×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

França: demanen que els professors "delatin" als nens que diguin coses "inacceptables" sobre el Covid-19

Es tracta de l'últim escàndol de l'Educació Nacional: un comunicat emès pel ministeri recomana als professors que alertin als pares i a les autoritats escolars si un alumne emet "opinions manifestament inacceptables". Dit d'una altra manera, demanen als professors que censurin i delatin les crítiques dirigides al govern.

Révolution Permanente

dimecres 20 de maig de 2020
Facebook Twitter

En vista de la progressiva reobertura de les escoles, el ministeri d’Educació va emetre la setmana passada una sèrie de fullets en els quals exposava consells destinats al personal i al professorat. Segons Libération, es tracta de "reptes", de "la conducta a seguir" i de "suggeriments d’activitats".

Un document en particular, titulat "Escoltar i fomentar la veu de l’alumnat" ha provocat la reacció del professorat. En el citat text, de tres pàgines, podem llegir que "pot ser que els nens manifestin opinions inacceptables. En tal cas es recomana als professors que, sense crear controvèrsia, evoquin l’autoritat estatal [i la seva funció], que és la que possibilita la protecció de cada ciutadà. Es convocarà als pares, que seran rebuts pel professor, acompanyat per un/a col·lega si és pertinent, i els fets seran notificats a l’autoritat escolar"

En realitat, es «demana als professors que no qüestionin la gestió de la crisi» tal com va assenyalar Francette Popineau, secretària general del Snuipp-*FSU (sindicat nacional de professors) als micròfons de france.info.

Aquesta recomanació ha generat gran inquietud i són nombrosos els professors que han expressat el seu temor davant un govern que sembla voler silenciar tota crítica dirigida als seus membres i a la seva gestió de la crisi.

Francette Popineau afegeix que aquest document copia certes fórmules que van constar ja en un fullet pedagògic enviat als professors després dels atemptats de Charli Hebdo en 2015, en el qual s’esmentava ja que «ha d’evocar-se l’autoritat estatal com a garant de "la convivència» sense crear cap controvèrsia amb els alumnes concernents».

Contactat per franceinfo, el ministeri d’Educació afirma que no estan obligats a seguir els consells, l’únic objectiu dels quals és el de «acompanyar als professors en aquesta situació inèdita, proposant-los proves de nivell per a conèixer el coneixement adquirit pels alumnes i el seguiment a posar en pràctica durant els pròxims dos mesos».

Una temptativa per a fer callar «el descontentament per les mesures governamentals»?
No és el primer fullet polèmic del ministeri d’Educació. Un altre, que porta per títol «Coronavirus i risc de replegament comunitarista», ha estat disponible durant molt de temps en la pàgina web de l’educació nacional. No obstant això, probablement a causa de la indignació provocada en nombrosos professors, ja no es pot consultar online.

Aquest comunicat és un autèntic escàndol pel seu caràcter islamófobo i l’estigmatització dels barris populars: "Organitzar una intervenció dels equips acadèmics de Valors de la República [organisme encarregat de transmetre els valors republicans com ara: llibertat, igualtat, fraternitat, laïcisme i absència de discriminació], sobre els principis de llibertat, igualtat, fraternitat i laïcisme, mitjançant una acció d’acompanyament, fins i tot de formació local, sobretot quan es tracta d’establiments situats en barris particularment sensibles, identificats en l’informe elaborat al febrer de 2018".

El citat comunicat apunta i estigmatitza en primer lloc als musulmans. El sindicat Sud educació ho va condemnar en aquells dies per assenyalar explícitament als habitants dels barris populars, als musulmans en particular o aquells identificats com a tal. El terme «separatisme» emprat per Emmanuel Macron en la seva primera polèmica mediàtica entorn dels musulmans, figura per descomptat en el fullet, que apel·la a anticipar aquelles reaccions suposadament "comunitaristes" sense basar-se en cap estudi o experiència ".

A més, el ministeri multiplica els advertiments enfront de potencials conseqüències del virus, evocant al seu torn a «grups radicals», «desordres d’ordre públic», «contrapropostes de societats [...] comunitàries, autoritàries i igualitàries». En realitat, la qual cosa inquieta al govern és el fet que «la crisi del Covid -19 pugui ser utilitzada per alguns per a demostrar la incapacitat de l’estat a l’hora de protegir als seus ciutadans i intentar desestabilitzar a individus afeblits». Una oposició que es deu per tant emmordassar, o bé «denunciar davant les autoritats escolars» i una «protesta contra les mesures governamentals» que es sebe censurar a les escoles.

Pel que sembla el govern ha captat que l’oposició va en augment, ja que els escàndols són legió: l’escàndol de les màscares, de la violència policial, de les mesures pro patronals i del risc que corren nombrosos treballadors per a benefici dels empresaris- i especialment el de la reobertura de les escoles l’11 de maig, convertint-les en les «guarderies de la patronal» tal com han denunciat nombrosos professors.

*Article de Nathan Erderof, publicat originalment a Revolution Permanente.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya