×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Govern, sindicats i patronal apunten a una pròrroga dels ERTO

Després de la reunió d'aquest divendres entre l'executiu, CCOO i UGT i la patronal, tot apunta al fet que hi haurà acord per a prorrogar els ERTO fins a maig. Qui continuarà pagant la crisi?

Clara Mallo

dissabte 9 de gener de 2021
Facebook Twitter

Aquest divendres el Govern de coalició PSOE i Unidas Podemos, amb la ministra de trabajo Yolanda Díaz al capdavant; els sindicats majoritaris CCOO i UGT; i els empresaris de la CEOE i la Cepyme, han reprès les seves taules de diàleg. En aquest cas es tractava d’abordar l’ampliació dels ERTO, que conclouen a la fi de gener.

Mancant un acord ferm, totes les parts han expressat la voluntat de prorrogar aquesta mesura fins al 31 de maig, i avançar en la concreció d’això en les pròximes setmanes.

La ministra de trabajo ha expressat la voluntat d’arribar a un acord abans del 15 de gener pel que la taula de diàleg es reprendrà sense molt de parèntesi dilluns que ve. I és que la crisi constreny. No estranya que totes les parts tinguin interès per arribar ràpid a un acord per a prorrogar els ERTO.

El govern continua tractant de guanyar temps a costa d’endeutament:

Els ERTO van ser la mesura estrella del "Govern progressista" per a evitar la desfeta econòmica i social. Així es va intentar crear un matalàs social que evités l’increment brusc de l’atur i el malestar social, al mateix temps que s’injectaven importants sumes de diners a les empreses.

Malgrat tot, la destrucció d’ocupació va registrar aquest 2020 uns nivells sense precedents, amb més d’un milió de llocs de treball perduts només en el segon trimestre. En el tercer trimestre l’atur va pujar en 354.900 persones, aconseguint una taxa de desocupació del 16,26%.

Els ERTO tenen a més una greu conseqüència: l’endeutament de l’Estat que segueix i seguirà creixent de manera exponencial. Encara que les dades varien de mes a mes, el Govern dedica mensualment una mitjana de fins a 5.000 milions d’euros en els ERTO (mitjana al setembre de 2020). Aquest i altres motius han fet que el dèficit de l’Estat s’elevi a 75.417 milions d’euros, equivalents al 6,82% del PIB, taxa quatre vegades superior a la registrada en el mateix període de 2019.

I la patronal, més feliç que una perdiu:

La patronal és la part que més es beneficia d’aquesta mesura. De fons es tracta d’una mesura de rescat a les empreses enmig d’aquesta crisi. Al març, després de les primeres setmanes de crisis que van portar 1 milió d’acomiadaments, el Govern de coalició va donar curs a les empreses perquè apliquin milers d’ERTO i que fora l’Estat, d’una banda, i els treballadors i les treballadores, per un altre, els qui hagin de costejar la crisi.

El Govern va anunciar la flexibilització dels ERTO com una mesura de protecció als treballadors, no obstant això els ERTO són obertament un rescat per a les empreses. Els empresaris deixés de pagar sous mentre els treballadors es veuen en situació de desocupació temporalment cobrant una prestació per desocupació que no reflecteix el seu salari. Les empreses han estat rebent milers de milions de l’Estat, però, tard o d’hora, com la mateixa patronal reconeix, l’atur continuarà augmentant i les conseqüències de la crisi actual va camí de derivar en una profunda recessió. I la patronal es prepara per a això.

Per això el punt d’aquesta nova negociació és el cost de l’acomiadament. Fins ara la norma estableix que una empresa que acomiadi a un treballador en ERTO haurà de retornar totes les exempcions fiscals de les quals ha gaudit.

Però la previsió per als pròxims mesos i les properes setmanes, en les quals arriba una nova ona de la crisi sanitària, acaba la campanya nadalenca i augmenta l’endeutament de les famílies, és que es ve una ona d’acomiadaments que la patronal vol a "cost zero".

I finalment els sindicats

Els dirigents sindicals de CCOO i UGT també estan còmodes amb l’ampliació dels ERTO. Per a ells és la millor garantia per a congelar l’economia i evitar els acomiadaments. I com no, els ajuda a mostrar-se com a partícips protagonistes d’aquest pacte social, que fins ara ha servit per a esmorteir el descontentament però que té enormes límits, els quals comencen a expressar-se amb l’augment de l’atur.

La mesura estrella té el seu límit:

Sembla que tot apunta al fet que la crisi actual no va camí de resoldre’s. La vacuna sembla no esborrar les pitjors previsions econòmiques per a 2021. Les més optimistes parlen d’un increment del 5% del PIB en 2021. Recordem que prenent tot 2020 la caiguda del PIB ha estat de 11,6%. Govern, patronal i sindicats es preparen per a aquesta situació, amb un gran acord de moment en què ho continuïn pagant els treballadors.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah