×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Europa augmenta les restriccions i el “passaport covid” davant l’arribada d’Òmicron

La nova variant òmicron podria suposar la meitat de les infeccions de coronavirus a Europa en pocs mesos, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

divendres 3 de desembre de 2021
Facebook Twitter

Aquest organisme de referència de la Unió Europea (UE) destaca que encara que hi ha “incerteses” sobre la transmissibilitat, severitat i fuita a la immunitat d’òmicron, dades preliminars indiquen un “avantatge substancial” respecte a la delta.

Alhora, aquesta setmana la Comissió Europea (CE) demanava que els països de la UE accelerin l’administració generalitzada de dosi de reforç contra la Covid. “Estem en una espècie de guerra. En un costat tenim el virus i les variants i en l’altre les vacunes i les dosis de reforç. I vull que la segona part guanyi”, deia la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen.

La taxa de vacunació amb pauta completa en el conjunt de la Unió Europea i països associats com Noruega o Islàndia està en el 66,2% del total de la població, sense tot just canvis en les últimes setmanes. Però la situació és bastant desigual en cada país.

En la majoria dels països de la UE ha començat a implementar-se l’anomenat "passaport Covid" per a l’ingrés a llocs públics, museus o bars.

França va aprovar l’ús del certificat COVID al juliol -l’oposició a aquesta mesura va causar moltes protestes- i des de llavors és necessari en bars i restaurants, centres comercials, cinemes, teatres, transport públic, i també en hospitals o residències de gent gran.

La situació de la pandèmia a Europa és dispar. En el cas d’Alemanya, l’Associació Interdisciplinària Alemanya de Vigilància intensiva i Medicina d’Urgència (DIVI) alertava d’una saturació de les unitats de vigilància intensiva i pronostica fins a 6.000 pacients amb covid-19 en les unitats de crítics abans de Nadal. Les autoritats sanitàries van verificar 67.186 noves infeccions en 24 dies i 446 morts amb o per covid-19, mentre la xifra de casos actius ronda els 864.600, segons dades de l’Institut Robert Koch (RKI) de virologia.

Bèlgica és un dels països més afectats en aquest moment per la pandèmia. El Govern i les regions han acordat imposar el teletreball obligatori quatre dies per setmana, tancar les discoteques, obligar els bars i restaurants a limitar a sis el nombre de clients per taula o tancar algunes botigues nocturnes. El comitè d’experts que orienta les decisions de les autoritats polítiques ha recomanat ara, en un informe que recullen mitjos locals, clausurar durant 10 dies els col·legis, especialment els de primària, i obligar el sector de la restauració a tancar a les 20.00 hores. En aquest país es van detectar aquest dijous dos nous contagis amb
la variant òmicron, que eleven a quatre el total de persones infectades amb el nou cep a Bèlgica.

El Ministeri de Sanitat espanyol ha confirmat fins ara cinc infectats de la variant òmicron de coronavirus: tres a Madrid i dos a Catalunya, i se sospita d’altres dos casos a les Illes Balears.

Per part seva, Portugal va registrar aquest dimecres la xifra més alta de nous contagis, amb 17 morts i una incidència de 349,8 per cada 100.000 habitants a 14 dies, just el dia en què comença l’"estat de calamitat" amb restriccions per a frenar la pandèmia del coronavirus.

A Grècia, el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, va anunciar que a partir de gener totes les persones majors de 60 anys hauran de vacunar-se obligatòriament contra la covid i, de no fer-ho, seran multades amb cent euros al mes fins que es vacunin.

Al Regne Unit la situació també és preocupant, ja que des del pic viscut el 17 de juliol, les xifres diàries de contagis s’han mantingut de manera constant entre els 30.000 i els 50.000, encara que els epidemiòlegs temen que puguin anar en augment segons avançi l’hivern. El govern ha reintroduït algunes restriccions -després d’haver-les pràcticament eliminat a l’estiu- com l’obligatorietat de portar màscares en botigues i transport col·lectiu o la imposició d’una prova PCR per a qualsevol viatger que entri al país.

En general, el debat sobre l’obligatorietat de la vacunació avança a Europa, davant el temor a la nova variant òmicron i són diversos els països que ja han imposat noves restriccions i mesures com el “passaport Covid” per a ingressar en llocs públics, restaurants i bars o llocs de recreació. No obstant això, alguns especialistes adverteixen que aquesta mesura no seria eficaç, mentre no s’implementin bons rastrejos i es millorin les campanyes de vacunació.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%