×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Gran acte internacionalista: un crit de milers contra el racisme i la violència policial

Va ser organitzat per organitzacions socialistes d'Amèrica Llatina, els Estats Units i Europa, impulsores de la Xarxa L'Esquerra Diari a 14 països. Va aconseguir que gairebé 6000 connexions, des de diferents llocs del món,seguissin simultàniament l'acte. Ja ha aconseguit més de 85.000 reproduccions en les diferents xarxes socials. L'acte va ser traduït en set idiomes: anglès, francès, portuguès, italià, castellà, alemany i en llenguatge de signes.

dimarts 14 de juliol de 2020
Facebook Twitter
Acto internacional simultáneo: ¡basta de racismo y violencia policial! | QUE LA CRISIS LA PAGUEN LOS - YouTube

Després del gran acte del 1r de Maig -enmig de la pandèmia-, la Fracció Trotskista-Quarta Internacional aquest dissabte 11 de juliol va reiterar aquesta auspiciosa iniciativa que, prenent el més avançat de la tecnologia, recupera les millors tradicions dels socialistes revolucionaris, realitzant un acte internacionalista, transmès en simultani i en diversos idiomes.

Des de països on té un gran impacte la lluita contra el racisme, com els Estats Units, França o el Brasil, així com altres llocs com Xile, Argentina, Bolívia, Alemanya o el Regne Unit, van arribar les veus dels oradors, els qui van transmetre les seves conclusions, sent part de la primera línia dels processos que es desenvolupen en aquests moments arreu del món.

Gairebé 6000 connexions des de diferents llocs del món van seguir simultàniament l’acte, mentre que, al moment de tancar aquesta nota l’acte ja havia tingut més de 70.000 reproduccions en les diferents xarxes socials i continua creixent. L’acte va ser traduïts en set idiomes: anglès, francès, portuguès, italià, castellà, alemany i en llenguatge de signes.

A la calor de la commoció mundial per la revolta antiracista i contra la policia als Estats Units per l’assassinat de George Floyd, l’acte va denunciar la relació entre racisme, violència policial i capitalisme, des d’una perspectiva socialista i revolucionària.

Els oradors, amb les seves pròpies històries de vida i de lluita van representar des de la baralla contra el racisme i totes les formes d’opressió fins a la lluita dels treballadors pels seus drets.

Van parlar representants de la joventut migrant perseguida i estigmatitzada, joves referents del moviment negre, de les dones i el col·lectiu LGTBI, dels pobles indígenes, així com treballadors de la salut i treballadors d’origen migrant.

Els seus discursos van estar carregats amb l’odi contra aquest sistema capitalista, que sotmet a la majoria a condicions de vida d’explotació, fam i misèria, així com els més aberrants oprobis als sectors oprimits. A més, van donar compte de la importància de la unitat de propòsits entre la lluita dels treballadors i tots els sectors oprimits contra els empresaris i els seus Governs al llarg del món, en aquests moments de crisi sanitària i social, que pretenen descarregar contra la majoria de la població.

L’acte va donar compte d’una corrent socialista revolucionària internacional lligada als sectors més oprimits de la classe obrera i la joventut, amb dirigents treballadors fills d’immigrants com Anasse Kazib de França, migrants com Yunus Özgür (jove alemany d’origen turc), dirigents de la comunitat negra en diferents països com Leticia Parks, Marcelo Pablito i Julia Wallace , joves com Maryam Alaniz (estatunidenc d’origen iranià), treballadors de la salut en la primera línia de combat com Mike Pappas dels Estats Units, la companya Camila Delgado que va reflectir la lluita del poble maputxe a Xile o Carlos Cornejo de Bolívia expressant la lluita contra l’opressió de les comunitats aymaras a Bolívia. A més, Nicolás del Caño i Myriam Bregman van oficiar de presentadors de l’acte i van fer referència a la violència policial i el racisme també a l’Argentina, mentre que Alejandra Ríos va donar una salutació des de Londres, on va haver-hi importants i simbòliques accions contra el racisme i el colonialisme.

De conjunt, l’acte va causar impacte en milers de persones que el van replicar àmpliament en xarxes socials, mostrant un moviment internacional que participa de totes aquestes lluites i moviments actuals, alhora que planteja la necessitat de construir partits revolucionaris i una internacional revolucionària per acabar amb aquest sistema d’explotació i opressió.

Crònica de la jornada de la Fracció Trotskista-Quarta Internacional

Els diputats Nicolás del Caño i Myriam Bregman, dirigents del PTS-*FIT, van ser els presentadors de l’acte des de l’Argentina.

Myriam Bregman va donar inici a l’acte assenyalant les massives mobilitzacions contra el racismes i la violència policial: “Aquí, a l’Argentina, des del Front d’Esquerra Unitat, que integrem amb el Partit Obrer, Esquerra Socialista, el MST, el nostre partit, el PTS, ens mobilitzem com a part d’aquest moviment que recorre tot el planeta”.

Per part seva, Nicolás del Caño va agregar que: “Aquest acte també té com a bandera el repudi a la violència policial i de les forces de seguretat de l’Estat. ‘No puc respirar’, aquest crit que va recórrer el món recordant a George Floyd sota el genoll del policia Derek Chauvin, es repeteix en moltíssims països".

Així mateix Del Caño va subratllar que "a l’Argentina, el que aquí diem gallet fàcil policial, continua cobrant-se les vides de joves a Buenos Aires i altres ciutats del país. I no és casualitat, el Govern nacional, els governs provincials, siguin de l’oficialisme o de l’oposició de dreta, tenen la responsabilitat de venir apoderant a les Forces de Seguretat en el seu conjunt. Per això, també diem: aparició amb vida de Facundo Castro, que se sospita que va ser desaparegut per la Policia Bonaerense”.
"A França vam veure el retorn a formes d’autoorganització que no havíem vist des de fa molts anys"

Annasse Kazib, dirigent ferroviari, va ser el primer dels oradors. Com a fill de migrants marroquins, va donar compte de la fustigació i racisme sofert de part de la Policia francesa pels joves dels suburbis, partint de la seva pròpia història. Després va parlar de les lluites que els treballadors vénen travessant en aquest país: “Enguany vam veure una lluita de classes intensa contra la reforma de les jubilacions... i el retorn a formes d’autoorganització que no havíem vist des de fa molts anys”.

Com explica Annasse, el desenvolupament de la pandèmia va exposar “el rol central del proletariat, que com mai havia estat tan visible a gran escala. La burgesia no va poder invisibilitzar els herois de la classe obrera, com els treballadors de la neteja, les caixeres, els d’Uber Eats -plataforma en línia de comanda de menjar: NdE-, i encara més els treballadors de la salut o dels serveis públics”.

El jove treballador no sols va parlar de França, sinó que va finalitzar la seva intervenció interpel·lant als que seguien l’acte al voltant del món: “aquest meeting internacionalista fa ressò a aquesta realitat d’una lluita de classes cada vegada més internacional i que posa la necessitat de construir una organització mundial revolucionària que dugui a terme un programa ofensiu per a defensar la supervivència de la nostra classe i per a definir com diria Trotsky ‘qui ha de ser el mestre de la casa’ i arrencar el poder a aquest grapat de paràsits capitalistes, que quan no exploten als proletaris, els deixen morir durant les epidèmies, com en les guerres o catàstrofes climàtiques causades per ells mateixos, pels seus interessos.”

Et pot interessar:Anasse-Kazib:"La pandèmia mostra el rol central de la classe treballadora"

A Regne Unit, “centenars de milers de persones van marxar sota la bandera de Black Lives Matter”

Alejandra Ríos, docent universitària, va donar compte de l’important moviment antiracista que es va deslligar després de les grans mobilitzacions als Estats Units i que va tenir com a fita la demolició de l’estàtua del traficant d’esclaus Edward Colston: “centenars de milers de persones van marxar a ciutats de tot el Regne Unit sota la bandera de Black Lives Matter, demanant que es posés fi al racisme i a la brutalitat policial, però també deixant en clar que les arrels del racisme contemporani es troben en el colonialisme i l’imperialisme, en particular el de l’Imperi Britànic.”

Alemanya: “els estats imperialistes europeus van provocar innombrables morts al Mediterrani i a les fronteres”

Yunus Özgür, jove alemany d’origen turc, va expressar el seu orgull de ser part de l’acte internacionalista junts a socialistes revolucionaris de diferents països. Així mateix va denunciar: “Els capitalistes volen descarregar la pandèmia del coronavirus als explotats i oprimits. Són sobretot les dones i els migrants els que estem pagant aquesta crisi...”.

A més es va referir a la política imperialista del govern de Merkel i els altres governs europeus: “han provocat innombrables morts al Mediterrani i a les fronteres europees. Ara la pandèmia del coronavirus ha empitjorat encara més la situació dels desenes de milers de refugiats en els centres de detenció”.

Va finalitzar parlant sobre quina és la perspectiva de la lluita que donen els revolucionaris, continuant les tasques que va plantejar León Trotsky: “la construcció d’organitzacions revolucionàries a nivell nacional i internacional, en la perspectiva dels Estats Units Socialistes d’Europa”.

Et pot interessar:Els capitalistes usen les divisions racistes i sexistes per a maximitzar els seus guanys

Brasil, entre l’extrema dreta de Bolsonaro i els militars i la passivitat del Partit de Treballadors i la burocràcia sindical

Leticia Parks, la jove trotskista i integrant de Pa i Roses Brasil i de l’agrupació Quilombo Vermelho, es va referir també a les protestes als Estats Units contra el racisme imperialista i va descriure com aquestes van impactar al Brasil “on va haver-hi importants manifestacions contra el reaccionari Govern de Bolsonaro, i el vicepresident Mourão i els militars”.

Va agregar que “milers sortim als carrers fins i tot amb les inflades de futbol a les manifestacions antifeixistes i antiracistes. Cridem junts per João Pedro i tants altres assassinats per la policia. Cridem que Les vides negres importen!”.

A més va assenyalar que “al Brasil vivim un règim tutelat per les Forces Armades" i va criticar durament la postura que ve mantenint l’oposició petista: “aquí, les centrals sindicals, i en particular el PT que a través del seu pes en els sindicats com la CUT, van actuar per a separar les lluites i cridar els treballadors a quedar-se a casa per la pandèmia, mantenint una forta treva amb el govern de Bolsonaro”.

Finalment, va tancar el seu missatge recordant que “com deia León Trotsky, per a ser un revolucionari cal mirar la vida amb els ulls de les dones. En aquest moment de fúria negra i de la brutal violència racista i patriarcal, faig un anomenat a tots a mirar la vida amb la potent mirada de les dones negres que a tot el món no tenen res a perdre, excepte els seus grillons”.

Leticia Parks: “Al Brasil vivim en un règim tutelat per les Forces Armades

També des del Brasil va parlar Marcelo Pablito, treballador del Sindicat de Treballadors de la Universitat de Sant Pau, qui va subratllar entre altres coses que "el racisme s’aprofundeix amb l’explotació capitalista". A més va assenyalar que “entendre el que va ser l’esclavitud ens ajuda a tenir més motius per lluitar en contra del capitalisme, aquest sistema miserable que utilitza el racisme per explotar-nos encara més”.

“Lluitem contra el racisme de manera inseparable de la lluita contra el capitalisme” va dir Marcello, que va explicar també que “el racisme modern s’aprofundeix amb l’explotació capitalista, més encara al Brasil, que és el país més negre fora d’Àfrica, on tots els governs van mantenir als negres, però també als indígenes, als immigrants i als oriünds del nord-est del país en les pitjors condicions de vida”.

Va qüestionar durament les diferències amb corrents que consideren a les forces policials part de la classe treballadora: “La policia que s’agenolla en el coll del poble negre no és la nostra aliada!” i va agregar que “és un gran error que els corrents d’esquerra aquí al Brasil, com el PSOL i el PSTU, considerin als policies com a part de la classe treballadora i que haurien d’estar dins dels sindicats, quan tots els dies a les faveles perdem a milers de joves que són assassinats per la mateixa policia que organitza les milícies, que són base de Bolsonaro”.

Sobre el racisme va recordar les batalles de la IV Internacional, quan Trotsky deia “que els treballadors negres conscients estan anomenats per la història a assumir el lloc d’avantguarda de la classe treballadora. Aquestes batalles són més actuals que mai”. I va finalitzar cridant “a unir la nostra classe amb tots els pobles del món, unificar a la classe treballadora sense fronteres, batallant per a posar en peu forts partits revolucionaris en el camí de reconstruir la IV Internacional”.

Salutacions des del Frente de Izquierda

Després d’això van saludar l’acte impulsat per la Xarxa de Diaris L’Esquerra Diari a 14 països, Esquerra Socialista i el MST com a part del Frente de Izquierda Unidad.

Celeste Fierro, integrant del MST, va acostar la salutació de la seva organització i a continuació es va referir a les polítiques repressives i d’ajustos dels governs capitalistes, i va considerar que “fa falta impulsar i coordinar cadascuna d’aquestes lluites per part dels qui construïm alhora organitzacions polítiques d’esquerra socialistes, anticapitalistes, per a intervenir en aquesta situació”.

Juan Carlos Giordano, dirigent d’Esquerra Socialista, va enviar també una salutació en nom de la seva corrent i va cridar “a lluitar perquè la crisi la paguin els capitalistes, no els treballadors. Per un pla d’emergència que parteixi del no pagament del deute extern i l’impost als grans grups econòmics, bancs i multinacionals. Per un moviment mundial i de l’esquerra anticapitalista i socialista que baralli per això”.

"Vam veure als carrers la força de la classe treballadora i la joventut”

Des de la regió de la araucanía, a Xile, Camila Delgado va parlar de la joventut i la lluita contra la impunitat policial. "Vam veure als carrers la força de la classe treballadora i la joventut". Així mateix va assenyalar que: "Aquí la violència policial és sistemàtica, territoris militaritzats i assassinats a lluitadors. Mai oblidarem que tant la dreta com els governs progressistes són responsables".

Però va subratllar que “la impunitat policial va ser part de les raons per les quals ens rebel·lem a l’octubre, on la bandera maputxe flamejava en cada manifestació. A Temuco també vem derrocar diverses estàtues i símbols colonialistes...”.

I va finalitzar exclamant “avui la tasca és vèncer i acabar el que comencem! Una abraçada de lluita i internacionalista”.

Et pot interessar:Camila Delgado: “Als carrers de Xile vam veure la força de la classe treballadora i la joventut”

Bolívia: “barallem per la dissolució de les forces repressives, perquè aquest pressupost sigui destinat a atendre les necessitats de les i els treballadors”

Posteriorment, Carlos Cornejo membre de la Lliga Obrera Revolucionària (LOR-*CI) va enviar una salutació “a l’acte internacionalista i al moviment de milions de mobilitzats contra el racisme i la violència policial”.

El jove militant es va referir al col·lapse del sistema de salut que sofreix el país andí, que “afronta el tancament d’hospitals per contagis del personal, persones morint als carrers i en portes dels hospitals. Les famílies tenen els cadàvers a les seves cases fins a 8 dies, mentre el govern colpista i racista de Jeanine Áñez manté una política privatitzadora i usurera de la salut”.

També va parlar sobre quins són les baralles que estan donant des de l’organització trotskista a la qual pertany: “Des de la LORCI barallem per la dissolució de les forces repressives, perquè aquest pressupost sigui destinat a atendre les necessitats de les i els treballadors, en particular dels treballadors de salut que, per la falta de bioseguretat, tenen desenes de companys morts”.

I va finalitzar saludant a totes les lluites dels treballadors i treballadores “defensant la llibertat dels milers de presos polítics i contra el racisme als EUA, Bolívia i a tot el món”, i va exclamar: “Perquè les vides treballadores importen! Necessitem construir una gran organització internacional dels treballadors per a enfrontar als capitalistes i els seus Estats els qui alimenten tota forma d’explotació i opressió. Visqui la quarta internacional!”

Et pot interessar:Carlos Cornejo: “A Bolívia Áñez manté una política privatitzadora i usurera de la salut"

Estats Units, epicentre de la pandèmia i de la rebel·lió antiracista

Des del cor de l’imperialisme, van parlar tres integrants de Left Voice: Mike Pappas, Maryam Alaniz i Julia Wallace, reconeguts referents de l’activisme estatunidenc que van donar compte del profund fenomen de mobilitzacions contra el racisme i la brutalitat policial que travessa el país.

El jove metge Mike Pappas, va explicar: "a les últimes setmanes, hem vist un aixecament contra "la pandèmia dins de la pandèmia" - el racisme sistèmic i la policia que executa a 1000 persones a l’any amb impunitat”.

Mike, que va ser detingut en una de les mobilitzacions a la ciutat de Nova York, va transmetre també importants conclusions d’aquestes setmanes de lluita: ”som testimonis d’un gir a esquerra en la situació política, amb molts sindicats mobilitzant-se pel Black Lives Matter i votant per expulsar als policies dels nostres sindicats i federacions. En el futur pròxim abunden crisi i contradiccions, és probable que vegem més disturbis socials i lluita de classes”.

Mike Pappas: “Les mobilitzacions per George Floyd van transformar l’escena política”

Maryam Alaniz, jove queer i filla d’immigrants iranians, va expressar el seu orgull de participar d’aquest acte juntament amb socialistes internacionalistes de diferents parts del món, va donar compte del significat dels fets dels últims mesos: “als Estats Units, la imatge de George Floyd pregant per la seva vida sota el pes de la brutalitat policial va encendre una espurna per a milions de persones. Durant gairebé dos mesos ens enfrontem a l’estat nit rere nit, mentre la classe dominant ens llança només engrunes lamentables. És clar que no podem reformar un sistema que està matant als negres, retallant els serveis bàsics a les comunitats oprimides i les ocupacions de la classe obrera.”

Julia Wallace va ser l’encarregada de tancar l’acte. Ella també és part de Left Voice i compta amb una llarga trajectòria a la lluita antiracista. La seva mare també va ser part del Partit Pantera Negra: “Com tants negres als Estats Units, vaig experimentar i vaig enfrontar el racisme i la violència a les mans de la policia. I avui dia, m’inspira molt veure a tants joves negres als carrers juntament amb milions d’altres lluitant contra la brutalitat policial i el racisme sistèmic”.

Va transmetre la seva visió sobre el rol de Trump i del Partit demòcrata en aquesta crisi: Tant els demòcrates com els republicans pretenen sufocar aquest moviment, però tenen estratègies diferents. Els Republicans, sota Trump, han abraçat obertament als supremacistes blancs amb la retòrica més violenta i intolerant. Trump va cridar a la Guàrdia Nacional i als militars perquè aplaquessin les protestes. Va amenaçar amb "si comencen a saquejar, començarem a disparar" citant a un cap de policia racista de l’època dels drets civils. En canvi, els manifestants es van tornar encara més audaços. Obligant a Trump a retirar-se al seu búnquer com el covard que és. El seu discurs encara embraveix als supremacistes blancs que continuen atacant i assassinant als manifestants juntament amb la policia”.

“L’estratègia dels Demòcrates, d’altra banda, és la complaença i la cooptació. Tractant de disfressar els seus anys d’atacs a la comunitat negra. Els Demòcrates van facilitar l’empresonament massiu i la gentrificació a les comunitats negres i sistemàticament van protegir a la policia assassina, com Derek Chauvin que va assassinar a George Floyd”.

És per això que davant aquesta disjuntiva va plantejar la necessitat d’una altra alternativa: “Nosaltres, la classe obrera i els oprimits, necessitem un partit polític independent dels capitalistes i imperialistes, sense policies, patrons o supremacistes a les seves files. Hem d’organitzar-nos políticament als carrers i en els llocs de treball i construir un partit que representi els nostres interessos”.

Et pot interessar:Julia Wallace: “Els partits capitalistes no resoldran el racisme ni la brutalitat policial”.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso