×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El nou recompte de morts a Catalunya gairebé duplica la quantitat

Des d’ahir a la nit, el Govern català ha canviat la forma de comptabilitzar la quantitat de morts per Covid-19. La xifra, com molts sospitaven, gairebé es duplica.

Guillermo Ferrari

dijous 16 d’abril de 2020
Facebook Twitter

El canvi ve arran de les queixes del batlle d’Igualada, Marc Castells, que deia que els morts eren més dels que admetia la consellera de salut Alba Vergés. El batlle va explicar que durant la primera setmana d’abril de 2020 van a haver-hi 5 vegades més morts que a la mateixa setmana de 2019. No es pot saber tots els morts que van patir la Covid per la falta de tests, però segurament gairebé tots s’expliquen per aquest virus que és la gran variació d’aquest període.

Segons la nova forma de fer el recompte a Catalunya, ara hi ha 7097 morts en lloc dels 3855 que es deia abans. Abans només es feia el recompte de les persones que morien en un centre sanitari. Però ara s’ha afegit al recompte les persones que han mort a casa i a residències de majors. Salut ha començat a rebre l’informació de les funeràries i s’ajusten molt més a realitat que les que hi havia abans.

Ara que s’estan fent testos, també estan augmentant els casos de persones amb Covid-19. La xifra que va informar la conselleria és de 55.457 casos. La xifra anterior era de 39.375 casos. A més dels casos que es detecten als centres sanitaris, també se’n detecten molts perquè s’estan fent molts testos. Alba Vergès ha informat avui que se’n fan més de 4 mil testos al dia i s’espera continuar augmentant-ne fins a 12 mil.

Un de cada quatre morts són persones de residències de majors. Són 1810 àvies i avis que han mort sense l’atenció necessària. Les residències d’àvies i avis s’han covertit amb la Covid-19 en un parany terrible (i les de menors, i les presons, etc). També hi ha hagut 456 persones que han mort a casa seva.

L’Instituto de Salud Carlos III fa una monitorització de la mortalitat mitjana a l’Estat espanyol anomenada (MoMo). L’informe del 15 d’abril demostra que aquestes últimes setmanes hi ha un fortíssim increment de morts per sobre la mortalitat esperada. Com es pot veure, entre el 15 de març i el 15 d’abril la línia negra del quadre mostra molts més casos dels normals que tripliquen la quantitat de morts i superen els morts anunciats pel Ministeri.

A tot l’Estat espanyol, la quantitat de morts oficials és de 18.500. Són persones que han mort a centres sanitaris. Però també es registren més morts a les funeràries. A Madrid es van col•lapsar els serveis funeraris i van habilitar dos espais més per acumular els taüts que arribaven constantment. Si el Govern central fes servir el nou mètode de recompte segurament les xifres també es doblarien.

La “contradicció” de les dades oficials i les dades reals és un assumpte que no només ha succeït a Catalunya i a l’Estat espanyol. Tothom sospita que a Xina van a haver-hi més de 40 mil morts i no els 3.300 oficial. Les funeràries també es van col•lapsar a Itàlia. La sospita és que la mortalitat és major que la “comptabilitat oficial”. Pensar que molts científics deien que la Covid-19 només era una simple grip.

Al menys la Generalitat catalana, amb un més de retard, fa un exercici de realitat i tracta d’aproximar-se als números de morts reals (mai ho sabrem?). De totes formes, el que mai faran és tornar enrere totes les retallades que ha patit la sanitat catalana i els professionals sanitaris. Mai acabaran amb els contractes per dies, precaris. Mai tornaran els milers de professionals sanitaris que van a emigrar.

El Govern central diu que estem en una guerra. I com a totes les guerres la veritat és la primera víctima. El govern de coalició també ha "matat" la veritat. Un altre motiu de perquè és necessari que la classe treballadora sigui qui organitzi i dirigerixi la lluita contra la pandèmia de la Covid-19. Perqué els diferents governs burgesos només volen treure avantatges per als grans emrpesaris.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts