×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

El “progressisme” li obre el camí a la dreta: PP i VOX pugen mentre PSOE i Podemos cauen

L'efecte post eleccions a Madrid no es va fer esperar. Segons una enquesta de 'Key Data' per a 'Público' el bloc “progressista” perd espai electoral mentre que puja la dreta del PP i VOX.

Beatriz Luque

dimecres 26 de maig de 2021
Facebook Twitter

Tal com informava el diari Público aquest dissabte: “Segons l’estudi de ’Key Data’ per a ’Público’, el PP obtindria 115 escons i el PSOE, 110. Vox pujaria fins als 54 diputats i Unidas Podemos baixaria fins als 25. Aquests números deixarien un escenari de difícil governabilitat i suma de majories en el Congrés”.

L’estudi assenyala que el PP torna a ocupar la primera posició en les enquestes, recuperant uns 20 escons, si avui hi hagués eleccions. Madrid, Castella i Lleó i Andalusia serien les Comunitats claus per a aquest ascens del Partit Popular, ajudat a pujar per l’“efecte Ayuso” i el seu triomf *arrasador en les eleccions madrilenyes.

En el cas de l’extrema dreta, aquests podrien passar dels 52 escons actuals a 54, afavorits per l’efecte de les eleccions madrilenyes i instrumentalitzant el discurs contra l’arribada d’immigrants.

Tots dos partits de la dreta i extrema dreta estarien creixent a costa de l’enfonsament de Ciutadans, que cau en picada a tot l’Estat.

Al seu torn, el PSOE cauria per primera vegada des que Sánchez va arribar a la presidència i perdria aproximadament 10 escons. Mentre que en el cas de Podemos, Público assegura que: “La formació morada obté un 10,2% en estimació de vot (gairebé tres punts menys que en les eleccions de novembre de 2019) i una projecció de 25 escons (10 menys que en els comicis).” El que podria créixer una mica és Más Madrid, que actualment només té 2 diputats en el Congrés i podria passar a 4.

Segons el que mostren aquestes enquestes, si les eleccions fossin ara, el panorama seria complicat per a la formació de govern i per a una governabilitat duradora, ja que ni la dreta ni el camp “progressista” aconsegueixen majories clares.

La dada més important és que l’“efecte Ayuso” sembla contagiar-se a escala estatal, mostrant una major activitat dels votants de la dreta contra el govern progressista que d’aquells que van votar per PSOE i Podem en les últimes eleccions estatals.

El diagnòstic és clar: la frustració de milions de persones amb el govern “progressista” que no ha pres cap mesura social de gran importància davant la crisi, que no ha derogat les reformes laborals ni ha reeixit parar els desnonaments, ni ha posat topall a l’augment del preu dels lloguers, ni ha posat fi a la precarietat. En canvi, no li ha faltat voluntat política per a brindar ajudes milionàries a les empreses de l’IBEX35, o per a defensar amb l’exèrcit les fronteres espanyoles, amb polítiques que no es diferencien gairebé en res d’aquelles que defensa la dreta.

Les enquestes indiquen que el govern “progressista”, amb aquestes polítiques orientades a la dreta, l’única cosa que està aconseguint és obrir-li cada vegada més el camí a la dreta.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó