×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Enfrontem l’auge de l’extrema dreta amb la lluita i l’organització de la joventut, les dones i la classe obrera

Vox emergeix com un fill legítim del Règim del 78. El “a por ellos”, les polítiques d'estrangeria i la justícia patriarcal ho han impulsat. Per enfrontar-ho és necessari un gran moviment de la joventut, les dones i la classe obrera independent dels partits del règim.

Contracorrent

dimecres 12 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Les eleccions andaluses han deixat un escenari preocupant: la ultradretana Vox ha irromput amb força parlamentària aconseguint dotze escons i quedant a la seva mà la clau de la governabilitat del que tot apunta serà un govern de la dreta encapçalat pel PP. La cosa es torna més alarmant quan sembla que l’ascens electoral de Vox pot repetir-se en les altres eleccions que estan per venir, avançant l’escenari andalús la dinàmica que pot donar-se en la resta de parlaments regionals i també el resultat d’unes possibles eleccions generals.

Davant aquest perill cada vegada més real s’ha disparat des de l’esquerra el debat sobre com fer front al creixement de l’extrema dreta. Des del PSOE fins a Unidos Podemos ja s’estan plantejant programes tals com la “unitat dels constitucionalistes i els demòcrates”, “front antifeixista”, “cordó sanitari a Vox”, etc. Però, és la unitat amb els partits del Règim, amb els defensors d’aquesta “democràcia”, la via per derrotar a l’extrema dreta?

La conclusió que van deixar les eleccions andaluses va ser la d’una derrota sense pal·liatius de Susana Díaz, el casn¡¡nsament de la població andalusa envers un PSOE que portava més de tres dècades dirigint la regió com si fos el seu propi mas. Cansament expressat en un creixement en vots de les forces de dreta, però sobretot i principalment en una elevadíssima abstenció per part dels que no volien seguir recolzant un govern que representava la corrupció més estructural i les retallades en drets i prestacions socials.

Davant el daltabaix del Partit Socialista la coalició encapçalada per Teresa Rodríguez, Adelante Andalucía (Podemos + IU), lluny de capitalitzar el descontentament per esquerra, ha experimentat també una reculada en centenars de milers de vots. No podia ser d’una altra manera, Adelante Andalucía no era percebuda com una alternativa sinó com una força que en última instància volia facilitar un govern un govern de Susana Díaz. Dècades d’experiència d’IU actuant com a crossa del PSOE a Andalusia, i l’exemple d’Unidos Podemos sostenint a Pedro Sánchez no poden sinó donar la raó a aquesta intuïció generalitzada.

Malgrat tot, Unidos Podemos no sembla disposat a treure conclusions. El seu líder, Pablo Iglesias va declarar que "aquest resultat serveixi perquè el PSOE entengui qui hem de ser els seus aliats i que les forces catalanes entenguin que ens estem jugant el futur del nostre país. Vull demanar responsabilitat a totes les forces polítiques; tenim moltes diferències, però hem d’estar disposats a construir un dic enfront de l’extrema dreta". És a dir, fem més del mateix i esperem que alguna cosa canviï, i per aquesta via s’aplana el camí perquè l’extrema dreta segueixi avançant.

La pretensió de derrotar a Vox des de dins dels marges del Règim no és sinó una utopia reaccionària. Santiago Abascal no és un element aliè a la “democràcia” del 78, sinó un fill sa i legítim de la mateixa. És conseqüència directa de les retallades i polítiques neoliberals dels governs del PPSOE, de la campanya empresa des de la judicatura contra els drets i llibertats democràtiques, de la repressió al poble català aplaudida pel rei Felipe VI, de l’article 155 recolzat pels “constitucionalistes” i “demòcrates” del PP-PSOE-Cs, de les seves lleis criminals d’estrangeria, els CIEs i les devolucions “en calent”, de la casta judicial patriarcal, de les banderes d’Espanya en les balconades i els crits de “a por ellos”, etc.

Per frenar a Vox i el seu ideari racista, misògin, xenòfob i espanyolista és necessari construir una gran força social als carrers que li doni resposta. La pretensió d’Unidos Podemos que esperem a les eleccions per aconseguir un “govern progressista” amb el mateix partit que assumeix part d’agenda Vox -especialment contra Catalunya- solament pot sembrar la desmoralització i el desencantament del que s’alimenta l’extrema dreta. Exemples d’on porta aquesta política els trobem en altres realitats nacionals: Trump a EUA, Salvini a Itàlia, Bolsonaro a Brasil… Enfront d’això, la lluita de les armilles grogues a França mostra un altre camí que ha aconseguit molt més a l’hora d’enfrontar tant les polítiques neoliberals de Macron o l’ascens de Marine Le Pen del que ho ha fet la França Insubmisa de Melenchon.

Els i les joves podem i hem de jugar un paper protagonista en la recomposició d’una força social combativa, prenent les millors experiències que van donar el 15M, les vagues generals de 2012, la lluita contra Bolonya i la privatització de les universitats, les vagues dels sectors precaritzats… Orientant aquestes lluites cap a una esmena a la totalitat a aquest règim monàrquic, corrupte i antidemocràtic del que sorgeix l’extrema dreta. De la mateixa manera que tenim l’oportunitat de construir un gran 8M que enfronti a l’extrema dreta, que amb l’enorme força del moviment de dones digui alt i clar que no estem disposades a seguir sent súbdites ni del rei, ni del règim, ni del patró.

Et pot interessar: Que la joventut sigui la punta de llança per acabar amb el règim monàrquic i poder decidir-ho tot!

Al mateix temps és necessari començar a construir una alternativa política que pugui resoldre els problemes del poble treballador, de la desesperació i la misèria del qual s’alimenta l’extrema dreta que solament pretén perpetuar-les. Una alternativa d’aquest tipus no pot ser sinó anticapitalista, doncs solament a través de l’expropiació a les grans fortunes, bancs i multinacionals podran obtenir-se els recursos necessaris per resoldre els problemes de la dotació de serveis públics, la desocupació, l’habitatge, etc.

Cridem a totes i tots els joves que comparteixin aquesta perspectiva a organitzar-se amb nosaltres a Contracorrent. Fem dels nostres centres d’estudi i de treball trinxeres de lluita! És hora de fer un pas endavant contra la misèria que tracten d’imposar-nos. Enfront dels seus intents d’arrabassar-nos el nostre futur hem de respondre amb organització i lluita.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna