×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Israel continua els atacs contra la Franja de Gaza i rep la condemna de diversos països àrabs

Ja hi ha més de 15 palestins morts i 150 ferits. Assassinats selectius i agreujament de la crisi humanitària. Jordània, el Líban, l'Iraq, Síria i Kuwait han condemnat l'agressió israeliana.

Redacció internacional

divendres 5 d’agost de 2022
Facebook Twitter

Aquest dissabte ha continuat l’agressió militar d’Israel contra la Franja de Gaza. Diverses ciutats han sofert impactes de míssils de precisió i alt poder de foc, llançats des de drons i helicòpters artillats de l’Exèrcit israelià. Als atacs sobre la ciutat de Gaza, s’hi suma Rafah, al sud de la Franja on Israel ha assassinat a un altre dirigent palestí amb la seva família en el seu domicili.

L’ofensiva de les anomenades Forces de Defensa d’Israel va començar divendres en una acció que el govern de Yair Lapid va qualificar de “preventiva” davant la informació que va dir tenir sobre una “amenaça imminent” de la milícia palestina Gihad Islàmic Palestí (YIP). Els atacs ja han causat més de 15 morts i 125 ferits palestins.

La YIP va començar a respondre la nit del divendres amb el llançament de coets de molt baixa eficàcia que en la seva gran majoria són interceptats pel sistema Cúpula de Ferro d’Israel o cauen en zones despoblades. No obstant, es va informar que aquest dissabte uns pocs coets van aconseguir l’àrea de Tel Aviv on per primera vegada van sonar les sirenes d’alarma i centenars de residents degueren acudir als refugis antibombes. En aquest succés vint israelians van resultar ferits en les corregudes cap als refugis i dos soldats van sofrir contusions per la caiguda d’un coet.

L’organització Hamas que governa la Franja tracta de mantenir-se al marge, limitant-se a repudiar de paraula els atacs israelians. No obstant això aquest dissabte va ser assassinat un membre de les Brigades Al Qasam, braç armat de Hamas, durant un dels bombardejos i no es pot descartar que de continuar aquesta dinàmica, l’organització es vegi obligada a un rol més actiu enfront de l’ofensiva d’Israel.

Als bombardejos cal sumar la situació humanitària a la Franja que s’ha agreujat notablement en les últimes hores, amb el tancament de passos fronterers per on ingressa ajuda humanitària i la interrupció del funcionament de la seva única central elèctrica que va limitar el subministrament d’energia a quatre hores diàries i amenaça amb afectar el funcionament de serveis bàsics inclosos els hospitals i centres de salut.

En aquest marc, diversos països àrabs es s’han pronunciat contra els atacs d’Israel. Jordània demana el cessament "immediat dels atacs israelians contra la Franja de Gaza" i adverteix de "les perilloses conseqüències de l’escalada israeliana i d’infondre el terror entre els civils, que només augmentaran la tensió", en paraules del portaveu del seu Ministeri d’Exteriors, Haitham Abu al Ful, reproduïdes per l’agència oficial Petra.

El Líban també va reprovar mitjançant un comunicat d’Exteriors "enèrgicament l’agressió israeliana" a Gaza i va demanar una ràpida intervenció de la comunitat internacional per detenir-la "i demanar a Israel que compleixi amb les resolucions de l’ONU per a protegir els civils palestins, que suporten un gran sofriment per l’injust setge”.

A l’Iraq el portaveu del ministeri d’Exteriors, Ahmed Al-Sahaf, va condemnar en un comunicat l’ofensiva israeliana i va advertir que "el llenguatge de la violència que usa l’entitat sionista augmentarà més la tensió, la qual cosa només fomentarà l’escalada i aprofundirà la crisi sense arribar a cap solució".

Entre els països del golf Pèrsic, Kuwait va considerar els "brutals atacs" de les forces armades israelianes "una continuació de les violacions que cometen les forces d’ocupació i una insistència a violar les normes dels drets humans internacionals". Catar, per part seva, va condemnar el divendres "l’agressió de les forces israelianes en la Franja de Gaza".

També en la nit del divendres la Lliga Àrab va censurar l’ofensiva israeliana, que la seva Secretaria General va qualificar en un comunicat com a "agressió brutal" i de les conseqüències i "els crims de la qual sagnants" va responsabilitzar a "les autoritats d’ocupació".

Mentrestant, Egipte s’ha limitat fins al moment a informar que està intentant mediar entre les parts per contenir l’escalada tal com va fer al maig de l’any passat, quan va jugar un paper clau en la treva aconseguida després d’onze dies d’enfrontaments entre l’Exèrcit israelià i les milícies palestines.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid