×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Assemblea de Becàries de la UB reivindica solucions al Parlament de Catalunya

Els becaris de la Universitat de Barcelona, organitzats a l'Assemblea de becàries de la UB, s'han reunit aquesta setmana amb els grups polítics del Parlament per a denunciar la seva situació i exigir les seves reivindicacions.

Pere Ametller

dissabte 27 de juliol de 2019
Facebook Twitter

Just en unes setmanes en les que s’ha tingut notícia de diverses sentències i inspeccions que reconeixien a becaris d’universitats com a treballadors, els becaris de la Universitat de Barcelona han anat al Parlament de Catalunya per a fer arribar les seves reivindicacions als partits polítics.

Les notícies a les quals ens referim són la realització del judici en el qual la Seguretat Social denúncia a la Universitat Autònoma de Madrid per utilitzar 284 becaris com a treballadors, la sentència per la qual es reconeix a una becària de la Universitat Carles III com a treballadora i la Inspecció de Treball que reconeix a 104 becaris de la Universitat de Lleida com a treballadors.

Dos han estat les principals demandes que la Assemblea de Becàries de la UB ha fet arribar als grups parlamentaris. La primera, que s’acabi amb l’actual situació de frau de llei i es reconegui als falsos becaris com a treballadors. La segona, que a partir d’ara les beques de col·laboració amb la universitat siguin realment formatives.

Els becaris han explicat les incomptables irregularitats a les quals són sotmesos per part de la Universitat de Barcelona, com l’arbitrarietat a l’hora d’atorgar les beques. Així com la situació de precarietat laboral que es veu reflectida en la inexistència del dret a vacances, de cotització per a l’atur i un salari per sota del salari mínim. Fins i tot la denegació del permís de lactància a una becària.

Per part seva, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha mostrat el seu suport a les reivindicacions dels becaris i ha explicat el contingut de la seva campanya #BecàriesPrecàries, en la qual el primer pas és buscar la transparència i que es coneguin les dades sobre la quantitat de becaris i les seves condicions.

Els diputats de Catalunya en Comú, la CUP i ERC han fet seves les reivindicacions dels becaris i els han mostrat el seu suport de cara a realitzar altres futures accions al Parlament. El diputat de Cs, de manera menys vehement, també ha manifestat que s’ha d’acabar amb aquesta situació irregular. Finalment, el diputat de JxCat ha mostrat dubtes, encara que també s’ha declarat partidari d’acabar amb qualsevol situació que no compleixi amb la llei.

Conchi Abellan, diputada de Catalunya en Comú ha expressat així el seu suport:

Així s’ha manifestat Vidal Aragonés, diputat de la CUP: “Gràcies l’Assemblea de becàries UB per lluitar contra la utilització fraudulenta de la figura de la beca. Allò que és treball ha de ser relació laboral i no falsa beca, alhora que hem d’avançar amb beques salari que garanteixin que les classes populars puguin estudiar a la universitat”.

La diputada Rut Ribas d’ERC, ha declarat: “Cal acabar amb el sistema precari que fa anys que acompanya als i les becàries universitàries. És per això que avui ens hem reunit amb l’Assemblea de becàries UB i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya per a escoltar les seves demandes i reivindicacions per a acabar amb la precarització”.

I és, que sens dubte, quelcom s’està movent. Els Riders, Las Kellys, les vagues de Telepizza, els becaris, els doctorands...I potser això només són els primers símptomes d’una cosa molt més gran i profund que pot explotar durant la pròxima crisi.


Facebook Twitter

Pere Ametller

Barcelona I @pereametller09

Segueix-lo a Twitter

Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat

Mà d'obra migrant mes barata i submisa: l'objectiu de la reforma de la Llei d'Estrangeria

Mà d’obra migrant mes barata i submisa: l’objectiu de la reforma de la Llei d’Estrangeria