×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els trotskistes enfront del nazisme

Publiquem aquest article que reflecteix la intervenció de l'autor en l'Online Communist Fòrum, durant el 14 de juny. Aquest text és una adaptació parcial de la biografia sobre Martin Monath que va ser publicada recentment en anglès (Pluto Press, 2019). L'edició alemanya de la biografia va ser publicada per Schmetterling Verlag a Stuttgart en 2018 i una edició en francès serà publicada per Editions Syllepse a París en 2021. Publicat originalment en el número 1305 del Weekly Worker.

Nathaniel Flakin

dimarts 18 d’agost de 2020
Facebook Twitter

Il·lustració: Mar Ned - Enfoque Rojo

’Arbeiter und Soldat’ (Treballador i Soldat) és una publicació sorprenent. En 1943 i 1944, els trotskistes a França van distribuir secretament el periòdic als soldats alemanys. Cridaven als "treballadors amb uniforme" a formar petites cèl·lules i a unir-se als treballadors francesos per a preparar la revolució que s’aveïnava. "La decisió és a les seves mans!", proclamava un típic titular.

El text complet dels sis números d’aquest periòdic ha estat disponible en anglès des de 2008, quan David Broder (llavors de la Alliance for Workers’ Liberty) va publicar una traducció [1]. Però, qui estava darrere d’Arbeiter und Soldat? Fins fa poc, els esbossos biogràfics només coincidien que el seu líder era un berlinès jueu que es deia "Viktor". Però el seu veritable nom figurava en diverses llistes com Marcel Widelin, Martin Wittlin, Paul Wenteley, Wintley, Martin Monat i alguns altres.

Un obituari de 1946 el va descriure així: "El camarada Widelin es va unir al moviment obrer a l’edat de 15 anys. Durant cinc anys va ser organitzador de la joventut a Berlín. Després de la presa de poder de Hitler, sota la cobertura de les organitzacions esportives va continuar incansablement propagant el socialisme" [2]

Del sionisme...

Això és cert en un cert sentit. Excepte que quan era adolescent, ’Viktor’ no era ni comunista ni socialista. Martin Monath –que, després de molta recerca, es va poder establir com el seu veritable nom– havia estat un líder de l’organització juvenil socialista-sionista, Hashomer Hatzair (Guàrdia de la Joventut), a Berlín i Alemanya a la fi dels anys 20 i principis dels 30.

Tan aviat com els nazis van arribar al poder, van aixafar totes les organitzacions comunistes, socialdemòcrates i sindicals. Però no estaven segurs de com bregar amb els sionistes. Com Rudolf Segall, un camarada de Monath en Hashomer Hatzair a Berlín, va recordar:

Els grups sionistes van gaudir d’un molt "benèvol suport" per part dels nacionalsocialistes [fins a 1937], perquè ells van ser els que van treure als jueus d’Alemanya. Els nazis inicialment van considerar això com una cosa molt positiva. Aquí va haver-hi un moviment organitzat que va encoratjar l’emigració a Palestina.

Per aquesta raó, als sionistes socialistes se’ls va permetre continuar una certa activitat política legal a Alemanya, però aquests ateus militants van haver de fingir que estaven estudiant textos religiosos jueus i no el marxisme! El seu periòdic, que s’imprimia a Varsòvia en hebreu, fins i tot publicava articles de Lleó Trotsky. La falta d’habilitats lingüístiques dels nazis significava que els escrits de Trotsky podien ser distribuïts legalment a Alemanya.

Monath i els seus camarades es van mudar a una granja a Dinamarca per al hajshara, la "preparació" per a convertir-se en colons en Palestina. El mateix Monath mai va arribar a la terra santa, però Segall i altres van arribar a les costes de Palestina en 1936. Somiaven amb una nova societat socialista per als jueus, però es van enfrontar immediatament a les contradiccions del sionisme socialista. D’una banda, estimaven la vida col·lectiva del kibutz. D’altra banda, se suposava que estaven construint el socialisme, mentre expulsaven a la població nativa. Com va recordar Segall,

... només podíem sortir a treballar [en els camps] amb guàrdies armats, o portant armes nosaltres mateixos. Envoltem el camp amb posicions fortificades ... i després del treball cadascun de nosaltres havia de fer guàrdia durant unes dues o tres hores. Llavors cadascun de nosaltres sostenia una granada de mà a la mà, amb un rifle a prop, i esperava els possibles atacs

.... al trotskisme

Segall va deixar el seu kibutz, juntament amb un grup d’internacionalistes. Això incloïa a Jakob Moneta, que havia arribat al mateix kibutz des de Frankfurt. Es van mudar a la ciutat més pròxima, Haifa, i es van unir a un cercle trotskista, liderat pel jueu palestí, Ygael Glückstein. Molts activistes d’aquest cercle van tornar a Europa després de la guerra, segurs que la revolució començaria allí. Segall i Moneta es van convertir en líders del International Marxist Group (IMG) a Alemanya Occidental. Glückstein es va traslladar al Regne Unit i es va convertir en el líder del Socialist Workers Party, sota el pseudònim de Tony Cliff.

Monath, incapaç de trobar una alternativa política en la capital nazi, sembla haver abandonat la política per uns anys. Només quan va fugir a Bèlgica en 1939 es va tornar a convertir en un activista. Un ex líder de Hashomer Hatzair a Brussel·les, que es deia Abraham León, havia escrit una crítica marxista exhaustiva del sionisme [3]. Armat amb noves idees, León aviat es va convertir en el líder central del partit trotskista clandestí de Bèlgica, i degué reclutar a Monath, encara que naturalment no hi ha registres de tals discussions.

A tot el món, els sionistes i trotskistes d’esquerra competien per la lleialtat dels joves jueus que volien lluitar contra l’antisemitisme. No sabem exactament com va ser la conversió de Monath a Bèlgica, però podem mirar a Nova York, on tals debats tenien lloc en la premsa pública.

Nazis a Nova York

El 20 de febrer de 1939, el German American Bund [anomenat també Bundesführer Fritz Kuhn], una organització pro-nazi dels Estats Units, va celebrar un míting en el Madison Square Garden de Nova York. Els jueus constituïen gairebé el 30% de la població de la ciutat, però cap organització jueva va convocar protestes contra els nazis. Dos periòdics en ídix van aconsellar als seus lectors que s’allunyessin de l’àrea al voltant del jardí. El Comitè Jueu Americà fins i tot va donar suport al dret dels nazis a la llibertat d’expressió.

Només els trotskistes del Socialist Workers Party es van mobilitzar contra el Bund feixista. En el període previ a la contra manifestació, una delegació de l’organització juvenil del SWP va visitar les oficines de Hashomer Hatzair en el Lower East Side. Allí se’ls va dir: "Ho sento, però no podem acompanyar-los. La nostra política sionista és no fer part política fora de Palestina". El SWP va respondre amb una crida per a "Acabar amb les il·lusions sionistes!" Va cridar al sionisme "desaprofitament criminal" de les "energies i ments i cors de milions d’homes i dones jueus i nens i nenes, per no parlar dels centenars de milions de dòlars que va reunir". Els trotskistes van declarar:

És una tasca immediata del nostre partit aconseguir que aquests nois i noies estiguin al capdavant del piquet amb nosaltres la pròxima vegada, per a despertar al poble jueu a la comprensió que la lluita contra l’antisemitisme, que és la lluita contra el feixisme, és aquí i ara, i que tots els veritables lluitadors contra el feixisme pertanyen a les files del Socialist Workers Party!

El 20 de febrer, fins a 22.000 persones van venir al míting nazi. Sota les banderes dels EUA i l’esvàstica, el Bundesführer Fritz Kuhn es va enfrontar a "Frank D Rosenfeld" i el seu "tracte amb els jueus", part d’una conspiració judeo-bolxevic. En l’escenari, els guàrdies amb uniformes d’estil SA van cridar l’atenció enfront d’un enorme retrat de George Washington. Fora de l’estadi, no obstant això, s’havien reunit entre 50.000 i 80.000 antifeixistes. La majoria eren jueus, però també hi havia partidaris del nacionalisme negre, Marcus Garvey, i militants de base del Partit Comunista. Les batalles de carrer es van lliurar fora de l’estadi durant cinc hores. Només la policia muntada va poder protegir el míting nazi. Aquesta protesta havia estat organitzada pels trotskistes novaiorquesos.

Aquesta escena il·lustra el contrast polític entre el sionisme i el trotskisme. En 1939, l’extermini dels jueus europeus ja havia començat. El sionisme, fins i tot en la seva variant més esquerrana, només tenia una resposta: l’aliya (emigració a Palestina). No obstant això, a causa de les restriccions de les autoritats colonials britàniques, l’emigració es va reduir a un degoteig. Per als milions de jueus perseguits i directament amenaçats pel feixisme alemany, Palestina no era una opció. Què fer? Els joves jueus de tot el món estaven desitjant lluitar contra Hitler. La Quarta Internacional els oferia una estructura internacional i sobretot un programa polític. Aquesta oferta va ser acceptada a Brussel·les, Haifa i Nova York.

Contra l’estalinisme

Com va dir Moshé Machover en l’Online Communist Fòrum, Hashomer Hatzair és una organització juvenil sionista que durant generacions ha servit, sense saber-ho, com a "corretja de transmissió de l’’antisionisme". El mateix camarada Machover va ser expulsat de Hashomer Hatzair en 1952, i després es va unir al Partit Comunista Israelià, abans de fundar la nova organització d’esquerra israeliana, Matzpen, en 1962. La llista d’antics membres de Hashomer Hatzair en les files del trotskisme és molt llarga.

Per què els joves jueus revolucionaris de finals dels anys 30 no es van unir al moviment comunista "oficial"? Més d’uns pocs ho van fer, per descomptat. Però molts altres estaven horroritzats pel creixement de l’antisemitisme en el primer Estat obrer del món. En els judicis de Moscou, es van utilitzar arguments antisemites per a justificar l’execució de nombrosos líders bolxevics de l’època de la Revolució d’Octubre.

Monath, per exemple, va llegir el llibre ’Moscou 1937’ de l’autor alemany Lion Feuchtwanger. Com tants "amics de la Unió Soviètica", aquest novel·lista mai havia mostrat interès en la revolució a Rússia i el moviment comunista que inspirava. Però, una vegada que el règim de Stalin va estar fermament establert, Feuchtwanger es va convertir en un defensor acèrrim. Monath va trobar "espantosa" l’apologia dels judicis muntats i va obtenir una còpia de la recentment publicada ’La revolució traïda’ de Trotsky. Abraham León sembla haver tingut una experiència similar.

I, a mesura que Europa s’enfonsava en la guerra, les diferències entre l’estalinisme i el trotskisme es van fer encara més pronunciades. Quan els nazis van envair Polònia, Stalin es va aliar amb Hitler. Com a resultat, els Partits Comunistes occidentals –fins i tot els que es van veure obligats a passar a la clandestinitat a causa de la invasió nazi– van centrar el seu foc en l’imperialisme britànic i francès com a principals enemics de la pau.

Va ser només la invasió sorpresa dels nazis a l’URSS gairebé dos anys més tard [4] el que va portar a un canvi de rumb, fins i tot abrupte per als estàndards estalinistes!. Ara, la Unió Soviètica estava compromesa en una "gran guerra patriòtica". Els estalinistes a França es van tornar "patriòtics", aliats amb el govern burgès en l’exili amb Charles de Gaulle, i van proclamar, "Tots units contra els Boches!"

Patriotisme estalinista

En la mateixa Unió Soviètica, on els estalinistes podien treballar sobre un gran i creixent nombre de presoners de guerra alemanys, van assumir que el soldat alemany era tan fermament obedient que només trencaria amb el règim de Hitler si els seus oficials ho feien primer. Per aquesta raó van fundar un "Comitè Nacional per a una Alemanya Lliure" (NKFD) i una "Lliga d’Oficials Alemanys" (BDO) amb un programa completament burgès adaptat als generals de la Wehrmacht. Els estalinistes van renunciar a qualsevol objectiu socialista: l’Alemanya "lliure" que demanaven havia de ser dirigida per oficials monàrquics. El NKFD fins i tot va rebutjar els colors republicans alemanys negre-vermell-daurat, el comitè va usar en el seu lloc els vells colors imperials (i nazis), negre-blanc-vermell.

Els trotskistes tenien la hipòtesi oposada respecte als soldats: malgrat la seva educació fanàtica, la majoria dels soldats alemanys eren joves de la classe obrera. Malgrat tota la repressió, les tradicions comunistes, socialdemòcrates i sindicals van continuar existint en la clandestinitat. Es podia parlar directament amb els soldats i incitar-los contra els seus oficials aristòcrates i feixistes, més encara quan cada vegada era més evident que una victòria de l’Eix era impossible. Per això els trotskistes s’oposaven a tota forma de xovinisme antialemany. Van proclamar: "Tots units, alemanys i francesos, contra els nazis! Tots units contra els xovinistes de tots els colors, els pitjors enemics de la classe obrera!"

Així que, mentre els estalinistes a França tenien un travail allemande (treball alemany), l’objectiu del qual era assassinar a soldats individualment o convèncer-los que tiressin les seves armes i es rendissin. ’Arbeiter und Soldat’, en canvi, volia que els soldats s’aferressin a les seves armes i es preparessin per a usar-les en les pròximes lluites revolucionàries. Com George Breitman va escriure en un obituari per a Monath,

Era molt més fàcil clavar un ganivet entre les costelles d’un soldat alemany en una nit fosca que trobar-se amb aquest mateix alemany durant el dia, guanyar-se la seva confiança i allistar-lo en les files dels lluitadors revolucionaris contra el feixisme. Però, per difícil que fora aquest treball, Widelin [és a dir, Monath] el va dur a terme amb un èxit creixent [5].

El treball comença

El treball de confraternització dels trotskistes va començar amb Robert Cruau, un carter de 23 anys de la ciutat francesa de Brest. Parlava una mica d’alemany i va conèixer a un jove soldat, el pare del qual havia estat un funcionari comunista. Aviat van començar a produir un butlletí per als soldats alemanys: el Zeitung für Soldat und Arbeiter im Westen (Periòdic per a Soldats i Treballadors a Occident). Uns pocs fragments d’aquest han sobreviscut, i han estat traduïts a l’anglès per primera vegada en l’apèndix de la biografia. Malgrat l’ardent entusiasme dels autors, aquesta no va ser una bona publicació. No és d’estranyar que els trotskistes francesos cridessin a un camarada amb coneixements d’alemany natiu perquè prengués el relleu. Monath es va mudar de Brussel·les a París, i va néixer ’Arbeiter und Soldat’.

Aquest treball no va ser rellevant per al curs de la guerra. ’Arbeiter und Soldat’ va ser distribuït en desenes de milers de còpies a les guarnicions alemanyes de tota Europa. Diverses dotzenes de soldades es van unir als "comitès de soldats" –la Gestapo va executar a uns 17 d’ells l’octubre de 1943–. Però aquest petit exemple mostra el que hagués estat possible si els "comunistes oficials" haguessin intentat el tipus de treball de confraternització revolucionària que havia estat tan important per a acabar la Primera Guerra Mundial i després defensar l’Estat obrer a Rússia. Com el govern dels EUA avui intenta utilitzar l’exèrcit contra els manifestants, les experiències de treball socialista revolucionari dins dels exèrcits burgesos serà cada vegada més important.

En una època en la qual els defensors de l’ordre mundial imperialista tracten de calumniar a tots els seus oponents com a "antisemites", no podem oblidar les tradicions revolucionàries de generacions de treballadors jueus. A mesura que la societat israeliana es deriva cada vegada més cap a l’apartheid obert i el mil·lenarisme, sens dubte no hem vist als més joves trencar amb el sionisme i convertir-se en marxistes revolucionaris. El futur veurà moltes més figures com Monath.

Traducció al castellà: Maximiliano Olivera.


[1La traducció de Arbeiter und Soldat a l’anglès realitzada per Broder està disponible en Marxists Internet Arxivi. Una nova traducció de l’alemany original va ser inclosa en la nova biografia de Monath.

[2Marguerite Baget, ‘A heroic Trotskyist leader in the German underground’ publicat originalment a The Militant, 20 de juliol de 1946.

[3Abraham León, La concepción materialista de la cuestión judía.

[4I ha d’esmentar-se que l’Operació Barba-rossa només va sorprendre els líders soviètics perquè van ignorar els advertiments d’espies soviètics com Leopold Trepper a Europa occidental i Richard Sorge al Japó. Les purgues havien deixat als serveis d’intel·ligència soviètics en un estat lamentable, i Stalin va confiar en la seva aliança amb Hitler.

[5George Breitman, ’Why the Gestapo tracked him down’ publicat originalment a The Militant, 20 de juliol de 1946.Facebook Twitter
Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge