×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Juan Carlos I: “Explicacions de què?”. Per si la impunitat no era òbvia

“I donarà algun tipus d'explicacions? Explicacions de què?”. Amb aquesta resposta a una periodista el rei emèrit ens recorda el nivell d'impunitat que garanteix aquest règim al successor del franquisme malgrat els casos de corrupció. Encara sort que està el govern progressista.

Jorge Remacha

dilluns 23 de maig de 2022
Facebook Twitter

“I donarà algun tipus d’explicacions? Explicacions de què?”. El monarca preguntat sobre la corrupció comença a riure’s i el cotxe arrenca. No, no és una pel·lícula de Berlanga, és la tornada del rei emèrit a l’Estat espanyol en la impunitat més absoluta, amb un govern, una premsa oficial i un sistema judicial al servei de la seva majestat per sobre dels escàndols.

Tot i que oficialment el rei emèrit manté la seva residència a Abu Dhabi abrigallat per les petrodictadures del Golf Pèrsic, l’operació de rentada de cara del rei i de separació mediàtica de la resta de la Casa Reial és conscienciosa per a suposadament venir de vacances a fer regates.

Aquestes declaracions es van produir després de la seva arribada a l’aeroport de Vigo per a anar a Sanxenxo de vacances i regates, mentre la dreta reverencia visiblement al rei i al govern suposadament progressista no li causa una sola molèstia a la monarquia, mentre deixa que a Unidas Podemos posin cara d’empipament mentre s’empassen un altre gripau. Govern, premsa, jutges…tots a la una per arxivar a tot córrer els casos de corrupció de Juan Carlos, fer suposades operacions de transparència o imposar un silenci mediàtic sobre els escàndols com a bons servents.

Mentre Juan Carlos estava en lloc segur a Abu Dhabi la Fiscalia Anticorrupció s’ha encarregat d’arxivar d’un en un les recerques dels delictes de l’exmonarca. La fortuna de l’emèrit es va construir des dels anys 70 a base de comissions per la importació de petroli àrab, la participació en operacions de venda d’armament, etc. la més coneguda és la comissió de 80 milions d’euros per la construcció de l’AVE a la Meca per les 12 principals constructores espanyoles. La seva innocència era indemostrable, però a través de les diferents regulacions fiscals que va presentar (previ avís d’Anticorrupció), la prescripció dels delictes o mitjançant el recurs a la seva immunitat, tots han quedat arxivats.

De fet, en cap moment el pare de l’actual rei ha arribat a estar imputat ni cridat a declarar, arribant el PSOE juntament amb la dreta i l’extrema dreta a bloquejar comissions de recerca mentre Unides Podemos escenificava empipaments sense conseqüències. Com afirmàvem a Esquerra Diari fa uns dies “La seva condició d’inviolable fins a l’abdicació s’ha estès de facto fins al final dels seus dies. Un privilegi real que ens recorda que la institució pilar del règim del 78 és una reminiscència feudal posada avui al servei dels capitalistes i l’imperialisme espanyol.”

Aquest republicanisme tan particular accepta de facto la monarquia amb totes les seves borbonades i la seva herència del franquisme, deixant el qüestionament per a algun tuit o declaració i que limita les seves crítiques a les corrupteles i no a tota la institució, no pot passar del nivell de la xerrameca. És necessari reavivar la indignació antimonàrquica que aquest viatge i tota la impunitat real genera, per a reimpulsar un gran moviment en tot l’Estat.

Només així podrem acabar amb la Corona, imposar un referèndum sobre la monarquia - reprenent l’exemple dels quals es van fer en 2018 en més de 30 universitats o dissabte passat en desenes de pobles i ciutats - i que sobre les ruïnes dels Borbons puguem obrir veritables processos constituents on els pobles dins de l’Estat espanyol puguin decidir el seu dret d’autodeterminació i puguem realment decidir-lo tot.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya