Món obrer Estat espanyol

MÓN OBRER

Gairebé 7000 treballadors de SEAT en atur forçós i enfront de la possibilitat d’un ERTE

Un incendi a Faurecia, proveïdor de quadres de comandament per a cotxe, provoca un bloqueig total a la fàbrica de Seat a Martorell durant una setmana.

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

dijous 28 de novembre de 2019| edició del dia

La conseqüència immediata és la presentació per part de Seat d’un ERTE (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació) que afecta a 6.600 treballadors amb el que intenta pal·liar la pèrdua de producció relacionada amb la falta de subministraments.

Si l’ERTE prospera serà l’Administració qui prengui partit i així el treballador deixarà de percebre alguns conceptes salarials. Mentre que si s’aplica l’art. 30 de l’Estatut dels Treballadors, la responsabilitat és completament de l’empresa com a atur tècnic i ha d’assumir els costos totals, entre ells els salaris de la plantilla.

Fonts consultades de CGT opinen que “és un paperot, un teatrillo, pròxim al xantatge del qual ja estan farts”.

Les mateixes fonts també assenyalen que l’objectiu de la presentació de l’ERTE és “infondre temor en la plantilla i manejar els dies festius a la seva conveniència ja que això suposa un nou incompliment del conveni, alguna cosa que UGT i CCOO vénen acceptant”.

Per a aquesta mateixa font el veritable problema resideix en la decisió de tenir una estructura empresarial concreta que es diu “just in time”, sistema que consisteix a tenir el just, -just, justito- i barat -barat, baratito- a aconseguir el màxim de sinergia en cada peça, en cada proveïdor,etc. I clar això està elevant el risc que quan succeeix alguna cosa com el que tenim ara, es bloquegi tot.

Si els responsables d’implementar aquest sistema l’han fotut doncs que s’ho mengin, i paguin el salari de totes les persones que no han pogut treballar, per causes que li són alienes.
temes relacionats

Precarietat laboral   /    Món obrer Estat espanyol   /    CGT Catalunya   /    Catalunya

Comentaris

Comentar