×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

[Inèdit en català] Records de la insurrecció d’octubre

Ideas de Izquierda

dimecres 10 de novembre de 2021
Facebook Twitter

A un nou aniversari de la Revolució d’Octubre de 1917 publiquem un text de Trotsky, a una traducció directa del rus al castellà i després al català, que, fins on sabem, mai havia estat publicat abans en castellà ni traduït a cap altra llengua. Es tracta d’una transcripció d’una xerrada datada el 7 de novembre de 1920, és a dir, a tres anys exactes de la insurrecció, en la qual va participar Trotsky com a orador principal juntament amb altres bolxevics que també van prendre part en els fets, en un esdeveniment organitzat per la Comissió per a la Història de la Revolució d’Octubre i del Partit Comunista soviètic (coneguda per l’acrònim de "Istpart" en rus). Aquesta comissió tenia com òrgan la revista Proletárskaya Revoliutsiia, va aparèixer al número 10, dos anys més tard (1922). Ens sembla molt interessant aquest text perquè transmet de manera molt fresca i espontània, com una sort d’intercanvi de records entre veterans revolucionaris després de la presa del poder, però amb l’esdeveniment mateix encara molt pròxim en el temps. També d’alguna manera pinta com va ser "la cuina" de la insurrecció en boca dels principals responsables de l’esdeveniment. Les actes taquigràfiques en les quals es basa el text culminen abruptament en un punt en què encara no està del tot resolt el relat, i presumiblement la reunió va continuar amb intervencions d’altres participants.

Aquest text després va ser publicat també en un dels volums de l’edició soviètica de les seves obres completes per part de l’editorial estatal, les quals es van publicar fins a 1927, quan van ser discontinuades a causa de l’expulsió del Partit Comunista de l’URSS i desterrament de Trotsky per part de la burocràcia estalinista. Prenem el text original per a aquesta traducció exclusiva de Ideas de Izquierda des d’aquesta edició russa, específicament del volum 3, part 2, Preparació històrica d’octubre. D’octubre a Brest, en rus "Историческое подготовление Октября. Часть 2. От Октября до Бреста", publicat el 1925 a Moscou i Leningrad, la part 1 del qual té com a pròleg el cèlebre text de Trotsky, "Lliçons d’Octubre". Reproduïm també, en la seva majoria, les notes al peu de l’edició soviètica de 1925.

***

7 de novembre de 1920.

Transcripció d’una reunió de participants de la Insurrecció d’octubre a San Petersburg.

Trotsky: Començaré els meus records amb una reunió de la secció de soldats [1]. (No recordo exactament què era, si el presídium de la Secció de Soldats o el Comitè Executiu del Soviet de San Petersburg). En aquesta reunió es va informar que des de l’Estat Major del districte s’exigia l’enviament al capdavant d’aproximadament 1/3 dels regiments de la guarnició de Petersburg. Pel que sembla, es tractava d’una reunió del Comitè Executiu; allí estava el socialista-revolucionari d’esquerra, Verba, i de les nostres figures estaven Mejonoshin [2] i Sadovski. Quan es va comunicar aquesta demanda, comencem a especular entre nosaltres que es tractava d’eliminar els regiments més revolucionaris i bolxevics. L’objectiu era utilitzar aquesta intenció de totes les maneres possibles, ja que la qüestió de la insurrecció armada ja estava resolta en aquest moment. Nosaltres anunciem que estàvem d’acord a complir amb ella, si es devia a necessitats militars, però que era necessari comprovar primer si no hi havia una "korniloviada" [3]. I decidim plantejar l’exigència de crear un organisme que verifiqués, des del costat dels soldats, si realment es devia a raons militars o si era un assumpte de l’ordre polític. La Secció de Soldats era l’òrgan polític de la guarnició i no estava adaptada per a aquesta tasca. Així va ser que per a realitzar aquesta verificació organitzem una espècie de contra-Estat Major, una institució purament militar. Després, els menxevics ens van preguntar si potser amb aquesta organització no estàvem trencant amb l’Estat Major de Sant Petersburg: vam respondre que no, que el nostre representant romandria allí. En aquesta reunió es trobava el socialista-revolucionari d’esquerra Lazimir (qui posteriorment va morir en el Front Sud de Rússia), un jove camarada que treballava en la secció d’intendència de l’antic exèrcit. Va ser un d’aquests SR d’esquerra que ens van seguir immediatament. En aquesta reunió ens va donar suport, i ens aferrem a ell. D’aquesta manera, la demanda de posar en peus un Comitè Militar Revolucionari va sorgir com si no fos una cosa que provingués de nosaltres, sinó d’un SR d’esquerra. Els vells menxevics, més experimentats en assumptes polítics, van començar a dir que això no era més que l’organització d’una insurrecció militar.

També hi havia un vell menxevic, molt important, antic membre del seu Comitè Central [4]; es va acarnissar especialment amb nosaltres en aquest moment. Llavors, li vam proposar a Lazimir que esbossés l’organització del Comitè Militar Revolucionari, la qual cosa va fer. No sé si era conscient que es tractava d’una conspiració, o si simplement reflectia l’estat d’ànim revolucionari sense contorns definits de l’ala esquerra dels socialrevolucionaris. És més probable que fos això últim. En qualsevol cas, va assumir el càrrec en un moment en el qual la resta dels socialrevolucionaris d’esquerra sospitaven, però no va semblar que obstaculitzessin la seva tasca. Quan va presentar el seu projecte li vam fer esmenes, dissimulant de totes les maneres possibles el caràcter insurgent de la institució. L’endemà, a la tarda, aquest projecte va ser presentat al Soviet de San Petersburg i va ser aprovat.

La qüestió de la creació d’un Comitè Militar Revolucionari va ser plantejada per l’organització militar dels bolxevics. El setembre de 1917, quan l’organització militar discutia el problema de l’aixecament armat, va arribar a la conclusió que calia crear un òrgan "soviètic" no partidari per a dirigir la insurrecció. Aquesta decisió la vaig comunicar al camarada Lenin. El moment era molt favorable per a nosaltres. Quan després d’això va haver-hi una reunió del Comitè Central [del Partit Bolxevic, N. del T.] (abans vaig dir incorrectament que el dia de la insurrecció ja havia estat decidit en el Comitè Central; el fet que tindria lloc una insurrecció era clar per a tots, però la discussió sobre el tema en el Comitè Central va ser després de la formació del Comitè Militar Revolucionari), record que en l’habitatge d’un dels Rahja [5], o al pis que el camarada Rahja [6] va indicar en la reunió del Comitè Central, i M. I. Kalinin [7] també era present. Discutim la qüestió en el Comitè Central i, mentre preníem decisions a partir dels fets, arribem a la conclusió que si un assumpte tan important com la retirada de la guarnició podia fer escalar el conflicte cap a una insurrecció oberta, aquesta mateixa circumstància ens ajudava en grau suprem a implementar el mètode insurreccional necessari, ja que teníem un pla per a dur-lo a terme de forma purament conspirativa. La idea es va imposar de manera natural, sobretot perquè la majoria de la guarnició estava a favor de nosaltres, i era necessari donar-li realisme a aquest estat d’ànim. En aquest moment estàvem aconseguint configurar el punt de partida purament militar del gran conflicte, sobre la base del qual podia desenvolupar-se tota l’activitat. Algú pot recordar quan va tenir lloc la decisió del Comitè Central sobre aquest tema? Degué ser a principis d’octubre, al voltant del 10 o abans?

Podvoiskii [8]: El dia 9 o una mica més tard, després del dia 12.

Trotsky: No, perquè el 2n Congrés dels Soviets estava previst per al dia 25. Deia que, en essència, també havíem programat un aixecament armat per al dia 25, però després va resultar que quedava bastant temps abans d’aquest aixecament.

Kozmin: El dia 18, Mártov [9] va sol·licitar que l’informessin quina cosa era aquest Comitè Militar Revolucionari, i vostè va respondre amb la pregunta: "Qui li va donar a Mártov el dret a formular aquesta sol·licitud?" [10]

Trotsky: Això és indubtablement cert. Però dic que la reunió del Comitè Executiu a la qual en principi es va decidir organitzar-lo va tenir lloc fins i tot abans de la reunió decisiva del Comitè Central; i si vostè diu que la reunió del Comitè Central va ser el dia 10 o el 12, podria haver estat el 7 [11]. Això és només una indicació relativa. Si em preguntessin quina era la composició del Comitè Militar Revolucionari, no podria dir-ho per res del món encara que jo vaig exercir un gran paper en ell. Però abans d’això s’havia convertit en un bloc de tres partits, i en essència cada partit aportava gent i enviava personal auxiliar per a substituir als qui estaven esgotats, així que no podria dir qui era membre oficial. Això es podria constatar mirant els periòdics. El camarada Ioffe [12] era membre oficial?

Una veu: Sí.

Trotsky: I Uritsky? [13] Ell va treballar molt.

Podvoiskii: Unschlicht [14] es va bolcar especialment després de la insurrecció.

Trotsky: Lazimir va treballar molt.

Kozmin: Record que després del 18 d’octubre va haver-hi sessions del Soviet en forma contínua, i també recordo que vostè feia constants indicacions sobre on destinar els recursos. Sobre aquest punt tal vegada vostè podria dir-nos com es va fer.

Trotsky: Quant a les armes, la cosa era així: la primera font per a la provisió d’armes va ser la fàbrica de Sestroretsk. Quan va arribar una delegació de treballadors i va dir que necessitàvem armes, vaig dir: "Però no tenim l’arsenal a les nostres mans". Ells van respondre: "Vam ser a la fàbrica de Sestroretsk". – "I què hi ha amb això?" – "Van dir que si el Soviet emetia l’ordre, ells ens donarien les armes". Aquesta va ser la primera experiència. Vaig fer una comanda de cinc mil rifles i els van aconseguir aquest mateix dia. Això fins es va publicar en tots els diaris burgesos. Recordo molt bé que hi havia gairebé un editorial al Novoe Vremya, o un dels articles parlava d’això. I va ser aquest fet, per cert, el que va donar força de llei als nostres decrets sobre el que tingués a veure amb l’armament. En endavant, l’assumpte va transcórrer, en essència, a tota marxa. Va ser després de la insurrecció quan nosaltres, el Comitè Militar Revolucionari, comencem a nomenar comissaris en totes les institucions militars, a totes les unitats militars i a tots els comissariats on hi havia armes. Allí els nostres comissaris van donar al Partit una organització militar, i la disposició de les armes va passar llavors naturalment a les nostres mans.

També recordo un moment insignificant però simplement pintoresc. Va ser quan al mateix edifici de l’Institut Smolny tractem d’organitzar-nos militarment. El comando de metralladors que havia fet aquestes tasques sota el comandament de Kérensky va resultar ser poc útil, encara que els seus integrants s’havien passat als bolxevics al moment de la insurrecció. El comandant del Smolny en aquest moment era Grekov. Se’l considerava un socialrevolucionari-sindicalista, i sota els bolxevics ha estat a la presó molt temps. Va ser molt hostil amb nosaltres en aquest moment. Va ser després d’un míting a la Fortalesa de Pedro i Pablo, on em va quedar clar que no sols venceríem, sinó que ho faríem gairebé sense resistència. Grekov em va portar al seu cotxe i em va dir: "Sí, per descomptat que vostè podria dur a terme una insurrecció, però és segur que no se sostindria: a vostè ho escanyarien". És clar que no volia involucrar-se amb nosaltres. I el cap del comando se’m va acostar i em va dir: "Corren rumors que nosaltres ens passem al costat de vostès".

Quan es van revisar les metralladores, van resultar estar en un estat completament inútil. Els soldats s’havien tornat indolents i a més es van mostrar totalment inadequats per a lluitar. Decidim portar una unitat de metralladores, no recordo quin; però no va ser fins a l’alba del 24 al 25 que arribem amb les metralladores. Els menxevics i els socialrevolucionaris, en número considerable, seguien al Smolny. A l’alba cap de nosaltres havia dormit encara. Abans de començar el dia estàvem en estat de vigília, amb excitació nerviosa, i de sobte, –pel passadís aquestes metralladores– "rrrrrrr!". Els menxevics semblaven pàl·lids, ansiosos. Cada so donava lloc a l’alarma. I després es va sentir un baluern per tots els passadissos, un soroll de corregudes. Llavors van començar a sortir del Smolny per complet.

El dia 25 es va inaugurar la sessió del 2n Congrés dels Soviets. I llavors Dan i Skóbelev van entrar al Smolny, travessant la sala on estàvem asseguts amb Vladímir Ilyich [Lenin]. Tenia lligat un mocador, com si tingués un mal de queixal, amb unes ulleres enormes, amb una gorra de mala qualitat, i tenia un aspecte bastant estrany. Però Dan, que tenia un ull experimentat i entrenat, quan ens va veure, va mirar a un costat i a un altre, va donar una colzada a Skóbelev, li va fer l’ullet i va seguir de llarg. Vladímir Ilyich també em va tractar: – "Es van adonar els molt pocavergonyes".

Però no hi havia perill, perquè en aquest moment érem amos de la situació.

Continuem la disputa entre el Comitè Militar Revolucionari i l’Estat Major de la regió. Estàvem negociant quin tipus de relacions s’haurien d’establir amb els comissaris, perquè no hi hagués friccions entre la secció de soldades i la guarnició. Van presentar el projecte que el seu comissari fos el comissari del districte. El fet de nomenar comissaris en el regiment no era important, però era una condició indispensable que ells acatessin al seu comissari.

Continuem aquestes converses i es van fer públiques en els periòdics. El Novoe Vremya i el Rech deien: "Aparentment s’arribarà a un acord". Vladímir Ilyich, després de llegir aquests diaris, es va oposar amb vehemència a nosaltres, i la seva primera pregunta res més arribar va ser: "Tot això és cert?" – "No, és per a encobrir el que estem fent", li assegurem. En aquest moment ja s’havia pres el telègraf, el banc, el Castell dels Enginyers [15], i el Palau d’Hivern estava envoltat. Així, la nostra posició estava més o menys assegurada. Llavors, a primera hora del matí, amb les metralladores sonant pertot arreu, de sobte van entrar els tipògrafs i tipògrafes i ens van dir que *Pravda havia estat clausurat, i van començar a parlar-nos de tota mena d’arbitrarietats que s’estaven cometent. Va ser el 24 o el 25. Deien: "Quins diables és això? Podvoisky, vagi i reobri la impremta de Pravda!". – "Sí, ara anem, necessitem que ens manin algunes persones armades". Aquest pensament – "manin-nos gent armada"– també ens va donar ànim a nosaltres. Teníem tants regiments com volguéssim. Llavors redactem un decret: "El valent regiment *Volynskii [16] té el deure de garantir la llibertat de la premsa proletària. El Govern ha tancat els diaris Pravda i Rabochii i Soldat. El Comitè Executiu dels Soviets anul·la aquesta ordre i encarrega al valerós regiment Volynskii el deure de restituir els nostres drets".

Immediatament van enviar una companyia. Ningú va intentar contraatacar. I el mer fet que el govern clausurés la premsa i la nostra companyia muntés guàrdia en la impremta proletària va donar tal coratge a tota la regió que de seguida es va veure que l’assumpte ja estava acabat. I va haver-hi molts episodis d’aquest tipus.

Podvoiskii: La sessió decisiva a la qual Zinóviev i Kámenev es van oposar a la insurrecció va ser el dia 13 [17].

Trotsky: Aquesta reunió va tenir lloc en el departament del menxevic Sujánov. Va ser el 14 o el 15 [18]. Però si va ser en aquesta data, llavors, camarades, hi ha poc temps entre el Congrés dels Soviets i la sessió on Mártov va fer la seva sol·licitud. No, va anar abans. La primera vegada que els socialrevolucionaris van arribar des de l’Estat Major del districte i van dir que hi havia una ordre de retirada de tres regiments, això va ser en el Comitè Executiu. O tal vegada va ser en el Comitè Executiu del Consell de la Secció de Soldats?

Sadovskii: Em sembla que va ser al presídium. Va haver-hi una sessió presidida per Zavadié [19].

Trotsky: Jo no estava a la sessió dels delegats, estava a una reunió preliminar amb el camarada Lenin, mentre Zinóviev i Kalinin sí que van estar. Quan li va preguntar a Kalinin si els treballadors anaven cap a una insurrecció, va respondre afirmativament, dient que no es podia deixar passar el moment. En aquest moment la conversa amb Vladímir Ilyich era més aviat sobre quan podria iniciar-se la insurrecció. Es va fixar una certa data per a l’inici de la insurrecció per mitjà d’una conspiració militar, i es va decidir aprofitar els esdeveniments així com la retirada de la guarnició. Els esdeveniments no eren clars per a Vladímir Ilyich, que es trobava a Finlàndia, per la qual cosa l’única reunió es va celebrar després de la sessió del Comitè Central en això de Sujánov. Aquí estaven Lenin, Zinóviev, Kámenev, Lómov [20], Yakóvleva [21] i Svérdlov [22]. Dels moscovites, Oppókov [23]. Nogin [24] no sembla haver estat present. Rykov [25] també va estar absent. Stalin va ser present, i Shaumián [26] em sembla que també. No va haver-hi actes, excepte el recompte dels vots. El debat va ser de principis, i més del que calia esperar, els camarades que van intervenir es van oposar a una insurrecció armada, arribant a negar el poder dels soviets als seus arguments. Les objeccions es reduïen al fet que un aixecament podria donar la victòria... i llavors què faríem, i que no podríem aguantar per raons socioeconòmiques, etc. D’aquesta manera, el tema va ser tractat amb gran profunditat. Va haver-hi comparacions amb les Jornades de Juliol, es va dir que les masses podrien no sortir i que nosaltres, per tant, retrocediríem. Llavors es va argumentar que no podríem garantir els subministraments de menjar, que moriríem en les dues primeres setmanes, que Sant Petersburg continuaria sent la nostra illa, que el Sindicat de Ferroviaris, que els tècnics, els especialistes, la intel·lectualitat ens escanyarien. El debat va ser molt apassionat, però ara en retrospectiva és difícil recordar tots els arguments. El més cridaner, camarades, és que quan van començar a negar la possibilitat d’una insurrecció en aquest moment, els opositors en la seva argumentació van arribar a negar el poder soviètic. Els preguntem: "Quina és la seva posició?" - Agitació, propaganda, mobilització de les masses, etc. "Bé, i llavors com seguim?"

No recordo la proporció de vots, però sé que entre 5 i 6 vots van ser en contra. Va haver-hi molts més vots a favor, probablement 9 vots. No obstant això, no estic segur de les xifres. La reunió va durar tota la nit i va culminar a l’alba. Jo i alguns camarades passem allí tota la nit.

Va haver-hi dos matisos en l’actitud cap a la insurrecció. D’una banda, els petersburguesos (els que treballaven en el Soviet de Sant Petersburg) van vincular el destí d’aquesta insurrecció al curs del conflicte sobre la retirada de la guarnició. Vladímir Ilyich no temia a la insurrecció i fins i tot insistia amb ella, però vinculava el destí d’aquesta revolta no sols amb el curs del conflicte a Petersburg. I no es tractava d’un matís, sinó que era només un enfocament diferent del cas. El nostre punt de vista era petersburgués, que aquí estava Sant Petersburg dirigint el camí, mentre que Lenin procedia des del punt de vista d’un aixecament no sols a Petersburg sinó en tot el país, i no assignava tant de lloc i importància a l’aixecament excloent de la guarnició de la capital.

El dia de la insurrecció es va fixar per al 15 d’octubre.

Podvoiskii: Segons els meus càlculs, la sessió va ser abans, perquè després hi hauria un retard.

Trotsky: La reunió dels responsables va ser segurament posterior a la reunió del Comitè Central, quan la qüestió ja havia estat decidida i, per tant, a Zinóviev i Kalinin se’ls va concedir el dret a parlar en defensa dels seus punts de vista. I la decisió del Comitè Central ja estava presa. D’això dedueixo que la reunió del Comitè Central va ser a principis d’octubre, el dia 3, perquè recordo que es va decidir dur a terme un aixecament a tot tardar el 15 d’octubre. El matís es va expressar en la fixació del termini. Vaig insistir que s’instruís al Comitè Militar Revolucionari perquè preparés el moment de la insurrecció per al Congrés dels Soviets. No va haver-hi gran controvèrsia sobre aquest punt, però es va determinar que l’aixecament seria a la fi d’octubre o a principis de novembre.

Kozmin: Aquesta decisió es va prendre després que els bolxevics abandonessin el Pre-Parlament o abans?

Trotsky: Va ser després. I quan va ser la retirada del Pre-Parlament?

Podvoiskii: Al setembre.

Trotsky: Vaig dir que havia estat després de la sortida. Però no, no puc establir el moment amb precisió. En qualsevol cas, aquesta decisió va ser posterior a la sessió de la fracció, en la qual es va decidir la qüestió d’entrar o no al Pre-Parlament, i en la qual jo vaig sostenir el punt de vista de boicotejar-lo, de no entrar, mentre Rykov va sostenir el d’entrar. Només després d’això rebem una carta de Lenin des de Finlàndia on donava suport al punt de vista del boicot de la fracció. I després d’això, la sessió del Comitè Central va tenir el caràcter d’un intent de posar els últims punts sobre les is, d’aportar una certesa total a la situació. Hi havia una gran incertesa al comportament de les cèl·lules del Partit, als regiments, en el comportament dels comissaris.

Kozmin: Un altre punt interessant és la continuació de la revolució en les institucions, la formació del Comissariat del Poble d’Afers exteriors, que dirigia Lev Davídovich [Trotsky], i la creació de l’aparell.

Trotsky: Quant al Comissariat del Poble d’Afers exteriors, m’agradaria recordar al camarada Markin. Ell va organitzar, en certa manera, el Comissariat; va ser mariner de la Flota del Bàltic i va ser membre del Comitè Executiu Central dels Soviets al 2n Congrés. Va arribar a conèixer als meus fills. Ningú prenia nota d’ell, però sens dubte gaudia de la confiança dels marins. A través dels meus fills vaig arribar a conèixer-ho. Això va ser unes dues o tres setmanes abans de la revolució. Va oferir els seus serveis per a tota mena d’encàrrecs de responsabilitat, i per primera vegada ho vam posar en la redacció del periòdic Rabochii i Soldat, on va mostrar la major energia. I després em va acompanyar en el Comissariat del Poble, que mai vaig freqüentar durant molt de temps, ja que estava al Smolny. El tema era un assumpte militar - un atac contra nosaltres a les mans de Krásnov. Hi havia reunions de representants de les fàbriques, dels ferrocarrils, etc., i Markin s’encarregava d’organitzar el Comissariat. Al principi, no coneixíem on estaven ni les entrades ni les sortides, no sabíem on es desaven els documents secrets; i el Soviet de Sant Petersburg estava bastant impacient per aconseguir aquests documents secrets. A mi no em sobrava temps per a anar a veure.

Quan vaig ser una vegada, i no va ser el primer dia, sinó cinc o set dies després que ens féssim càrrec, em van dir que no hi havia ningú. Un tal Príncep Tatishchev va dir que no eren servents, que no havien vingut a treballar. Vaig exigir que es reunís els que apareguessin, i després va resultar que s’havia presentat un número enorme. En 2 o 3 paraules els vaig explicar de què es tractava, que l’assumpte era més o menys irremeiable i que els que volguessin servir fidelment es quedessin. Però me’n vaig anar sense sort. Després d’això, Markin va arrestar a Tatishchev i al baró Taube i els va portar al Smolny, els va ficar en una habitació i els va dir: "Aconseguiré les claus en una estona". Quan li van preguntar per les claus, Taube li va enviar a Tatishchev, i quan Markin em va convocar l’endemà passat, aquest Tatishchev ens va portar per totes les habitacions i ens va mostrar clarament on estava cada clau i com girar-la. En aquest moment es temia que alguns documents estiguessin ocults. Tanmateix, això no va anar així. Quan li preguntem on estaven els documents secrets, va dir que la idea que teníem d’ells emmalaltia d’un cert fetitxisme, com si haguessin d’estar escrits en pergamins, etc. Aquests documents secrets han perdut la seva importància, aquests acords de saqueig van ser redactats simplement mitjançant una transmissió telegràfica encriptada, i les còpies dels mateixos jeuen de forma bastant prosaica, amagades en armaris.

Markin es va posar a publicar-los. Sovint, al costat d’ell es trobava un jove d’uns 25 anys a qui li faltava un braç, el seu cognom, crec, era Polivanov, qui exercia de docent particular. Markin m’ho va recomanar i li va servir d’ajuda. No sé en quin departament estava, però tenia informació sobre el tema. Sembla que fins i tot coneixia les llengües asiàtiques. Si era filòleg o no, no puc dir-ho amb exactitud. No treballava en assumptes secrets. No sé qui li ho va recomanar a Markin. També estava, del partit, Zalkind. Markin més o menys ho va adoptar com a un fill. Però després va resultar que Polivanov era membre de la Unió del Poble Rus. Si havia perdut un braç, almenys no havia estat en les barricades. Llavors li va descobrir una gran addicció a l’alcohol, i fins i tot es va assabentar que rebia obsequis. L’ambaixada persa li va enviar una cistella amb alguna mena d’obsequi. En aquest moment va ser eliminat. Al principi era bastant actiu. El propi Markin recollia paquets que venien d’altres països. Van resultar contenir seda, sabates de dona, etc. En aquella època no es duien a terme negociacions diplomàtiques, i tot el treball consistia en la publicació de documents i la venda del contingut d’aquestes valises. Les nostres activitats diplomàtiques van tenir lloc al Smolny sense cap aparell del Comissariat. Només quan el camarada Chicherin va arribar i va ser designat per al Comissariat es va començar a treballar al mateix edifici, contractant nou personal, però a molt petita escala.

Kozmin: Recordo que vostè deia que era el comissariat més controvertit, que cap poder el reconeixia, que no hi havia ningú amb qui parlar.

Trotsky: Markin havia treballat en la Comissió de Recerca del Soviet de Sant Petersburg abans del Comissariat del Poble, i d’aquí va passar al Comissariat d’Afers exteriors. La Comissió de Recerca havia començat a emprar uns certs mètodes que no agradaven als menxevics i als socialrevolucionaris de l’època, i Markin es distingia també en aquest sentit per aplicar aquests mètodes, pel que fa a la captura de contrarevolucionaris, amb molta assiduïtat.

Markin era, crec, obrer o pagès. Un home molt intel·ligent, amb una gran voluntat, però que escrivia amb errors. Tota mena de documents escrits per ell van ser redactats de forma bastant incorrecta. Després va estar al comandament de la nostra flotilla militar al Volga i allí va morir.

Haig de dir que durant el primer període el paper dels oficials va ser sorprenent. Quan Lenin i jo celebràvem reunions d’oficials de la guarnició de Sant Petersburg, on s’estava reclutant el personal de comandament contra Kérensky, hi havia molt pocs comandants nous; tots venien de l’exèrcit tsarista, però així i tota la majoria d’aquests vells oficials estaven a favor nostre. Evidentment, en la majoria dels casos existia aquest desig d’ajudar-nos a enderrocar a Kérensky. Ningú assumia la responsabilitat, i M. Muravyov, que va prendre la iniciativa, va organitzar més tard destacaments de partisans prop de Tsaritsyn. I en els pujols de Púlkovo va estar al comandament el coronel Walden. Va envoltar a Krásnov amb grans destacaments, i aquest xoc va decidir el destí de l’ofensiva de Kérensky. Aquest Walden era un típic coronel, i encara no entenc el que va dir quan es va passar al nostre bàndol. No era un coronel jove, havia estat ferit moltes vegades. No podia simpatitzar amb nosaltres, perquè no entenia res. Però aparentment el seu odi a Kérensky era tan fort que li va fer sentir una simpatia temporal per nosaltres.

Notes

[1] Es refereix a la reunió de la Secció de Soldats del Soviet de Petrograd del 6 d’octubre. Per a llegir el discurs de Trotsky allí i la resolució que va proposar, vegeu la part 1 d’aquest tom, "Entorn del Pre-Parlament". (Nota de l’edició soviètica).

[2] Mejonoshin va ser membre actiu de l’organització militar bolxevic en 1917. En els dies de la insurrecció d’octubre va participar enèrgicament com a membre del Comitè Revolucionari de Petrograd. En els anys següents va treballar en llocs importants en l’Exèrcit Roig, i després es va traslladar al Vsevóbuch (servei militar obligatori), del qual va ser cap des de 1923. (N. de l’ed. sov.).

[3] L’intent de cop d’Estat contrarevolucionari del general Kornílov.

[4] Es refereix a Broido (N. de l’ed. sov). Grigorii Isaakovich Broido (1884-1956) després es va passar als bolxevics i, ja sota el domini de la burocràcia estalinista, va dirigir el Partit Comunista de la República Soviètica de Tadjikistan. Va ser expulsat del partit i arrestat en 1941. Després de la mort de Stalin va ser amnistiat i readmès en el partit.

[5] Això no és del tot exacte si es considera que la formació del Comitè Militar Revolucionari sorgeix de la decisió del Soviet de Petrograd de crear-lo: la sessió on això va ocórrer, com sabem, va tenir lloc el 16 d’octubre. La reunió del Comitè Central, en canvi, va ser el dia 10. (N. de l’ed. sov.)

[6] Eino Rahja (1885-1936) va ser un bolxevic finlandès, qui tenia dos germans, també militants revolucionaris, per això la referència a "els Rahja".

[7] Mijaíl Kalinin (1875-1946) va ser oficialment el president de la Unió Soviètica fins a la seva mort.

[8] Nikolai Podvoiskii (1880-1948) va dirigir l’organització militar bolxevic i va estar a càrrec de la presa del Palau d’Hivern durant la Insurrecció d’Octubre.

[9] Dels principals dirigents menxevics, particularment de la seva ala esquerra.

[10] Aquesta petició va ser feta durant el discurs de Trotsky sobre les "activitats dels bolxevics" en una sessió del Soviet de Petrograd, el 18 d’octubre. Vegeu aquest discurs en aquest mateix volum (N. de l’ed. sov.) [Es refereix al Tom 3, Volum 2, de les obres russes de Trotsky].

[11] De l’anterior es desprèn que no és així. Aquesta sessió va tenir lloc el 10 d’octubre. (N. de l’ed. sov.).

[12] Ioffe és un antic membre del moviment socialdemòcrata. Abans de la guerra pertanyia al Pravda de Viena. Després de la Revolució de Febrer va ser partidari de l’associació immediata amb els bolxevics. Després de la Revolució d’Octubre, en la qual va participar activament, va treballar tot el temps en el Comissariat del Poble d’Assumptes Estrangers, sent un dels caps d’aquest. En 1920 va ser president de la delegació soviètica en la Conferència de Riga per a la conclusió de la pau entre Polònia i la Rússia Soviètica. En 1921 - 1923 va ser representant a la Xina, entaulant simultàniament negociacions amb el Japó. El 1924 va formar part de la delegació soviètica en la Conferència Anglo-Russa de Londres. (N. de l’ed. sov.).

[13] Uritsky va ser militant durant molt de temps del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus. Abans de la guerra va estar vinculat als menxevics. En 1910 era membre dels menxevics propartit. Durant la guerra va ser membre actiu del periòdic internacionalista Nashe Slovo. Després del seu retorn a Rússia, es va unir a l’Organització interdistrictual i va treballar amb L. D. Trotsky per a fusionar-la amb els bolxevics. Després de la Revolució d’Octubre, Uritsky va treballar en el lloc de responsabilitat de comissari de l’Assemblea Constituent. En 1918, quan va esclatar la contrarevolució, va ser nomenat cap de la Cheka de Petrograd. En aquest lloc de lluita va despertar l’odi dels socialistes-revolucionaris que treballaven amb els blancs i va morir d’un tret ocasionat per ells a la tardor de 1918. (N. de l’ed. sov.)

[14] Unschlicht va ser membre actiu del moviment socialdemòcrata polonès. Durant la Guerra Civil va treballar en la Cheka i va ser un dels seus dirigents. Durant la guerra amb Polònia va ser membre del Consell Militar Revolucionari del Front Occidental i membre del Comitè Revolucionari Polonès. A partir de 1924 va treballar en el Consell Militar Revolucionari de l’URSS, com a membre i Comissari de l’Estat Major. (N. de l’ed. sov.).

[15] És una antiga residència imperial en el centre de Sant Petersburg, també coneguda com a Castillo de San Miguel.

[16] Aquí hi ha un error. Es tractava del Regiment Lituà, no del Regiment Volynskii. (N. de l’ed. sov.).

[17] Podvoiskii aquí comet un error. Aquesta sessió va ser el dia 10. (N. de l’ed. sov.).

[18] La reunió en el departament de Sujánov, com ja s’ha indicat, no va ocórrer els dies 14 o 15, sinó el 10 d’octubre. (N. de l’ed. sov.).

[19] Vladímir Zájarovich Zavadié (1887-1937) va ser un socialista-revolucionari.

[20] Lómov (Oppókov), antic membre del moviment socialdemòcrata. Durant l’època de Kérensky va treballar a Moscou i va ser membre del Comitè Regional de Moscou. En el 2n Congrés dels Soviets va ser triat membre del Consell de Comissaris del Poble com a Comissari del Poble per a la Justícia. Durant els dies de Brest, Lómov va formar part dels comunistes d’esquerra. Al llarg de la Guerra Civil va treballar en diversos organismes econòmics. Entre 1922 i 1924, Lómov va ser president del Sindicat del Petroli. (N. de l’ed. sov.).

[21] Yakóvleva és una antiga treballadora activa en la fracció bolxevic. Va treballar principalment en l’organització del districte de Moscou. En 1917 va formar part dels dirigents de l’organització de Moscou, i en les Jornades d’Octubre va ser membre del Comitè Militar Revolucionari a Moscou. Durant els primers anys del poder soviètic va treballar a Petrograd en la Cheka. Més tard va ser secretària de l’organització de Moscou i del Buró de Sibèria del Comitè Central. Entre 1922 i 1924 va treballar en el Comissariat del Poble per a l’Educació com vicecomisaria del poble i cap del Comitè Central d’Educació Professional i Tècnica. (N. de l’ed. sov.).

[22] Svérdlov va ser un dels millors organitzadors del nostre Partit en l’època clandestina. Durant les seves activitats clandestines, va treballar en gairebé totes les regions de Rússia i va passar per moltes presons i exilis. En la conferència d’abril de 1917 va ser triat membre del Comitè Central. Fins a les Jornades d’Octubre va portar sobre les seves espatlles principalment el treball organitzatiu del Comitè Central del Partit. El novembre de 1917 va ser elegit president del Comitè Central, càrrec que va ocupar fins a la seva mort. La capacitat organitzativa de Svérdlov es troba reflectida en aquesta obra [es refereix a aquest volum de Trotsky, N. del T.]. Mentre dirigia el Comitè Executiu Central dels Soviets, dirigia simultàniament tot el treball organitzatiu del Comitè Central del Partit Comunista. Connectat per les xarxes del treball no declarat amb tota la vella guàrdia del bolxevisme, va fer un gegantesc treball d’assignació de forces al treball soviètic i partidari. La seva mort el març de 1919 va privar al Partit d’un organitzador insubstituïble. (N. de l’ed. sov.).

[23] Sembla que hi ha hagut un malentès. Oppókov és al mateix temps el Lómov que acabem d’esmentar. (N. de l’ed. sov.).


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"