×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El llegat de León Trotsky i la seva actualitat

Publiquem aquí la presentació del llibre El marxisme i la nostra època, que reuneix alguns dels textos més rellevants de l'obra de Leon Trotsky a 80 anys del seu assassinat, acabat de publicar per Edicions IPS.

Christian Castillo

diumenge 5 de juliol de 2020
Facebook Twitter

Enguany es compleix el 80° aniversari de l’assassinat de Leon Trotsky. En el seu habitatge de l’exili mexicà, a Coyoacán, un sicari enviat per Stalin va assestar el cop que va acabar amb la seva vida. No va ser un acte irracional sinó un fred càlcul polític de la burocràcia governant en la Unió Soviètica, que opinava que Trotsky era un gran perill enfront del descontentament que podria generar la guerra mundial en la classe obrera i entre els comunistes a nivell internacional.

Així com Stalin va encarnar el nom propi de la burocràcia contrarevolucionària que es va enquistar a sang i foc en el poder del primer Estat obrer de la història, Trotsky va ser el nom de l’alternativa marxista a l’estalinisme.

Al començament de la lluita contra Stalin, Trotsky ja tenia una enorme trajectòria revolucionària. El seu biògraf Isaac Deutscher deia que: “Tan copiosa i esplèndida va ser la carrera de Trotsky , que qualsevol part o fracció d’ella hauria bastat per a omplir la vida d’una personalitat històrica excel·lent” [1]. No li faltava raó: en 1917 ja havia passat per dos exilis, després d’escapolir-se de les presons i camps de deportació del tsarisme. Havia estat president del soviet de Petrograd en la Revolució de 1905, agitador contra la guerra imperialista i un dels teòrics marxistes més brillants de l’època, que va poder preveure amb dotze anys d’antelació i gran precisió la dinàmica que anava a prendre la Revolució d’Octubre quan va proclamar la “heretgia” que era la classe obrera, i no la burgesia, qui havia d’encapçalar a la pagesia i derrotar al tsarisme. Va anticipar també que la classe obrera no es detindria en els límits de la propietat privada, sinó que començaria a prendre mesures dirigides cap a la construcció del socialisme. La primera formulació de la seva teoria de la “revolució permanent”, un concepte de llarga tradició revolucionària i que s’utilitzava en els debats dels marxistes de l’època, en Trotsky va trobar un sentit clarament distintiu.

Si Lev Davidovich Bronstein (aquest era el seu nom real) hagués mort al començament dels anys ‘20 del segle passat, més o menys quan va morir Lenin, hauria estat recordat com un dels dos grans líders de la Revolució d’Octubre, com el fundador de l’Exèrcit Roig, com el seu cabdill en la Guerra Civil i com el mentor de la III Internacional, la que abans de la seva burocratització, en les seves quatre primers Congressos, va constituir el graó més alt que va trobar la construcció d’un Estat Major de la classe obrera internacional.

Com també assenyala Deutscher, les idees que ell va exposar i l’obra que va realitzar com a cap de l’Oposició d’Esquerra a Rússia, entre 1923 i 1929, constitueixen la suma i la substància del capítol més transcendent i dramàtic dels anals del bolxevisme i del comunisme. Va actuar com a protagonista de la controvèrsia més gran que va tenir el moviment comunista del segle XX, com a ideòleg de la industrialització i de l’economia planificada i, finalment, com a portaveu de tots aquells que van resistir, dins del Partit Bolxevic, l’adveniment de l’estalinisme. “Encara que ell no hagués sobreviscut a l’any 1927, escrivia el seu biògraf, hauria deixat després de sí un llegat d’idees que no podria ser destruït ni condemnat a l’oblit permanent, el llegat pel qual molts dels seus seguidors es van enfrontar a l’escamot d’afusellament amb el seu nom en els llavis”.

En aquella controvèrsia, la burocràcia va sostenir, a partir de 1924, la concepció reaccionària que era possible construir el “socialisme en un sol país”, que va ser la base per a l’abandó d’una política conseqüentment internacionalista. Contra els estalinistes que plantejaven que als països colonials i semicolonials la classe obrera havia d’anar a remolc d’algun sector de la burgesia, Trotsky sostenia que, en unes certes circumstàncies, en aquests Estats, la classe obrera podia arribar en poder abans que en un país capitalista avançat. Però simultàniament afirmava que la construcció plena d’una societat socialista necessita del triomf de la revolució en els principals països capitalistes, ja que el capitalisme és un sistema mundial i la seva superació requereix de la conquesta per part de la classe obrera de les seves forces de producció més desenvolupades. Aquesta és, ni més ni menys, que la base de l’internacionalisme proletari, que ja fos plantejat per Marx en el Manifest Comunista.

En el curs de la lluita contra l’estalinisme, després de la derrota de l’Oposició d’Esquerra, una part dels companys de Trotsky van abjurar de les seves idees i van emprendre el camí de la capitulació, la qual cosa no va impedir que anys després fossin assassinats per Stalin durant les grans purgues. Però va haver-hi molts altres que van resistir valentament fins al final tot tipus de pressions. Les presons de Stalin es van transformar a l’escola d’una nova generació revolucionària que només va poder ser reduïda aplicant la “solució final”, és a dir, per mitjà d’una matança generalitzada d’oposicionistes, realitzada en els mateixos anys en què es realitzaven els tristament cèlebres “Processos de Moscou”, on la GPU, el nom que tenia llavors la policia política de Stalin, arrencava confessions falses als acusats.

Ja en l’exili, primer a Turquia i després perseguit en el que per a ell era “un planeta sense visat”, com va assenyalar en la seva autobiografia, Trotsky es va dedicar a organitzar l’Oposició d’Esquerra a escala internacional. Després que l’estalinisme es negués a convocar el front únic obrer per a enfrontar al nazisme, i que l’ascens d’Hitler en poder no provoqués cap reacció en les files de la Internacional Comunista, va considerar esgotada l’etapa de lluitar per una reforma del PC de la Unió Soviètica i de la Internacional Comunista, i va plantejar la necessitat de construir nous partits revolucionaris i una nova internacional, la IV. També va sostenir que a l’URSS estava plantejat realitzar una revolució política per a escombrar a la burocràcia del poder i restaurar el domini dels consells obrers i la democràcia soviètica; una revolució que, al mateix temps, acabés amb el règim despòtic i mantingués les relacions de propietat sorgides de la Revolució d’Octubre, sobre les quals la burocràcia havia de secundar-se encara que soscavant pas a pas les seves bases.

Cinc anys després, en 1938, amb Trotsky ja en el seu exili mexicà, es fundava la IV Internacional en una reunió clandestina, celebrada als afores de París, sobre la base d’un document que coneixem amb el nom de “Programa de Transició”, que condensava les lliçons programàtiques i estratègiques de les Internacionals anteriors i de la lluita contra l’estalinisme, en la cerca de preparar a l’avantguarda revolucionària per a enfrontar l’adveniment de la Segona Guerra Mundial i les circumstàncies contrarrevolucionàries i revolucionàries que es desprendrien del seu esclat. Trotsky va considerar que, eliminada la vella guàrdia de la Revolució d’Octubre, el seu rol en la tasca de mantenir la continuïtat del marxisme revolucionari era molt més important que el que havia tingut al capdavant de l’Exèrcit Roig o en la presa del poder. La seva sola existència era una molèstia que Stalin no podia tolerar, i aquest va ser el motiu del seu assassinat.

Amb Trotsky desapareix una immensa personalitat revolucionària, possiblement la del teòric i estratega marxista més prolífic del segle XX. El que va saber mantenir la fermesa quan uns altres flaquejaven, el que encara en la situació més adversa estava convençut que el futur comunista era l’únic destí progressiu al qual podia aspirar la humanitat. Com afirmava en el seu Testament:

Vaig ser revolucionari durant els meus quaranta-tres anys de vida conscient i durant quaranta-dues vaig lluitar sota les banderes del marxisme. Si hagués de començar tot de nou tractaria, per descomptat, d’evitar tal o tal altre error, però en el fonamental la meva vida seria la mateixa. Moriré sent un revolucionari proletari, un marxista, un materialista dialèctic i, en conseqüència, un ateu irreconciliable. La meva fe en el futur comunista de la humanitat no és avui menys ardent, encara que sí més ferma, que en la meva joventut.

Natasha s’acosta a la finestra des del pati i l’obre perquè entre més aire a la meva habitació. Puc veure la brillant franja de gespa verda que s’estén després del mur, a dalt el cel clar i blau, i el sol que brilla a tot arreu. La vida és bella. Que les futures generacions la deslliurin de tot mal, opressió i violència i la gaudeixin plenament [2]

.

Malgrat el temps transcorregut des de la seva mort, el nom de Trotsky continua evocant la perspectiva de la revolució social.

Amb motiu del centenari de la Revolució russa d’octubre de 1917, el govern de Vladimir Putin va afavorir una minisèrie plagada de distorsions històriques i de calúmnies sobre la seva vida. Quan en 2019 la plataforma Netflix la va difondre internacionalment, va generar un immediat i ampli repudi que es va expressar en la quantitat de signants que van adherir a la Declaració “Netflix i el Govern rus units per a mentir sobre Trotsky” [3] impulsada inicialment per Estebán Volkov, el nét de Trotsky, i el CEIP “León Trotsky”. Intel·lectuals de renom internacional com Fredric Jameson, Nancy Fraser, Slavoj Zizek, Robert Brenner, Mike Davis, Michael Löwy, Michel Husson, Stathis Kouvélakis, Franck Gaudichaud, Eric Toussaint, Suzi Weissman, Kevin B. Anderson, Alexander V. Reznik, Paul Le Blanc i molts altres es van plegar a aquesta iniciativa, al costat d’una multitud de dirigents i referents de l’esquerra antiestalinista de diferents països.

La lluita inclaudicable de Trotsky contra la burocràcia estalinista ho torna també algú molest per als liberals, que permanentment busquen identificar comunisme amb totalitarisme burocràtic. Per contra, la perspectiva per la qual el fundador de la IV Internacional va ser assassinat és la d’una democràcia mil vegades superior a la més àmplia de les democràcies burgeses, els antecedents de les quals vam veure en la Comuna de París i en els soviets russos. On el poble treballador pugui quotidianament deliberar i decidir sobre els destins econòmics i polítics de la societat, planificant en forma democràtica la producció. Una cosa sense la qual la superació de les contradiccions estructurals i de les irracionalitats d’aquest sistema és impossible. Aquesta democràcia dels treballadors i les treballadores és un pas inevitable per a passar del “regne de la necessitat al regne de la llibertat” (Marx), és a dir, a una societat plenament comunista.

Trotsky i la crisi actual

Els 80 anys de la mort de Trotsky es compleixen en un món commocionat per les conseqüències de la pandèmia de coronavirus. En certa manera, això no ha estat un fet imprevisible, sinó que estem enfront del tercer o quart episodi (segons el criteri que prenguem) de transmissió de virus no habituals d’animals a humans en el que va del segle XXI, producte de la combinació d’una sèrie de factors com la desforestació, la cria intensiva d’animals en la producció d’aliments, els nous hàbits de consum i possibilitats de propagació ràpida. La pròpia Organització Mundial de la Salut havia advertit sobre la possibilitat de l’aparició d’una pandèmia d’aquest tipus. No obstant això, no es va prendre cap previsió respecte dels sistemes sanitaris.

Alhora, van quedar en evidència les conseqüències nefastes de les polítiques de retallades dels pressupostos de salut i de privatització i control oligopòlic d’aquest sector a nivell internacional. En particular, els ajustos en el sector van empitjorar després de la crisi del 2008, en funció que nombrosos Estats van adreçar les seves despeses als pagaments dels deutes presos per a salvar als bancs. En el que fa a la indústria farmacèutica, els grans laboratoris que la gestionen a nivell internacional van dirigir la producció cap a àrees més rendibles que les malalties infeccioses, mentre la recerca estatal en aquest terreny també ha estat fortament desfinançada.

Les corporacions que componen la “Big Pharma” als Estats Units, per exemple, han deixat de costat la recerca i el desenvolupament de nous antibiòtics i antivirals per a centrar-se en medicaments que resulten més rendibles, com els tranquil·litzants addictius. Ara, amb la pandèmia deslligada, va començar una brutal competència entre Estats i laboratoris per a veure qui es queda amb el negoci d’una vacuna contra el COVID-19.

Però la pandèmia va desencadenar no sols una crisi sanitària sinó també una crisi econòmica i social de conseqüències duradores. La falta de recursos sanitaris i la imprevisió estatal va portar als diferents governs a implementar mesures més o menys generals d’aïllament social que van implicar el fre a una economia internacional que ja venia estancada i amb senyals d’una pròxima crisi. El resultat ha estat milions de nous desocupats i nous pobres. En tres mesos la caiguda de l’economia estatunidenca ha estat equivalent a l’ocorreguda en els tres anys transcorreguts des de 1929 fins a 1932, durant la Gran Depressió. Encara que molts Estats han destinat paquets bilionaris al rescat dels capitalistes (en la seva majoria) i a recursos directes per a la subsistència de la població, la sortida del desconfinament no implicarà una volta a la situació anterior. Branques senceres de l’economia seguiran afectades qui sap per quant temps. Un treball conjunt de la CEPAL i l’OIT respecte a les conseqüències del COVID-19 a la regió d’Amèrica Llatina i el Carib és lapidari respecte del que es ve. El PBI regional es contrauria almenys un 5,3% per a finals del 2020 i en el segon trimestre es perdrien l’equivalent a 31 milions de llocs de treball a temps complet. La pobresa en ascens aconseguiria 214,7 milions de persones i la pobresa extrema a 83,4 milions [4]. Al seu torn, el fantasma del default recorre internacionalment Estats i empreses. La suma dels deutes públics i privats a tot el món aconsegueix 253 bilions de dòlars, tres vegades la grandària del PIB global. Un estudi del J. P. Morgan pronostica que un de cada cinc països no pagaran els seus deutes en un període pròxim.

Mentre això ocorre, alguns dels més rics han acrescut les seves fortunes. Entre ells es compten el cap d’Amazon, Jeff Bezos, el multimilionari Elon Musk, Steven Ballmer, de Microsoft, el magnat immobiliari John Albert Sobrato, el fundador de Zoom, Eric Yuan, igual que Joshua Harris, d’Apollo Global Management o Rocco Commisso, de Mediacom.

Aquesta situació permet pronosticar que tenim per davant un acreixement de les tensions entre els Estats i entre les classes. els Estats Units i la Xina continuen la seva escalada, en una sort de “guerra freda” de nou tipus, amb la peculiaritat que mentre que el primer no tenia pràcticament intercanvi econòmic amb l’ex Unió Soviètica, en l’antic Imperi del Mig són nombroses les corporacions estatunidenques allí instal·lades o amb interessos directes implicats. No és molt aventurat pronosticar que la tendència a les rebel·lions populars que s’havia fet sentir prèviament a la pandèmia en nombrosos països tornarà augmentada, com estan mostrant les mobilitzacions en els mateixos Estats Units després de l’assassinat de George Floyd a mà de la policia de Minneapolis.

L’ona de rebel·lions havia abastat diferents regions del planeta. En el nord d’Àfrica, Algèria i Sudan. Al mig Orient i el Golf Pèrsic, Líban, l’Iraq i l’Iran. A Àsia, Hong Kong. A Amèrica Llatina, l’Equador, Xile, Colòmbia i la resistència al cop a Bolívia. I abans, Puerto Rico, Nicaragua i Costa Rica. A Europa, Catalunya i França per partida doble, primer amb les “armilles grogues” i després amb la vaga contra la reforma del sistema de pensions de Macron. De conjunt aquestes accions van tendir a expressar el descontentament creixent de milions amb un món cada vegada més desigual.

Tot el cicle neoliberal ha implicat una enorme transferència de recursos des del món del treball cap al capital. Amb la crisi de Lehman Brothers en 2008 l’equilibri capitalista neoliberal es va trencar i, des de llavors, a pesar que mitjançant el monumental endeutament dels Estats es va evitar que aquesta crisi arribés als nivells de la dels anys ‘30 del segle XX, no es va aconseguir un nou període de creixement compassat de l’economia internacional. Aquesta tendència a l’estancament econòmic internacional estava en la base de l’escalada de les “guerres” i disputes comercials entre els Estats Units, la Xina i la Unió Europea, de les quals el Brexit és un episodi no menor. Els partits del que Tariq Ali va dir “l’extrem centre” [5] van tendir a entrar en crisi, quedant marginats o trobant lideratges que expressen les tendències a la polarització política, com va ocórrer amb Trump en el Partit Republicà o en el moviment desenvolupat en 2016 i 2020 al voltant de la candidatura presidencial, frustrada en tots dos casos, de Bernie Sanders en les internes del Partit Demòcrata. Amb la magnitud de la crisi actual, les tendències a la polarització social i política es multiplicaran. Fins i tot la possible relocalització d’unes certes àrees de la producció als països imperialistes implicarà atacs als salaris i condicions de treball en aquests països, on les patronals voldran imposar estàndards “xinesos”. Això difícilment passi sense resistència.

Alhora, veníem presenciant una nova i massiva irrupció del moviment de dones en diferents països, que no pot separar-se del creixent caràcter femení de la força de treball assalariada ni dels majors patiments que el capitalisme imposa a la dona treballadora. El treball domèstic gratuït, que recau majoritàriament en les dones, és part indissoluble del capitalisme. L’emancipació plena de les dones no pot tenir lloc més que amb l’eliminació d’aquest sistema.

La nostra època també expressa roent, com mai abans, la gravetat dels perjudicis causats per la utilització irracional dels recursos de la naturalesa. Més enllà de la pausa en els nivells d’emissió de diòxid de carboni generada per la pandèmia, estem travessant una veritable crisi ecològica que no té sortida en els marcs d’aquest sistema. En el pròxim període històric, si no aconseguim acabar amb el capitalisme, el capitalisme pot acabar amb tots nosaltres.

Els fenòmens polítics que es venien gestant prèviament a la pandèmia van a re-significar-se. És gairebé una obvietat dir que el món no serà el mateix que abans però en què es convertirà no és una cosa que estigui definit per endavant sinó que es decidirà en el terreny de la lluita de classes. Enmig de la crisi que estem vivint, per a intentar incidir en el curs d’aquesta, apropiar-nos de les lliçons i del mètode expressat per Trotsky en el “Programa de Transició” és una eina insubstituïble. Com allí s’assenyala:

Cal ajudar a les masses en el procés de les seves lluites quotidianes a trobar el pont entre les seves reivindicacions actuals i el programa de la revolució socialista. Aquest pont ha d’incloure un sistema de reivindicacions transitòries, partint de les condicions actuals i de la consciència actual d’àmplies capes de la classe obrera i conduint a una sola i mateixa conclusió: la conquesta del poder pel proletariat [p. 176] [6].

Demandes com la nacionalització sota gestió obrera de les fàbriques que tanquin o acomiadin, la nacionalització de la banca i el comerç exterior, la reducció de la jornada de treball sense afectar el salari i el repartiment de les hores de treball entre ocupats i desocupats, l’escala mòbil de salaris (el seu augment automàtic d’acord amb la inflació) estan a l’ordre del dia en nombrosos països. Des de ja que els capitalistes i els seus portaveus tot el temps plantejaran la impossibilitat de realitzar aquestes reivindicacions. Bé val recordar el que Trotsky deia enfront d’arguments d’aquest tipus enmig d’una altra crisi de magnitud històrica com la que estem enfrontant avui novament:

Es tracta de preservar al proletariat de la decadència, de la desmoralització i de la ruïna. Es tracta de la vida i la mort de l’única classe creadora i progressiva i, per això mateix, del futur de la humanitat. Si el capitalisme és incapaç de satisfer les reivindicacions que sorgeixen infal·liblement dels mals per ell mateix engendrats, ha de morir. La “possibilitat” o la “impossibilitat” de realitzar les reivindicacions és, en el present cas, una qüestió de relació de forces que només pot ser resolta per la lluita. Sobre la base d’aquesta lluita, i al marge de quins siguin els èxits pràctics immediats, els obrers comprendran millor la necessitat de liquidar l’esclavitud capitalista [p. 176].

Veurem sota el cop de la crisi emergir processos de mobilització que superin l’estadi de rebel·lió i es transformin en revolució oberta? Encara que tot pronòstic històric sempre és condicional, per la magnitud de la crisi en curs és probable que tinguem per davant noves situacions revolucionàries que posin en escac a governs i règims. Donaran lloc algunes d’elles a victòries revolucionàries de la classe treballadora? Impossible saber-ho perquè depèn d’una combinació particular d’elements objectius i subjectius. Però del que sí que estem convençuts és que si això no ocorre el futur per a la classe treballadora serà ombrívol. No obstant això, no tenim motius per al pessimisme històric. No hi ha déu que hagi definit que en aquest segle XXI els explotats no tornaran a desafiar el poder del capital. Els anys que hem passat sense processos revolucionaris protagonitzats per la classe treballadora no poden fer-nos perdre perspectiva històrica. Mai hem d’oblidar que, en el segle XX, obrers i pagesos van aconseguir fer fallida el poder de l’Estat burgès en diferents països. Però aquestes revolucions o es van burocratitzar, com va ocórrer en la Unió Soviètica, o van implantar, pràcticament des dels inicis, règims de partit únic i burocràcies governants que van impedir el real exercici del poder a les masses. I al no derrotar la revolució al capitalisme en els centres del sistema imperialista, van permetre el contraatac del capital amb la restauració capitalista en l’ex URSS, a la Xina i en altres països inclosa. Aquest resultat històric i els esdeveniments més recents tornen imprescindible re-actualitzar els debats estratègics que van creuar la teoria de la “revolució permanent”.

En primer lloc, el rol claudicant de les burgesies nacionals als països oprimits, incapaços d’acabar amb la dependència i l’endarreriment. Amèrica Llatina mostra això amb claredat. Els mateixos moviments nacionalistes burgesos, que havien sorgit amb retòrica antiimperialista, van ser els aplicadors directes de les polítiques neoliberals en la dècada del ‘90, com el peronisme a l’Argentina amb Carlos Menem, el PRI a Mèxic amb Salines de Gortari i Zedillo, el Moviment Nacionalista Revolucionari a Bolívia o l’APRA al Perú. I ja en aquest segle, els anomenats “governs progressistes” van començar a ajustar ni bé va colpejar la crisi internacional i van baixar els preus de les matèries primeres que exporta la regió. Malgrat tota la retòrica sobre la “Pàtria Gran” i la “Unitat Llatinoamericana” no van ser capaces d’enfrontar com un bloc comú el flagel de l’endeutament extern. Què podrien haver fet els “fons voltors” i els organismes internacionals si conjuntament l’Argentina, el Brasil, l’Equador, Veneçuela, Nicaragua, Bolívia i l’Uruguai deixaven de pagar els seus deutes fraudulents i usuraris? No hi ha una etapa independent on pot conquistar-se la independència nacional al costat de la burgesia local i una altra posterior on es plantejarà la lluita pel socialisme. O la classe treballadora, acabdillant al conjunt dels explotats, presa el lideratge de la lluita antiimperialista i es fa del poder o els nostres països seguiran pel pendent i l’endarreriment que els caracteritzen. D’aquí la importància de mantenir la plena independència política enfront d’aquests moviments i d’enfrontar, al mateix temps, tot atac de les forces dretanes.

En segon lloc, la història ha donat amb escreix la raó a Trotsky contra Stalin: el socialisme no pot construir-se a les fronteres d’un sol país sinó que ha de proposar-se acabar amb aquest sistema en tot el planeta, alguna cosa que es dedueix del caràcter internacional de les forces productives per ell generades. L’internacionalisme, que inclou l’antiimperialisme conseqüent, és avui més necessari que mai.

