×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Impunitat judicial per als neonazis, presó per als independentistes

La doble vara de mesurar de la Judicatura espanyola. El TC suspèn l'entrada a la presó dels grups de ultradreta que van atacar la llibreria Blanquerna a Madrid. Mentre, presó i mesures repressives contra el moviment independentista.

Arsen Sabaté

divendres 24 de novembre de 2017
Facebook Twitter

El Tribunal Constitucional ha suspès l’ingrés a la presó dels neonazis de diferents grups que en 2013 van irrompre i van assaltar la seu cultural Blanquerna a Madrid.

Després de la presentació de sis recursos per part dels advocats que defensen als 13 ultres investigats, el Constitucional acceptava ahir la petició de suspendre l’entrada a la presó fins que es resolgui i es dictamini una sentència definitiva.

Per a això, el Tribunal Constitucional va consultar la mesura amb la Fiscalia que prèviament havia elaborat un informe favorable a la petició de llibertat sol·licitada per la defensa. Les actuacions judicials, als quals va tenir accés Europa Press, especifiquen que "de conformitat amb l’informe favorable del Ministeri Fiscal" s’acorda suspendre les penes privatives de llibertat imposades a tots els condemnats.

Ja amb anterioritat, l’Audiència Provincial de Madrid havia acordat deixar també sense efecte l’ingrés a la presó a costa del pronunciament del TC.

Els acusats estan sent investigats per delicte de desordres públics en concurs ideal amb el d’impediment del dret de reunió i amb l’agreujant d’actuar per motius de discriminació ideològica. Delictes que impliquen penes de dos anys i deu mesos de presó el primer i sis mesos per l’agreujant ideològic discriminatori.

No deixa de ser significatiu que aquesta mesura de suspendre la privació de llibertat als acusats d’atacar la seu de la llibreria Blanquerna a Madrid durant la celebració de la Diada de 2013, s’apliqui en plena agudització de la qüestió catalana, després d’haver-se declarat la República en el Parlament de Catalunya, i aplicat l’article 155 per part del Govern de Mariano Rajoy.

Amb aquesta mesura, el poder judicial demostra una vegada més el seu caràcter reaccionari. La impunitat judicial que s’està exercint amb els membres dels grups d’extrema dreta resulta xocant, sobretot, si es compara amb les penes de presó sense fiança per als presidents de la ANC i Òmnium i gran part del Govern de la Generalitat.

Mentre els responsables dels atacs contra la llibertat d’expressió gaudeixen impunement de la llibertat, els “jordis” i més de la meitat dels consellers del Govern estan a la presó. I no solament això. Jutges, fiscals i policia vénen actuant durant els últims mesos com a principal arma repressiva contra les aspiracions democràtiques de milions de catalans. El món a l’inrevés!

Cal destacar també la celeritat i contundència judicial amb la qual s’ha aplicat penes de presó per als dirigents del procés. Mentre, els 13 investigats per assaltar la Blanquerna porten més de quatre anys de procés judicial.

Sens dubte, aquest greuge comparatiu deixa novament nu els mil i un llaços entre el poder polític i el judicial. I és que, sense anar més lluny, un dels investigats, Íñigo Pérez de Herrasti, és cosí de l’ex ministre de Defensa, Pedro Morenés, i cunyat de l’actual ministre d’Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo.

No obstant això, els llaços entre els diferents poders de l’Estat espanyol van molt més allà de simples parentius familiars. Atacs com el de 2013 en la Blanquerna vénen desenvolupant-se molt més des del passat 1 d’octubre, data en la qual es va celebrar el referèndum d’autodeterminació del poble català malgrat la repressió del Govern. Manifestacions amb símbols preconstitucionales i pallisses als quals defensen la independència de Catalunya per part de diferents grups i grupusculs d’extrema dreta s’han vingut multiplicant en els últims mesos amb la complicitat dels partits del bloc unionista i sense cap tipus d’intervenció per part de la judicatura. El mateix passa amb l’acceptació del poder judicial amb les acusacions per adoctrinament a les quals s’està sotmetent al model d’escola catalana.

La croada repressiva del Govern, amb Fiscalia i forces policials al capdavant, i al costat de la judicatura, és a dir el Règim del 78 amb la benedicció de la Corona, no es limita solament a Catalunya, sinó que atempta contra tot aquell que s’oposi al Règim i qüestioni l’ordre establert. Els joves de Altsasu, els rapers de la Insurrecció, César Strawberry, Pablo Hasel, els titellaires, tots els investigats per les diferents operacions "araña" o nombrosos periodistes com Boro de la Haine, entre molts altres més, formen part d’una llista sense fi en la qual han estat investigats i/o condemnats pels jutges d’aquesta democràcia per a rics.

Per a això, la llei mordassa del Govern del PP actua com a principal amenaça contra milers de persones que defensen els seus drets i llibertats. La Fiscalia, al seu torn, és el braç executor. I en aquest sentit, Catalunya adquireix elements semblats al que durant dècades ha estat Euskal Herria, un laboratori per posteriorment usar les mateixes mesures repressives en la resta de l’Estat.

Res es pot esperar de la Judicatura i el seu lligam amb els interessos del Règim del 78. Solament amb mesures com la fi de la judicatura de carrera, l’elecció de jutges per sufragi universal, que cobrin igual que una mestra i que els judicis siguin tots per jurat popular es podrà acabar amb aquesta casta judicial al servei del poder. I això solament és possible desenvolupant àmplies mobilitzacions que lluitin per impulsar processos constituents per decidir-ho tot. Per la defensa de la República catalana, però també per acabar amb aquest Règim repressiu a Catalunya i en la resta de l’Estat.


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques