×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els treballadors d’Alcoa es plantegen lluitar per la nacionalització

Una multinacional que s'ha embutxacat 1.000 milions de diners públics en 10 anys tanca de sobte. Les i els treballadors exigeixen una solució sense descartar mesures com la nacionalització.

IzquierdaDiario.es

divendres 19 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Avilés i la Corunya s’han despertat avui amb una d’aquestes notícies que commou totes les hores del cafè i l’entrepà en talls, fàbriques i oficines. La multinacional de l’alumini, Alcoa, ha decidit tirar el tancament de les dues plantes situades en sengles localitats.

Més de 700 treballadors i treballadores quedaran al carrer de manera directa, molts més, prop de 2.000 segons els sindicats, si sumim tots els serveis auxiliars, subcontractats i afectats per l’impacte de semblant mesura.

La companyia al·ludeix a problemes de productivitat en ambdues plantes, lligades a l’alt cost de l’energia en l’Estat espanyol. La pocavergonya d’aquesta patronal no sembla tenir límits, ja que en l’última dècada Alcoa s’ha vist beneficiada amb més d’1.000 milions d’euros en subvencions públiques a la despesa energètica i altres projectes d’inversió que, com denunciaven diversos treballadors de les plantes, no s’han vist per cap costat.

Durant la jornada del dijous els treballadors de les plantes han realitzat les primeres concentracions i corts de carretera, i en els propers dies se celebraran assemblees per discutir i aprovar un pla de mobilitzacions.

La mesura anunciada per Alcoa pot tenir diferents objectius. Des de procedir al tancament i deslocalització de la producció, fins a usar-la com a eina de pressió per rebaixar les condicions d’ocupació en ambdues plantes i forçar al govern central a mantenir les subvencions a la despesa energètica que s’havien vist reduïdes.

Un nou xantatge patronal inacceptable. L’expresident del Comitè d’empresa de Alcoa Avilés ha plantejat que el ministeri de Transició Ecològica hauria de garantir els llocs de treball amb dues opcions, o la cerca d’un comprador o la nacionalització d’ambdues plantes.

Aquesta segona opció seria la més favorable a les i els treballadors i per descomptat raons que la justifiquin no falten. Tant per l’impacte a la classe treballadora d’ambdues ciutats que suposaria el tancament de les plantes, com pel fet que Alcoa s’ha portat 1.000 milions de diners públics en els últims 10 anys per després tirar el tancament de la nit al dia.

Des de la redacció d’Esquerra Diari volem manifestar la nostra solidaritat amb les i els treballadors de Alcoa, recolzar el pla de mobilitzacions que decideixin engegar en els propers dies del que adonarem i animar-los a barallar per una sortida obrera contra aquest xantatge patronal: l’exigència de nacionalitzar ambdues plantes, sota el control de les i els treballadors i el manteniment del 100% dels llocs de treball i condicions.


Facebook Twitter
La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La veu de les estudiants en el 7è dia de vaga educativa

La borbonada de la setmana

La borbonada de la setmana

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l'escola Folch i Torres!

No a la Llei Iceta. No més casos com el de l’escola Folch i Torres!

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya

Borbó i compte nou: Juan Carlos de tornada a Espanya