Finalment, la Revolució d’Octubre va ser pionera a aconseguir conquestes en amplis terrenys de la vida social. L’avortament va ser legalitzat en 1920, mentre que als Estats Units recentment es va legalitzar en 1973 i en la majoria dels països llatinoamericans és encara avui un dret inexistent. Es van prendre mesures per a socialitzar el treball domèstic i qüestionar l’estructura patriarcal de la família burgesa. En la naixent Unió Soviètica l’homosexualitat va ser des-criminalitzada, mentre l’Organització Mundial de la Salut recentment va deixar de considerar-la una malaltia en 1990 i en els mateixos Estats Units l’activitat sexual consentida entre persones del mateix sexe sol es va legalitzar per a tot el territori nacional el 26 de juny de 2003 (abans depenia de cada Estat, sent Illinois el primer a anul·lar les lleis persecutòries en 1962). La ciència i l’art van donar fenòmens d’avançada que encara continuen influenciant diferents àmbits de la cultura. És cert que la contrarevolució burocràtica estalinista va venir acompanyada de l’eliminació de gran part d’aquests drets. L’estalinisme i tota l’esquerra que va orbitar al seu voltant van conrear l’homofòbia i va tenir com a model la família patriarcal. Van ser aixafades totes les dissidències en els terrenys artístic i científic. Avui pensar la revolució és, reprenent el fet pels bolxevics a l’inici de la Revolució d’Octubre, pensar-la en tots els terrenys de la vida, i la lluita contra les diferents opressions del sistema és part integral de la baralla per revolucionar el conjunt de la societat.

Però no s’ha dit que la classe obrera va perdre poder social –està desapareixent diuen alguns–, i que és ja incapaç de portar endavant una revolució? Aquestes afirmacions són en realitat parteix de la batalla ideològica donada pel capital, amb l’objectiu de minar la moral dels treballadors, una cosa a la qual s’han adequat les diferents burocràcies sindicals. Si alguna cosa ha evidenciat la crisi actual és que sense treballadores i treballadors l’economia no es mou. La classe treballadora no ha desaparegut sinó que s’ha reconfigurat, com ha ocorregut tantes vegades en la història del capitalisme i està ocorrent avui mateix sota els cops de la crisi. Compta amb una enorme força social potencial per a doblegar al capital, als seus governs i als seus Estats. És més nombrosa que mai abans en la seva història. Està més expandida geogràficament, és més femenina, més urbana, en mitjana més pobra i més multiètnica que fa quaranta anys, encara que més precària. Als Estats Units i en els principals països de la Unió Europea han variat, la qual cosa podem considerar, les seves “posicions estratègiques”, és a dir, aquells sectors amb una major capacitat d’afectar la producció i la circulació del capital, guanyant pes els sectors vinculats al transport i la logística. Gran part de la producció industrial s’ha traslladat en les últimes dècades a la Xina i a altres països del sud-est d’Àsia i, més recentment, a Àfrica, on hi ha un nou proletariat en ple desenvolupament. En molts països, és possible que sectors precaritzats i de baixos salaris, considerats “essencials” durant la pandèmia, guanyin en capacitat d’organització i lluita, especialment de la joventut. Alhora, centenars de milions constitueixen una sort de subproletariat, vivint miserablement en les perifèries o urbanitzacions precàries de les grans ciutats, sovint depenent per a sobreviure de l’auxili estatal, on aquest existeix. Aquesta precarietat no significa que aquests sectors no puguin organitzar-se. De fet, ho fan en diferents països, ja sigui en moviments “pel sostre”, de desocupats o de treballadors precaritzats. Al nostre entendre, la falta d’intervenció independent i de lideratge de la classe treballadora no ha estat un problema sociològic sinó polític-moral.

L’ofensiva neoliberal, una veritable guerra de classes del capital contra el treball, no sols va aconseguir baixar el preu de la força de treball a nivell mundial sinó que va produir importants nivells de reculada en la consciència de classe i en l’organització. Les burocràcies sindicals i els partits comunistes i socialistes es van lliurar pràcticament sense lluita, i van aplicar ells també polítiques neoliberals. La burocràcia governant en la Unió Soviètica i els països d’Europa de l’est es va passar amb armes i bagatges al camp de la restauració capitalista, verificant la hipòtesi de Trotsky respecte al seu caràcter social. A la Xina l’obertura capitalista impulsada des de dalt pel propi Partit Comunista va ser central per a l’expansió neoliberal. Això va afavorir la idea d’un capitalisme imbatible i dominant com també la imposició d’un sentit comú possibilista i de resignació. Però des de la crisi de 2008, on es van mostrar els límits de l’hegemonia neoliberal i de l’expansió capitalista reeixida amb la restauració en els Estats obrers burocratitzats, alguna cosa ha començat a canviar també en aquest terreny. En els mateixos Estats Units ja Donald Trump ha inclòs en dos dels seus discursos “de la Unió” al socialisme com el mal a conjurar. Diferents enquestes mostren com en la joventut estatunidenca creix la preferència per el “socialisme” per sobre la del “capitalisme”, encara que sigui molt vaga la idea de socialisme de la qual es parla. Molts d’aquests joves es troben ara en la primera línia de les protestes als Estats Units, on s’uneixen la població d’origen afroamericà amb els joves blancs que repudien el racisme policial i de l’estat en el seu conjunt. A Xile, com assenyalem, un dels paradigmes del capitalisme mundial va ser posat en qüestió per l’acció de masses. És cert que juntament amb aquests fenòmens hem vist la tornada de tota mena d’ideologies reaccionàries i de lideratges que expressen fenòmens de tipus semi-feixistes, com el de Bolsonaro al Brasil. Els nacionalismes reaccionaris anti immigrant als països imperialistes (i també en uns altres que no ho són com Hongria i Polònia, la línia “anti indi” dels colpistes bolivians o tota la retòrica anticomunista de Bolsonaro) són expressió per dreta de la crisi de l’hegemonia neoliberal que veiem des de 2008, una de les tendències a la polarització política i social que caracteritzen el nostre temps i que, com hem assenyalat, és possible que s’acreixin enmig d’una crisi econòmica i social amb pocs paral·lels històrics.

Sabem que és només al calor de la lluita que la consciència de classe pot recuperar-se i aconseguir nivells superiors, no sols per a la disputa quotidiana en el pla sindical, sinó especialment en el de la lluita política, la “veritable lluita de classes” en dir de Marx, la que es planteja la disputa pel poder estatal. I, alhora, sabem que la lluita per si sola no basta, que requereix estar precedida per una clara teoria revolucionària per a ser victoriosa. Moviment i teoria revolucionària es retroalimenten i es necessiten l’u a l’altra. Teoria que no serà mai l’obra d’un individu aïllat sinó el producte de la deliberació col·lectiva entre els qui ens plantegem acabar amb aquest sistema. D’aquí la necessitat de constituir partits revolucionaris nacionals i una internacional revolucionària, que només pot forjar-se participant activament en la lluita quotidiana de les masses i desenvolupant constantment la teoria i l’estratègia revolucionàries.

En aquest marc, esperem que aquests escrits de Leon Trotsky que estem presentant siguin no sols una introducció per als qui no coneguin el conjunt de la seva prolífica i inestimable obra sinó un input fonamental per a intervenir en les lluites emancipadores del present.

Buenos Aires, 3 de juliol de 2020

NOTES Al PEU

[1] Deutscher, Isaac, Trotsky , El profeta desterrado, Mèxic D. F., Edicions Era, 1969, p. 460.

[2] Trotsky , L., Mi vida, Buenos Aires, Ediciones IPS-CEIP, 2012, pàg. 651-652 (Obres Triades 2, coeditades amb el Museu Casa León Trotsky ).

[3] Declaració: “Netflix i el Govern rus units per a mentir sobre Trotsky ”. Consultat el 01/06/2020 a: http://www.laizquierdadiario.com/declaracion-netflix-y-el-gobierno-ruso-unidos-para-mentir-sobre-trotsky.

[4] Veure Conjuntura Laboral a Amèrica Llatina i el Carib N.° 22, maig 2020: “El treball en temps de pandèmia: desafiaments enfront de la malaltia per coronavirus (COVID-19)”, CEPAL-OIT. Consultat el 01/06/2020 a: https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/45557/1/s2000307_es.pdf.

[5] Terme que va encunyar per a definir la transformació dels partits dels règims bipartidistes, entre partits conservadors i socialdemòcrates o laboristes, en dues cares d’un mateix bloc polític neoliberal.

[6] D’ara endavant, les cites del present llibre seran referides amb el número de pàgina corresponent entre claudàtors al final d’aquesta.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones