×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Patriarcado y Capitalismo”, un llibre necessari pels debats actuals del feminisme

Èxit a la presentació del llibre de Cynthia Burgueño i Josefina L. Martínez a la llibreria La Central de Madrid. Andrea D’Atri, autora del pròleg, va conversar amb les autores. Feminisme, classe, diversitat, violència masclista i lluita anticapitalista, van ser alguns dels temes abordats.

EsquerraDiari.cat

dissabte 7 de desembre de 2019
Facebook Twitter

Amb la sala plena, es va realitzar la primera presentació del llibre “Patriarcado y capitalismo. Feminismo, clase i diversidad” de l’Editorial AKAL, que va arribar a les llibreries espanyoles a finals de novembre.

Jesús Espino, editor d’AKAL, va saludar a les autores i va destacar que aquest llibre es fica en debats de molta actualitat, i el fa amb fonaments i argumentant en temes difícils. “Un llibre fet en temps rècord i un tema molt necessari per a marcar fils que tenen com a protagonista a la classe, vinculada al feminisme”, va dir en la seva presentació.

Andrea D’Atri, feminista argentina i fundadora de l’agrupació de dones Pa i Roses, va assenyalar que ha estat encantada de prologar el llibre, ja que coneix a les autores des de fa molts anys, compartint una militància comuna en diferents països del món. Va destacar que es tracta d’un llibre militant i va recordar que el mateix dia que un milió dones argentines es trobaven lluitant pel dret a l’avortament, a l’agost del 2018 enfront del Congrés dels Diputats, Cynthia Burgueño i Josefina Martínez participaven en accions de solidaritat internacional des de Galícia i Catalunya, com a part d’un moviment de dones internacionalista.

A continuació, Andrea D’Atri va plantejar diverses preguntes a les autores sobre els temes que tracten en el llibre, generant un diàleg fluid. En primer lloc, la conversa va girar al voltant dels tòpics del feminisme neoliberal, que en les últimes dècades va construir un relat sobre els “sostres de cristall” i l’empoderament individual, mentre s’intentava despolititzar i treure radicalitat al moviment de dones.

Perquè mentre empresàries milionàries com Ana Botín del Banco Santander es situen des d’un feminisme neoliberal, milions de dones treballadores, joves precàries i estudiants, immigrants i pageses enfronten les conseqüències dels plans neoliberals i els governs que les apliquen, com a Xile, Bolívia, l’Equador o França.

Per part seva, Cynthia Lub va fer referència a la intersecció de classe i gènere, i la participació de les dones treballadores en nous processos de lluita i organització a tot el món. Diversos capítols de “Patriarcat i capitalisme” incorporen testimoniatges de dones treballadors i migrants, netejadores, treballadores de la llar, treballadores de call center, o lluitadores de vagues fabrils. Cynthia va explicar que en diversos capítols s’aborden debats teòrics, polítics i estratègics amb altres corrents del feminisme, tant les que pensen el gènere sense classe, com les que transformen a totes les dones en una classe sexual, construint un subjecte dona abstracte, com si fos possible esborrar les diferències que existeixen entre la banquera Ana Botín i Ana López, treballadora de les Kellys.

En el marc d’un ric intercanvi, es van recórrer diverses qüestions que estan en el centre del debat del moviment de dones i els moviments socials: quina és la relació entre patriarcat i capitalisme? com superar la fragmentació de la classe treballadora i donar compte de la seva diversitat, sense caure en posicions reduccionistes o economicistes? Com aconseguir la confluència entre les reivindicacions de tots els oprimits per una estratègia d’emancipació anticapitalista?

Com a conclusió, Andrea D’Atri va reprendre un fragment de la contraportada que assenyala el següent:

“Les dones treballadores i pageses han estat a l’avantguarda de grans revolucions i lluites socials. Ara, en els primers anys del segle XXI, amb una feminització del món laboral com mai s’havia donat, la classe treballadora té rostre de dona i el moviment de dones pot estar anunciant una recuperació més general de la lluita de classes contra el capitalisme patriarcal i racista. Aquesta és la hipòtesi d’aquest llibre, i també la nostra esperança.”

Aquesta hipòtesi ja s’ha començat a fer real, quan les dones treballadores, estudiants i pageses es troben en primera fila de la lluita de classes com a Xile, França, Colòmbia o l’Equador. Continuar debatent sobre quines són les estratègies per portar aquestes lluites a nous triomfs, es fa llavors més necessari i urgent que mai.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona