Societat

ENTRE LA FAM I EL MALBARATAMENT

Irracionalitat capitalista: es malgasta el 31% dels aliments en el món

Mentrestant, segons les Nacions Unides, en el món almenys 811 milions de persones passen fam, la suma entre el que es perd i el que es malgasta d'aliments suma el 31 per cent.

divendres 1 d’octubre de 2021| edició del dia

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar al 29 de setembre el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i Desaprofitament d’Aliments, davant l’apressant realitat que fa al desaprofitament de tones i tones d’aliments.

Per al Programa Universitari d’Alimentació Sostenible (PUAS) de la UNAM, María Elena Trujillo Ortega això representa un absurd precisament perquè per a produir aliments s’utilitza aigua, terra, energia, mà d’obra i es generen gasos d’efecte d’hivernacle. Resulta en aquest sentit irracional que no s’aprofiti i es tiri.

Però per què es malgasta?

La quantitat d’aliments que no aconsegueixen ser consumits, bé podrien mitigar en gran manera els problemes de fam i desnutrició que viuen centenars de milions d’éssers humans, no obstant això, en el capitalisme alimentar al conjunt de la població no és la prioritat, la prioritat és el guany empresarial.

Podria parlar, per exemple, dels aliments que tiren a les escombraries els grans supermercats o restaurants que encara estan en bon estat. Aquestes empreses prefereixen que aquests aliments es malgastin al fet que puguin ser consumits per persones de baixos recursos, això tendiria a baixar el preu dels aliments, alguna cosa que els capitalistes no volen fomentar.

En el cas de Mèxic es malgasten més de 20 milions de tones d’aliments a l’any, en un país on el 23.3% (27 milions) de la població viu en pobresa alimentària i el 12.5% sofreix desnutrició crònica.

En aquest panorama és molt important planteja la necessitat d’avançar a una planificació econòmica que permeti garantir l’alimentació del conjunt de la població, posant en primer lloc la vida de la classe treballadora i els sectors populars i no el guany empresarial.

Amb els nivells tecnològics i científics que la humanitat ha aconseguit, no és natural que hi hagi fam, és el capitalisme el responsable d’aquest desaprofitament irracional de recursos, una mostra més de la urgència d’acabar amb aquesta manera de producció i avançar a un on s’usin tots els recursos per a satisfer les necessitats socials amb una producció que sigui harmònica amb la naturalesa.
temes relacionats

Capitalisme   /    Societat   /    Internacional

Comentaris

Comentar