×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els països més rics aplicaran un reforç per la covid-19, però a Àfrica menys del 2% està vacunat

Els països rics de tot el món s'estan preparant per a oferir una tercera injecció de la vacuna Covid-19 a les seves poblacions. Mentrestant, la vacunació continua estant fora de l'abast de la gran majoria d'africans.

Nina DeMeo

Otto Fors

dimecres 25 d’agost de 2021
Facebook Twitter

La variant Delta altament infecciosa del coronavirus està arrasant Àfrica en una tercera onada mortal de la pandèmia. Durant l’últim mes, hi ha hagut un augment del 80% de casos en tot el continent i només Sud-àfrica va informar més de 14.000 casos nous en un sol dia.

Malgrat el fet que menys del 2% dels africans han estat completament vacunats, països rics com els Estats Units estan fent plans per a l’aplicació d’injeccions de reforç per a les seves poblacions, mentre continuen acumulant dosis en una impressionant demostració d’imperialisme de vacunes i irracionalitat capitalista.

L’onada actual és la més mortífera d’Àfrica fins ara i està afectant les malparades economies, disminuint encara més les perspectives de recuperació del continent. S’han registrat més de 7,4 milions de casos i 187.000 morts en els 54 països d’Àfrica, encara que els investigadors creuen que les xifres reals probablement són molt més altes.

Els hospitals estan abarrotats, amb els sistemes de salut desbordats, mal finançats i esgotats, amb escassetat d’oxigen mèdic i altres subministraments crítics.

La taxa de vacunació extremadament baixa del continent és una de les principals causes del recent augment de casos i morts. Més de la meitat de tots els estatunidencs i europeus estan completament vacunats (la qual cosa porta alleujament a les poblacions, després de llargs mesos de "guerra de vacunes" i de haver patit altes taxes de contagis i mortaldat degut sobretot a la mala gestió dels seus governs), però en comparació només el 2% dels africans han pogut accedir a ser vacunats.

Si bé l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va establir inicialment una meta perquè els països de la regió vacunin almenys al 40% de la seva població per a finals d’enguany, al ritme actual gairebé el 70% dels països africans ingressaran en 2022 amb menys del 10% de les seves poblacions vacunades contra la Covid-19. És possible que alguns països ni tan sols vegin les vacunes fins a 2023.

Mentrestant, els països europeus i els Estats Units planegen donar injeccions de reforç a les seves poblacions per a brindar protecció addicional contra la variant Delta. Però la irracionalitat capitalista fa que ara mateix la majoria dels africans estiguin desesperats per rebre la seva primera dosi de vacuna.

Matshidiso Moeti, director regional de l’OMS a Àfrica, ha dit que aquestes nacions riques "es burlen de l’equitat de les vacunes", especialment després de les revelacions que algunes dosis de Johnson & Johnson fins i tot s’han exportat a Europa des de Sud-àfrica. L’OMS insta els països a centrar-se en ajudar els països més pobres a posar-se al dia amb les taxes de vacunació, en lloc d’acumular encara més dosi.

Aquestes declaracions de l’OMS són cíniques, però es basen en una cosa certa: la desigualtat de vacunes és inconcebible i les dosis que s’utilitzen com a reforços, sobretot als països centrals, s’estan prenent del subministrament que hauria d’usar-se per a proporcionar una primera dosi a les persones als països més pobres del continent africà.

Sense vacunes, aquests països no sols experimentaran pics tràgics i repetits de contagis i morts, sinó que també hauran de suportar conseqüències econòmiques desastroses.

Els investigadors ja estan informant que el Covid-19 causarà majors estralls en les economies africanes que altres crisis recents, inclosa la recessió global de 2008 i el brot d’ébola de 2014.

Si bé els Estats Units i altres països imperialistes han començat a recuperar-se de les conseqüències de la pandèmia, les desigualtats entre aquests i els països econòmicament dependents s’agreujaran.

Per què parlem de cinisme en les declaracions de l’OMS? Si bé aquest organisme -integrant de l’ONU- una institució multilateral amb pes per excel·lència dels països imperialistes (on estan els laboratoris que produeixen les vacunes), pot demanar-los que comparteixin vacunes amb aquestes regions del món, ja ni tan sols esmenta i molt menys exigeix l’eliminació de les patents, l’única mesura que realment pot posar fi a l’escassetat. L’OMS és una part integral del sistema que prioritza els mega beneficis de les empreses farmacèutiques sobre les vides humanes.

La desigualtat de vacunes també significa una propagació comunitària encara major de Covid-19, que donarà lloc a noves mutacions, potser fins i tot més infeccioses que la variant Delta i resistents a les vacunes actuals. Això posa en risc a tota la humanitat i mostra la irracionalitat capitalista en plena exhibició.

És clar que no hi ha manera de reconciliar els interessis capitalistes amb la salut global, i no podem dependre de l’ONU, l’OMS o qualsevol altra organització de l’ordre capitalista mundial per a resoldre aquesta crisi.

Només l’aixecament de les patents i l’intercanvi de fórmules i coneixements tècnics permetrà que els països amb capacitat per a produir la vacuna -dels quals hi ha molts- ho facin i permetin campanyes de vacunació massives a tot el món.


Facebook Twitter

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah