×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Històrica vaga portuària: la lluita de classes arriba amb força a Alemanya

Aquest dijous i divendres, milers de treballadors dels principals ports de contenidors alemanys han participat d'una vaga durant 48 hores. La policia ha reprimit la jornada d'avui. Per part seva, el Tribunal continua prohibint noves vagues fins a finals d'agost.

Marius Rautenberg

divendres 15 de juliol
Facebook Twitter

Els ports alemanys de la Mar del Nord, porten des del dijous al matí en la que és la vaga més llarga dels últims 40 anys a Alemanya. Milers de vaguistes s’han reunit avui a la manifestació central d’Hamburg. El sindicat Ver.di està negociant amb l’Associació Central d’Operadors Portuaris Alemanys (ZDS) un augment dels salaris dels 12.000 empleats dels centres d’Hamburg, Bremen, Bremerhaven, Brake i Wilhelmshaven. Ver.di reclama un ajust per inflació que actualment ronda el 7,8%, un augment salarial de 1,20 euros per hora i altres complements en funció de l’àrea de treball durant un any. Això correspon a una demanda de fins a un 14% més de salari. La ZDS vol oferir un 12% més, però amb un període de contracte de 24 mesos. El sindicat rebutja l’oferta perquè els treballadors haurien d’assumir el risc de la inflació en el segon any.

El dijous, diverses empreses de logística van presentar sol·licituds de mesures cautelars en els tribunals de treball d’Hamburg, Bremen, Oldenburg i Wilhelmshaven perquè es prohibeixin les vagues. Segons una portaveu del tribunal, l’empresa de logística portuària d’Hamburg, HHLA, i la seva competidora de Bremen, Eurogate, han presentat la demanda. Els tribunals van permetre la vaga de 48 hores, però es prohibeixen més aturs a Hamburg i Bremen fins al 26 d’agost. El tribunal laboral d’Hamburg va arribar a un acord entre els demandants i el sindicat Ver.di, després que el tribunal qüestionés els requisits formals de la decisió de vaga. De facto, es tracta d’una prohibició de vaga imposada per la llei en interès de les empreses, com va subratllar també Deniz Askar, portaveu dels delegats sindicals de Eurogate Hamburg: "Sortim al carrer perquè s’ha trencat el dret de vaga".

A més de l’atac legal als vaguistes, també hi ha hagut repressió per part de la policia durant la manifestació d’aquest divendres. La policia ha colpejat als estibadors i ha utilitzat gas pebre contra ells. Altres imatges mostren a agents de policia empenyent brutalment a un treballador contra un vehicle policial durant una detenció. El nostre corresponsal del diari “Klasse Gegen Klasse” també ha sigut agredit per la policia. Són imatges que no s’han vist en les vagues, ja que la majoria i des de fa molts anys, són pacífiques a Alemanya. Il·lustra la tibant atmosfera: no es tracta només d’una mica més de sou, com sempre. Es tracta de qui ha de pagar la crisi.

Vaga amb implicacions històriques

La vaga ha adquirit ja un abast històric, ja que els ports són un dels sectors centrals de la logística alemanya i europea, i avui entra en lluita per primera vegada en dècades, en una situació extremadament tibant per la guerra, la inflació i la crisi energètica. El govern federal vol traslladar els costos de la crisi als treballadors i als pobres. Els estibadors estan en vaga perquè els seus salaris reals continuen baixant, desafiant el rumb del govern.

En entrevistes amb el diari "Klase gegen Klase", diversos treballadors han destacat que no només lluiten per les seves pròpies reivindicacions salarials, sinó també per les necessitats socials de la població en general. Un dels treballadors, Angelo, ha dit que "som aquí perquè estem cansats que les autoritats s’omplin tant les butxaques, que cada vegada hi hagi menys llocs de treballs i els diners siguin cada vegada menors. Hem de comprar combustible, pa i mantega, volem que existeixi justícia en la distribució dels diners”.

La qüestió de l’exportació d’armes també està sent abordada pel sindicat Ver.di amb una iniciativa popular. Jana K., treballadora portuària, assenyalava que "sabem que es produeixen exportacions d’armes en els ports, però no podem verificar-les. Hi ha molt d’interès per part dels treballadors de Gènova que volen plantejar el tema aquí a Hamburg. Ells han aconseguit que no hi hagi més exportacions d’armes. També hauria de ser el nostre objectiu treballar en això".

La vaga portuària d’avui demostra que la lluita de classes també arriba amb força a Alemanya. Amb les seves reivindicacions, la vaga va una mica més enllà de la lògica de la col·laboració social, en la qual la burocràcia sindical mitja entre la patronal i els treballadors. Els treballadors no volen conformar-se amb moderar "responsablement" les seves demandes cap a les empreses.

Amb la seva posició central en la logística, la vaga desafia activament al govern federal i a la seva política de guerra, sancions i inflació. Per tant, també pot ser un senyal per a altres sectors. La negociació col·lectiva de 3,6 milions de treballadors de la indústria metal·lúrgica i elèctrica està prevista per a tardor.

El Govern demana moderació i ja ha convidat als sindicats i a les associacions empresarials a una taula rodona. Però l’exigència de IG Metal d’un 8% més de salari promet, sens dubte, una dinàmica de ronda de vagues.

La vaga dels treballadors portuaris a Hamburg és un exemple per a les i els treballadors a nivell internacional, ja que la inflació i la carestia de la vida, són un problema que afecta la població mundial de conjunt.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria