×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El periodista Pablo González compleix un any de presó a Polònia amb la complicitat del Govern espanyol

Aquest dimarts es compleix un any de la detenció del periodista per les autoritats poloneses. Es troba a la presó preventiva i sota un estricte règim carcerari. Encara avui no hi ha data de judici ni acusació formal. Un escandalós atac a la llibertat de premsa amb el Govern espanyol mirant cap a un altre costat.

Jaime Castán

dimarts 28 de febrer de 2023
Facebook Twitter

Durant la matinada del 28 de febrer del 2022, agents dels serveis de seguretat polonesos van detenir al periodista freelance Pablo González a l’hotel on s’allotjava. Es trobava en aquells dies en la localitat polonesa de Rzeszow, prop de la frontera amb Ucraïna, realitzant la cobertura de l’arribada de persones refugiades de la guerra que recentment començava.

El periodista va ser acusat de “prorús”, d’espionatge i d’“activitats contra l’Estat polonès", sota el pretext del seu domini de l’idioma rus i la seva doble nacionalitat russa i espanyola (net d’exiliats, va néixer a Moscou i es va mudar a l’Estat espanyol amb la seva mare sent ell un nen). Els serveis secrets ucraïnesos li van requerir perquè s’abstingués d’informar amb una línia que consideraven massa prorussa, la qual cosa ni tan sols se sosté atenent els seus últims reportatges i tuits previs a la seva detenció.

Després d’un any, segueix sense haver-hi data de judici ni acusació formal. La Fiscalia polonesa segueix sense presentar proves que avalin un suposat delicte d’espionatge i allargant successivament la presó preventiva, que el passat 15 de febrer es va prorrogar de nou, fins al pròxim 24 de maig 2023 i que podria seguir durant anys amb total impunitat.

Un cas escandalós de vulneració a les llibertats de premsa i comunicació davant el qual el Govern espanyol mira per a un altre costat. El mateix Ministre espanyol d’Afers exteriors, José Manuel Albares, deia fa unes setmanes en el programa “Al Rojo Vivo” de La Sexta que Pablo González es troba assistit conforme a la legislació polonesa, que es respecten els seus drets i que es compleixen els terminis legals. Un gest de complicitat lliberticida amb el seu aliat polonès en l’OTAN.

Fa tan sols uns dies que la Justícia polonesa enviava a l’Audiència Nacional una comissió rogatòria per preguntar si Pablo González compta amb la nacionalitat espanyola. Dada que és una obvietat quan ha estat assistit pel propi consolat espanyol.

Aquesta desídia clarament intencionada del Govern espanyol amb les autoritats poloneses respecte al procés judicial, calciga fins i tot els drets bàsics de Pablo com a pres, com no es cansen de denunciar la família i companys del periodista. En un règim carcerari estricte, aïllat 23 hores al dia en una cel·la sense llum.

Et pot interessar: Juan Teixeira: "En el cas de Pablo González el govern s’està rentant les mans i deixant que Polonia vulneri els drets humans"

La seva dona, Ohiana Goiriena, va poder visitar per primera vegada al periodista el passat 21 de novembre, una trobada amb tot just dues hores de conversa, on va poder constatar les males condicions en les quals es trobava, començant per l’alimentació. Havia perdut 20kg.

Deixar a la seva sort al periodista és la posició del “Govern progressista” del PSOE i Unides Podem. Amb aquest cas de Pablo González es trenca una vegada més no sols el discurs “progressista” del Govern, sinó també el relat del “jardí” democràtic que representa la Unió Europea i que ens va voler vendre Josep Borrell. Per contra es mostra la veritable cara de l’imperialisme europeu i la degeneració d’aquestes democràcies per a rics pujades al carro bel·licista i del rearmament militar, mentre reforcen la repressió, la censura prèvia, el tancament de mitjans de comunicació i la detenció de periodistes.

Avui més que mai volem mostrar tota la solidaritat amb Pablo González. Llibertat ja!
#FreePablo #PavelAskatu


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna