×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Jurar lleialtat al rei posant d’antifeixista

Els gestos d'un progressisme social liberal moderat per a tapar l'inici d'una legislatura de fort continuisme.

Federico Grom

dimarts 14 de gener de 2020
Facebook Twitter

Unides Podemos aportarà al govern de l’Estat imperialista espanyol quatre ministres, entre els quals es troba Alberto Garzón i Irene Montero i una de les quatre vice-presidències que ocupará Pablo Iglesias.

Finalment s’ha conformat el nou govern de l’Estat espanyol amb 4 vice-presidències i 18 ministeris. Pablo Iglesias i Alberto Garzón per Unides Podemos, han pres avui possessió dels seus càrrecs en el nou govern com a vice-president segon de Drets Socials i Agenda 2030 i Ministre de Consum respectivament, en la coalició amb el PSOE liderat per Pedro Sánchez.

Els mitjans han fet ressò del símbol que tots dos portaven en l’acte de presa de possessió a les solapes de les seves jaquetes. Un triangle vermell invertit, símbol amb el qual els nazis marcaven als presos polítics en els camps de concentració i extermini, avui, un símbol de la lluita antifeixista.

Però en realitat aquests són sols gestos d’un progressisme moderat de mans buides en la qual ni tan sols es recuperaran els nivells pre-crisis de drets socials, llibertats democràtiques i drets laborals.

L’anunci de la no derogació de les dues reformes laborals des de l’inici de la crisi, només la revisió d’alguns elements de l’última aprovada pel PP, dóna compte dels límits del discurs progressista d’aquest govern enfront del que serà una realitat de forta continuïtat.

També l’acceptació de les mesures austericides imposades per Brussel·les, com la Llei de dèficit Pressupostari i la reforma de l’article 135 de la constitució que dóna prioritat al pagament del deute i els seus interessos.

Encara que portin el triangle vermell i camisa sense corbata, o "citin" a la revolucionària Rosa Luxemburg en els seus discursos com ha fet Irene Montero, han assumit el seu càrrec a palau de la Zarzuela amb una mà sobre la Constitució i jurant lleialtat al rei. Un Cap d’Estat per herència sanguínia i per la voluntat de Franco de deixar tot "atado y bien atado". D’un Estat imperialista amb interessos econòmics d’ultramar i missions militars a l’estrangeri que al seu torn sotmet internament a cop de porres i sentències a pobles com el català. Alguna cosa en el que unidas Podemos pacte amb el PSOE no mostrar fissures en la "política d’Estat" del govern.

És, sense dubtes, la consumació de la seva integració al règim del 78 que Podemos va emprendre de la mà d’Iglesias a salts des de la seva formació. Van passar de proposar-se "prendre el cel per assalt", a aconseguir un lloc al costat de Sant Pere per a cuidar de les seves claus i la porta gran del regne "dels cels".


Facebook Twitter

Federico Grom

Vive en Barcelona. Técnico en edición e ilustrador. Es militante del la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) y escribe en la sección de Política y Mundo Obrero de Izquierda Diario.es

3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Militarisme “progre”: el Govern del PSOE i UP aproven els pressupostos amb major despesa militar dels últims 40 anys

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona