×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Els treballadors d’escombraries en vaga denuncien la contractació d’esquirols

El comitè de vaga denuncia que l'empresa FCC i l'Ajuntament de Salt vulneren el dret de vaga contractant esquirols.

Ali Karku

dimarts 11 de gener de 2022
Facebook Twitter

En un comunicat publicat per CCOO, el Comitè de Vaga de FCC de Salt denuncia que la multinacional i l’Ajuntament de Salt vulneren el dret fonamental a la vaga contractant esquirols de fora de la província per a fer la feina de l’empresa.

Com ja vam explicar abans a aquest article, la manca de personal i infraestructura, l’ús continuat i fraudulent de contractes eventuals, la pèrdua sostinguda de poder adquisitiu (fa quatre anys que tenen el salari congelat) juntament amb la negativa de la patronal de signar un nou conveni, els contenidors sense neteja interna (qüestió que ocasiona nius de rates), i les males condicions laborals, va portar els treballadors de l’empresa a entrar en vaga el 24 de desembre passat, després de la negativa de l’empresa d’escoltar les seves demandes.

Et pot interessar: Treballadors d’escombraries de Salt en vaga indefinida

El divendres passat, després de dues setmanes de vaga, es van reunir el Comitè de Vaga amb la patronal, i després de més de 10 hores de reunió, la multinacional va mantenir la seva posició d’ignorar els reclams dels seus treballadors, per això van decidir continuar amb la vaga.

Mentrestant, l’Ajuntament de Salt se segueix posicionant com un simple client, responsabilitzant a FCC de les demandes dels treballadors i, a més, sosté que els treballadors no compleixen els serveis mínims pactats.

En paraules del Comitè de Vaga, “des de l’ajuntament l’únic moviment és dir que no es compleixen els serveis mínims, fet que considerem una falsedat absoluta. Com tothom sap, si un treballador incompleix els serveis mínims, pot ser sancionat, fins i tot amb l’acomiadament, amb una falta molt greu. Des de l’inici de la vaga, els treballadors no han rebut cap sanció o amonestació escrita o verbal, això és degut al fet que s’han complert escrupolosament els serveis mínims, i fins i tot de forma voluntària, tenint en compte les dates que eren, s’han realitzat serveis per sobre dels mínims”.

Com bé diuen els treballadors al comunicat, si realment aquests no estiguessin complint amb els serveis mínims, l’Ajuntament, molt probablement, ja els hagués sancionat de totes les formes possibles, i això no va passar.

El que probablement l’Ajuntament intenta fer amb aquest discurs és, per una banda, generar hostilitat per part dels ciutadans per pressionar els vaguistes; i de l’altra, netejar-se les mans per a no assumir cap responsabilitat i desviar l’atenció del mal servei i les condicions laborals dolentes que proveeix l’empresa. Però, a més, aquest és un discurs que serveix molt bé per deixar el terreny llest per a la contractació d’esquirols que facin la feina de l’empresa.

Segons un article de Diari de Girona publicat el dissabte, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), es va expressar dient que “els saltencs hem dit prou”, referint-se al suposat incompliment dels serveis mínims, ressaltant que contrarien una altra empresa si FCC no posava més mitjans i personal per fer-ho. Alhora, en aquest article s’esmenta que Viñas va recordar que hi ha un informe de treball en què es confirma aquest suposat incompliment. A això darrer, el Comitè de Vaga en el seu comunicat respon:

“En cap cas al comitè de vaga ni empresa, ajuntament o departament de treball ens ha fet arribar cap informe sobre els suposats incompliments dels serveis mínims.”

Tot seguit, el dissabte l’empresa va contractar diversos treballadors de centres de fora de la província per dur a terme el treball de recol·lecció d’escombraries, segons denuncien els treballadors al comunicat, al que afegeixen, “entenem que s’ha traspassat una línia vermella i que tant l’empresa com l’ajuntament hi han comes un delicte greu de vulneració de drets fonamentals. Les seves accions ens porten on no volíem anar, a la judicialització del conflicte i el que això comporta”.

Les escombraries sense recollir poden ocasionar molèsties, però la vulneració de drets laborals és encara molt més perjudicial. Si es permet que una empresa multinacional com és FCC Medi Ambient, vulneri els drets dels seus treballadors, moltes altres empreses més petites tindran el camí lliure per fer el mateix. La lluita dels escombriaires de Salt ha de ser la lluita de tota la classe treballadora.


Facebook Twitter

Ali Karku

Segueix-lo a Twitter

@KarkuAli

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï