×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els crims de guerra contra els sahrauís dels que el govern “progressista” és còmplice

El pres Mohamed Lamine Haddi sofria greus tortures mentre Sánchez tancava l'acord de reconeixement de l'ocupació. L'associació de familiars de presos polítics sahrauís recorda que l'exèrcit marroquí ha assassinat a 23 civils des de novembre de 2020.

Sergio Linares

dilluns 21 de març
Facebook Twitter

Un total de 43 sahrauís segueixen empresonats i sotmesos a regulars sessions de tortura per part de la gendarmeria de Mohamed VI. La major part d’ells continuen privats de llibertat per la seva participació en les manifestacions que van tenir lloc en les proximitats del Aiun a finals de 2010. El campament de Gdeim Izikla va ser la primera mobilització de la coneguda com a Primavera Àrab i va ser brutalment aixafada per l’Exèrcit Marroquí.

L’associació que agrupa els seus familiars, AFAPREDESA, ha remès una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després del seu reconeixement de l’ocupació marroquina del seu territori. En la missiva, signada pel seu president Abdeslam Aomar Lahsen, defineixen aquesta decisió com "una punyalada més del Govern d’Espanya contra les aspiracions legítimes del poble sahrauí”.

Et pot interessar: Pedro Sánchez ven al poble sahrauí a canvi de gas i fronteres blindades

Per a AFAPREDESA "el simple fet de continuar violant el dret del poble sahrauí a l’autodeterminació constitueix una negació de tots els seus drets humans fonamentals". Però això seria "encara més greu en tenir coneixement el Govern espanyol del genocidi al qual ha estat sotmès al poble sahrauí".

Recorda que a l’abril de 2015 el jutge de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, va arribar a processar a vuit comandaments militars marroquins i tres civils per la seva participació en el genocidi del poble sahrauí entre 1976 i 1991. Denuncien que el govern espanyol té un “ampli coneixement de “les greus i persistents violacions de drets humans” que es porten endavant en els territoris ocupats.

Les xifres d’aquests crims parlen per si soles: 30.000 morts en la primera guerra d’alliberament fins a 1991, i unes altres 30.000 detencions arbitràries i 4500 desaparicions forçades en aquests 47 anys d’ocupació.

Aquesta situació s’ha vist novament agreujada després del reinici del conflicte armat al novembre de 2020. Fins a 23 civils sahrauís han estat assassinat pels drons marroquins, i s’han donat casos de persecució gravíssims com "el setge i agressions sexuals, físiques i psíquiques contra Sultana Sid Brahim Jaya durant 482 dies" o "el segrest del ciutadà sahrauí Lehbib Aghrichi des del passat 7 de febrer 2022".

En els dies previs al tancament de l’acord secret entre el govern Sánchez i el règim marroquí, el periodista i pres polític sahrauí Mohamed Lamine Haddi va ser una altra vegada salvatgement torturat a la presó Tiflet 2.

La Lliga de Protecció dels Presos Sahrauís denúncia que dimecres passat se’l va sotmetre a brutals maltractaments i pràctiques com la d’arrencar-li flocs de la seva barba amb tenalles. Va ser la resposta de les autoritats penitenciàries al seu anunci de què es disposava a iniciar una nova vaga de fam.

Davant totes aquestes violacions de Drets Humans, AFAPREDESA denúncia que la posició del govern “progressista” "ha estat nul·la o de complaença amb les actuacions criminals del Marroc". Consideren que l’Estat espanyol estaria sent "còmplice dels crims de guerra i les violacions de drets humans” proveïts per la dictadura de Mohamed VI”.

El cinisme imperialista de Sánchez queda en evidència davant la qüestió sahrauí. Mentre justifica el rearmament i l’escalada bel·licista de la UE per la reaccionària ocupació russa d’Ucraïna, beneeix la del Sàhara Occidental per la dictadura marroquina a canvi que aquesta continuï brindant les seves fronteres i poder reobrir el gasoducte Magreb-Europa.

La complicitat amb les violacions de Drets Humans en els territoris ocupats no és l’única. Els milers d’ofegats a l’Atlàntic i a l’Estret i els crims per encàrrec de l’Estat espanyol i la UE de la guàrdia costanera i la gendarmeria marroquines a les fronteres són responsabilitat directa de l’imperialisme espanyol.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat