segons dades de la Comissió Europea (CE) si aquest sector fos un país, estaria entre els deu que més gasos hivernacles (GEI) generaria. De fet, només entre 2013 i 2018 les emissions de GEI van créixer en l’aviació un 30%.

Aquestes ajudes econòmiques, amb les dades d’impacte mediambiental sobre la taula, mostren la hipocresia de les paraules i les lleis que ha tret Moncloa en relació a la crisi climàtica. Com encaixen aquests 3.600 milions d’ajuda al sector aeri amb la llei de Canvi Climàtic que preveu emissions gairebé a zero per al 2050?

De fet la mateixa patronal preveu que en 2050 les seves emissions tripliquin les que van ser emeses en 2015. És per això que encara que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat en diferents mitjans de comunicació que el respecte mediambiental serà “absoluta prioritat” en aquestes ampliacions, és absolutament fals. L’única cosa prioritària és que Aena, amb un 49% de capital privat, pugui augmentar els seus beneficis, fent de El Prat i Barajas un nucli de vols transoceànics.

I és que ni més ni menys és l’objectiu, augmentar el pes de tots dos aeroports en els vols internacionals. Analitzant més al detall la contribució dels diferents vols en l’emissió de GEI observem, segons dades de la ICCT (International Council on Clean Transportation), que més del 65% de les emissions les produeixen els vols internacionals.

En aquest sentit, l’Estat espanyol és el quart país (segons dades de la ICCT) on més han augmentat les emissions de GEI entre 2013 i 2019 producte dels vols internacionals, un 47,6%, només per darrere de Turquia (70%), la Xina (57%) i Itàlia (47,9%), i estant molt per sobre de la mitjana de la Unió Europea (27,1%).

És en aquest marc d’atemptat al planeta on s’emmarca la decisió de l’ampliació de les dues instal·lacions aèries principals de l’Estat espanyol, els aeroports de Madrid i Barcelona. Una decisió creuada per interessos econòmics i mediambientals, on clarament, sota la gestió dels governs burgesos, guanya el primer.

També pots llegir: L’aeroport de El Prat com a metàfora de la fallida processista

I també pots veure: A qui beneficia l’ampliació de l’aeroport?


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts