×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Govern i Comuns: més recaptació sense augment de la despesa social

El Govern de la Generalitat i els Comuns han aconseguit un preacord pressupostari per als comptes del 2020. Aquest modificarà l'IRPF i augmentarà la recaptació, però no contempla un augment significatiu de la despesa.

Federico Grom

dijous 19 de desembre de 2019
Facebook Twitter

L’acord arriba enmig de les negociacions obertes d’ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. També està creuat pel debat sobre els pressupostos del Govern municipal d’Ada Colau i és entès com un gest en la “normalització institucional” d’una Generalitat que funciona amb els comptes prorrogats des de 2017. És a dir, des de l’aplicació del 155.

“Normalització” que té un dur i sinuós camí que recórrer, tant per les aspiracions socials d’importants sectors a l’autodeterminació com per la pròpia repressió de l’Estat per als qui volen emprendre la tornada a l’autonomisme.

Però també expressa la necessitat de fer-ho ràpidament, abans d’un probable escenari d’avançament electoral després de la possible inhabilitació de Torra per la justícia, encara que tot indica que no quedaran tramitats parlamentàriament fins a principis de març.

En el preacord es contempla l’increment del mínim exempt dels 5.550 a 6.105 euros per als contribuents que ingressin un màxim de 12.450 euros. Per a compensar la pèrdua recaptatòria que suposarà, es pujarien dos punts percentuals a les rendes superiors als 90.000 euros, 23,5%, arribant fins al 24,5%, per a les rendes superiors als 120.000 euros. No obstant això, les rendes superiors als 175.000 es mantenen sense modificació el tipus del 25,5%. Aquest pla implicaria una pujada d’impostos de 543 milions d’euros.

Això, partint que Catalunya té un de les tipus més alts d’IRPF entre les comunitats autònomes per a les rendes més baixes, el tram entre els 12.000 i 30.000 euros. Quelcom que està lluny en aquest cas en les rendes més altes. Fins i tot amb l’aplicació d’aquest preacord les rendes més baixes continuaran pagant més que en la resta de les comunitats i no queda clar que l’augment en la recaptació signifiqui un augment en la despesa social.

Preveuen també una modificació de l’impost de successions donant-li certa progressivitat, la implementació de l’impost sobre emissions de CO2 i la creació d’un nou tribut sobre les instal·lacions que impacten al medi ambient que afectaria especialment les empreses elèctriques i telefòniques.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, ha destacat que l’acord sobre ingressos implica un "primer pas que ens ha de permetre tancar l’acord sobre les despeses", és a dir, un apartat que promet ser molt més modest i continuista.

"El preacord entre @govern i @CatEnComu no és un pacte per a donar resposta a les aspiracions nacionals i socials, sinó que és un pacte de cúpules per a garantir la governabilitat a molts nivells", denúncia la CUP en el seu compte de twitter.

"Tenim una sanitat i uns serveis socials col·lapsats, una educació segregada i el 20% de catalanes en el llindar de la pobresa. I un preacord pels pressupostos que no van vinculats a un augment de la despesa social".

El pressupost en educació és avui un 9,3% menor al del 2010, abans de les retallades del govern d’Artur Mas. En sanitat, encara s’està molt lluny de recuperar la retallada pressupostària del 20% d’aquest mateix any que va sofrir l’atenció primària.

Un panorama, a més, en els serveis públics que lluny de frenar-se s’aprofundiran en un futur si s’acaba aprovant la coneguda com “Llei Aragonés”.

En la mateixa línia intervenia Carles Riera des del Parlament, denunciant el preacord com un “intercanvi de favors” per a conquistar quotes de poder entre aquestes formacions i que busca la “estabilitat institucional” en un moment d’excepcionalitat repressiva.

Una reforma fiscal, amb un vernís de progressivitat per a enlluernar a l’observador incaut, però al servei de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i la modificació 135 de la Constitució aprovada pel PSOE i el PP, que garanteix la prioritat absoluta del pagament del deute públic sobre les enormes necessitats socials. Quelcom que des del Govern català s’ha aplicat rigorosament i que no semblés tampoc que l’acord i el futurible govern de coalició entre el PSOE i Podemos acabin qüestionant.

En definitiva, més enllà que l’apartat de “despeses” encara estigui per negociar-se, tot apunta a uns pressupostos lluny de les veritables necessitats de la classe treballadora i els sectors populars. Amb salaris de misèria i en la més absoluta temporalitat i precarietat no podem fer front a l’augment desorbitat dels lloguers i els serveis bàsics, en el marc de la degradació dels serveis públics.


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

Barcelona | @fedegrom

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna