×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els crims de guerra contra els sahrauís dels que el govern “progressista” és còmplice

El pres Mohamed Lamine Haddi sofria greus tortures mentre Sánchez tancava l'acord de reconeixement de l'ocupació. L'associació de familiars de presos polítics sahrauís recorda que l'exèrcit marroquí ha assassinat a 23 civils des de novembre de 2020.

Sergio Linares

dilluns 21 de març de 2022
Facebook Twitter

Un total de 43 sahrauís segueixen empresonats i sotmesos a regulars sessions de tortura per part de la gendarmeria de Mohamed VI. La major part d’ells continuen privats de llibertat per la seva participació en les manifestacions que van tenir lloc en les proximitats del Aiun a finals de 2010. El campament de Gdeim Izikla va ser la primera mobilització de la coneguda com a Primavera Àrab i va ser brutalment aixafada per l’Exèrcit Marroquí.

L’associació que agrupa els seus familiars, AFAPREDESA, ha remès una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després del seu reconeixement de l’ocupació marroquina del seu territori. En la missiva, signada pel seu president Abdeslam Aomar Lahsen, defineixen aquesta decisió com "una punyalada més del Govern d’Espanya contra les aspiracions legítimes del poble sahrauí”.

Et pot interessar: Pedro Sánchez ven al poble sahrauí a canvi de gas i fronteres blindades

Per a AFAPREDESA "el simple fet de continuar violant el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació constitueix una negació de tots els seus drets humans fonamentals". Però això seria "encara més greu en tenir coneixement el Govern espanyol del genocidi al qual ha estat sotmès al poble sahrauí".

Recorda que a l’abril de 2015 el jutge de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, va arribar a processar a vuit comandaments militars marroquins i tres civils per la seva participació en el genocidi del poble sahrauí entre 1976 i 1991. Denuncien que el govern espanyol té un “ampli coneixement de “les greus i persistents violacions de drets humans” que es porten endavant en els territoris ocupats.

Les xifres d’aquests crims parlen per si soles: 30.000 morts en la primera guerra d’alliberament fins a 1991, i unes altres 30.000 detencions arbitràries i 4500 desaparicions forçades en aquests 47 anys d’ocupació.

Aquesta situació s’ha vist novament agreujada després del reinici del conflicte armat al novembre de 2020. Fins a 23 civils sahrauís han estat assassinat pels drons marroquins, i s’han donat casos de persecució gravíssims com "el setge i agressions sexuals, físiques i psíquiques contra Sultana Sid Brahim Jaya durant 482 dies" o "el segrest del ciutadà sahrauí Lehbib Aghrichi des del passat 7 de febrer 2022".

En els dies previs al tancament de l’acord secret entre el govern Sánchez i el règim marroquí, el periodista i pres polític sahrauí Mohamed Lamine Haddi va ser una altra vegada salvatgement torturat a la presó Tiflet 2.

La Lliga de Protecció dels Presos Sahrauís denúncia que dimecres passat se’l va sotmetre a brutals maltractaments i pràctiques com la d’arrencar-li flocs de la seva barba amb tenalles. Va ser la resposta de les autoritats penitenciàries al seu anunci de què es disposava a iniciar una nova vaga de fam.

Davant totes aquestes violacions de Drets Humans, AFAPREDESA denúncia que la posició del govern “progressista” "ha estat nul·la o de complaença amb les actuacions criminals del Marroc". Consideren que l’Estat espanyol estaria sent "còmplice dels crims de guerra i les violacions de drets humans” proveïts per la dictadura de Mohamed VI”.

El cinisme imperialista de Sánchez queda en evidència davant la qüestió sahrauí. Mentre justifica el rearmament i l’escalada bel·licista de la UE per la reaccionària ocupació russa d’Ucraïna, beneeix la del Sàhara Occidental per la dictadura marroquina a canvi que aquesta continuï brindant les seves fronteres i poder reobrir el gasoducte Magreb-Europa.

La complicitat amb les violacions de Drets Humans en els territoris ocupats no és l’única. Els milers d’ofegats a l’Atlàntic i a l’Estret i els crims per encàrrec de l’Estat espanyol i la UE de la guàrdia costanera i la gendarmeria marroquines a les fronteres són responsabilitat directa de l’imperialisme espanyol.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah