×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Eleccions als EUA: guanya Joe Biden

Amb el triomf a Pennsilvània i Nevada el demòcrata obté 279 electors, nou més dels necessaris per a guanyar. Trump insisteix en que hi ha hagut frau.

diumenge 8 de novembre de 2020
Facebook Twitter

El final de la incertesa sobre el resultat de l’elecció presidencial als Estats Units ha començat quan les principals cadenes de notícies i mitjans de comunicació han adjudicat la victòria en l’estat clau de Pennsilvània al Partit Demòcrata.

Minuts abans que començarà una conferència de premsa dels advocats de Trump, planejada per a les 11.30 hora local, CNN, l’agència de notícies AP i altres mitjans confirmaven que Joe Biden era el nou president.

Biden aconseguia els 279 electors, superant els 270 necessaris per a tenir la majoria en el Col·legi Electoral. Al mateix temps, Fox News (una cadena conservadora que fa costat a Trump), assegura que el candidat demòcrata també s’imposarà a Arizona, que suma altres 11 electors, amb el que arribaria a 290.

En un missatge en la xarxa social Twitter Biden confirmava l’anunci. "Amèrica, m’honra que m’hagi triat per a dirigir el nostre gran país. El treball que tenim per davant serà dur, però els prometo el següent: seré un president per a tots els estatunidencs, ja sigui que votin per mi o no". El mateix acaba afirmant que "Mantindré la fe que han dipositat en mi".

Amb aquest resultat Joe Biden, demòcrata de 77 anys, serà el pròxim president dels Estats Units en vèncer en unes ajustadíssimes eleccions a Donald Trump, qui continua denunciant un frau i que li han robat les eleeccions.

Joe Biden, amb una experiència política de 47 anys com a senador i vice de Barack Obama, serà el president número 46. De marcat perfil de centre va sorgir com la millor opció moderada en la interna demòcrata.

Per als grans capitalista l’vicepresident de Barack Obama va aparèixer com una oportunitat per a canalitzar cap a la via institucional la rebel·lió popular que va esclatar després de l’assassinat de George Floyd. A aquest desviament contribueix el “progressisme” i l’esquerra demòcrata, que van presentar el vot a Biden com la solució “malmenorista” per a treure’s de damunt a Trump.

Les expectatives creades al voltant de la candidatura de Biden i la seva vicepresidenta, Kamala Harris la primera dona que ocuparà aquest càrrec, es van alimentar més en el rebuig a Trump que en les propostes del demòcrata, que sempre va deixar de costat alguna de les mesures reformistes que proposava el sector "progressista" d’aquest partit, representat per Bernie Sanders.

Però les condicions que van portar a Trump a la Casa Blanca no desapareixen amb la victòria de Biden, ja que no van sorgir d’una crisi conjuntural, sinó que sorgeixen de les tendències més profundes a la crisi orgànica, obertes com a resultat de l’esgotament de l’hegemonia neoliberal globalitzadora.

La polarització segueix el seu curs, a més del sorgiment de sectors d’ultradreta que van fer costat a Trump i busquessin treure profit de la bona elecció de l’actual mandatari, també s’expressa per esquerra en el creixement de la popularitat del “socialisme” entre els joves de 16 a 24 anys, en els sectors que es van mobilitzar contra el racisme i els que organitzen per recuperar drets.

Aquests sectors són els que li van donar base al creixement de la candidatura de Bernie Sanders i als que el nou president dels Estats Units, Joe Biden, no ha donat mostres durant la campanya de voler respondre a les seves demandes.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona