×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els EUA anuncia un nou massiu desplegament militar a Europa

Les primeres notícies que arriben de la cimera de l'OTAN que s'està celebrant a Madrid continuen dibuixant la tendència militarista que els països imperialistes després de l'inici de la guerra a Ucraïna. El president dels EUA, Biden, ha anunciat un nou desplegament militar a Europa.

Alejandra Correa

dimecres 29 de juny
Facebook Twitter

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimecres a la cimera de l’OTAN de Madrid, un considerable reforç del desplegament militar estatunidenc davant el que es veu des de l’Aliança com una deterioració de la situació de seguretat en el continent provocat per la invasió russa d’Ucraïna.

A més dels plans per elevar de quatre a sis el nombre de destructors a la base naval de Rota anunciats aquest dimarts, Washington pretén obrir a Polònia una caserna general permanent per al seu Cinquè Exèrcit, desplegar una brigada rotatòria dotada amb uns 3.500 combatents a Romania, reforçar la presència militar als països bàltics, estacionar dos esquadrons addicionals d’avions de combat F-35 al Regne Unit i reforçar el posicionament de defenses antiaèries a Alemanya i Itàlia.

Amb un rearmament sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, es tracta d’un nou pas per part dels EUA, que des de la invasió russa d’Ucraïna del febrer passat, ja ha enviat uns 20.000 soldats suplementaris a Europa, elevant el total d’efectius al voltant de 100.000. El reforç del flanc est i, en general, de les capacitats de reacció ràpida de l’OTAN són uns dels elements centrals de la cimera, amb propostes i accions que ja recorden a la Guerra Freda.

En els debats sobre el reforç de les capacitats de defensa s’inclouen també noves inversions per al futur per part dels EUA en la capacitat militar de l’Aliança, amb un gran increment de la despesa de molts estats aliats.

Es reflexiona també sobre la reformulació del suport a Ucraïna, també a la vista de les dificultats sobre el terreny amb l’avanç de Rússia a l’est del país, i que hauria de concretar-se amb l’anunci avui d’un nou paquet d’assistència militar.

Diversos aliats han anunciat el lliurament d’ajuda de major abast amb respecte al material proporcionat a Kíev al principi de l’ofensiva russa; de fons hi ha la qüestió d’ajudar a Ucraïna en la transició de l’ús d’armament de tall soviètic, les existències del qual s’esgoten en els arsenals dels aliats, a material OTAN.

A més, els aliats hauran d’aprovar la nova reformulació estratègica que, per primera vegada, segons apunten diferents fonts, tractarà a Rússia d’amenaça directa i a la Xina de desafiament als valors de l’Aliança.

L’escalada militarista i el rearmament de tots els Estats imperialistes en nom de la “defensa de la democràcia” és la dinàmica que marcarà la cimera. L’OTAN és una maquinària guerrerista de l’imperialisme al servei de l’expansionisme nord-americà i europeu. Una major confrontació entre les potències, com a mostra la guerra d’Ucraïna, està inscripta en les tendències de la nostra època.

Des del CRT defensem la necessitat de posar en peus un gran moviment independent en tots els països contra la guerra, l’escalada imperialista i les sancions econòmiques.

Tampoc confiem en les sortides diplomàtiques que proposen sectors com Macron o posicions del reformisme europeu. Ja que la via diplomàtica és la que ha portat al conflicte fins aquí durant els anys previs. I només serveix per reafirmar els interessos de les potències a esquena dels pobles.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat