×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Milers de persones es mobilitzen en un gran seguiment de la vaga general a Euskal Herria

Milers de persones surten al carrer durant la vaga general a Euskal Herria convocada per sindicats, col·lectius de pensionistes i altres organitzacions socials i polítiques sota el lema de "pensions, salaris i vida digna".

EsquerraDiari.cat

dijous 30 de gener de 2020
Facebook Twitter

La vaga general a Euskal Herria convocada per sindicats, col·lectius de pensionistes i altres organitzacions socials i polítiques sota el lema de "pensions, salaris i vida digna" ha començat amb un ampli seguiment.

A mig matí han començat a mobilitzar-se milers de persones en innombrables manifestacions que recorren els carrers de les grans ciutats d’Euskal Herria com Bilbao o Vitòria-Gasteiz.

En total han sortit al carrer més de 145.000 persones entre totes les ciutats segons els propis convocants de la vaga general, al crit unànime per a exigir millores laborals i socials i en oposició a les polítiques neo-liberals cada vegada més agudes i un Règim cada vegada més repressiu.

A Bilbao es calcula que han sortit més de 50.000 persones i a Donosti o Vitòria han estat també desenes de milers. Els sindicats i les organitzacions de pensionistes, per part seva, han assenyalat la jornada com a històrica i en sengles intervencions després de finalitzar les mobilitzacions han manifestat que "la unitat i la solidaritat han estat claus per a aconseguir aquesta jornada històrica de vaga, incidint en les adhesions arribades des de l’Estat espanyol".

I és que per a aquesta tarda hi ha convocades també nombroses concentracions en solidaritat amb la vaga general d’Euskal Herria en gran part de l’Estat espanyol com Madrid, Barcelona, Saragossa i moltes altres ciutats.

No obstant, des de primera hora s’estan efectuant un gran nombre de piquets per les principals ciutats com Bilbao o Donosti. A Burlata (Nafarroa) i altres localitats el sindicat LAB ha tallat polígons i altres vies.

Durant tot el matí, a més, hi ha hagut càrregues policials efectuades per l’ertzaina contra els manifestants que han format piquets per a tallar vies i avingudes.

Segons explicaven a primera hora del matí els sindicats la vaga està tenint un seguiment "molt ampli" en sectors com la indústria i producció. A Guipúscoa informaven que l’atur és "gairebé absolut" en les plantes industrials d’aquests sectors i en el nord de Navarra més del mateix.

A Bilbao, a més de parar en un gran nombre de plantes del sector de la indústria, s’ha col·lapsat la ciutat, amb centenars de manifestants tallant l’accés per San Mamés.

Els sindicats convocants han informat també que els comerços i petits comerços d’un gran nombre de poblacions estaran també tancats.

En aquest sentit, les pizzeres en lluita de Bizkaia, a més de sumar-se a la vaga, han participat dels piquets en el port de Bilbao.

Al transport públic el seguiment de la vaga està sent també elevat. No obstant això, els sindicats han denunciat que els serveis mínims estan sent "totalment excessius".

Mentrestant, l’educació pública està tenint un seguiment gairebé total, entre el 80 i 90% en segons que municipis.

Hi haurà ampliació


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó