×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Audiència de Barcelona confirma el sobreseïment de la querella de l’excap de la Policia Nacional contra Izquierda Diario

El Tribunal ratifica la resolució del jutge instructor que es basava en la preeminència de la llibertat d'expressió. L'excap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, havia interposat la querella arran d'un article que recollia un cas de 1974 en el qual va ser responsable de la mort d'un detingut.

Redacción IzquierdaDiario.es

dimecres 10 de juliol de 2019
Facebook Twitter

La Secció Sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona confirmava el passat 5 de juliol el sobreseïment de la querella interposada per Sebastián Trapote, Cap Superior de la Policia Nacional a Catalunya fins al setembre de 2018, contra la periodista d’Esquerra Diari Verónica Landa. El Tribunal donava la raó així al Jutjat d’Instrucció 32 de Barcelona, que va adoptar aquesta decisió el passat mes d’abril i desestimava el recurs presentat pel querellant.

El procés va arrencar al maig de 2018, quan Trapote va decidir querellar-se per la publicació d’un article de la nostra companya en el que es criticava amb contundència el tractament que l’Estat espanyol ha donat històricament a la tortura per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. La defensa jurídica de Landa va recaure des del primer dia en l’advocat Benet Salellas.

En aquest article es denunciava el paper jugat per les amnisties aprovades en els primers anys de la Transició i altres decisions judicials i de l’Executiu, que cobrien amb un mantell d’impunitat un bon nombre de casos de tortures i morts sota custòdia policial. Una denúncia que no era cap primícia, com demostren diversos informes d’organitzacions com Amnistia Internacional o diferents articles periodístics que apuntaven en la mateixa direcció.

Entre els casos referits com a exemples en l’article hi havia el que implicava directament a qui fora la màxima autoritat de la Policia Nacional a Catalunya en moments tan qüestionats com l’1-O. Es tracta de la mort de José Luis Herrero Ruiz, un obrer i pare de família, mort d’un tret a l’esquena realitzat pel mateix Trapote quan s’estava procedint a la seva detenció.

Els fets van ser sobreseguts, tal com relatava Verónica Landa en el seu article. Una decisió que va obeir al benefici que va obtenir el llavors jove inspector Trapote dels indults generals de 1977 i 1979. Així es recull en la sentència de 1983, que també reconeix l’autoria de l’avui querellant en els fets que van causar la mort d’Herrero.

Aquest cas ha estat a més publicat en no pocs mitjans de comunicació, com El País, El Periódico o la revista Interviú. I recentment va ser part de la recopilació de casos similars recollida en el programa ‘Sense ficció’, emès en TV3.

Des de la recepció de la querella, des de la redacció d’Esquerra Diari hem sostingut que es tractava d’un atac als drets fonamentals a la llibertat d’expressió i informació. Un intent més d’emmordassar als qui des del periodisme, les xarxes socials o l’activisme polític alcem la veu per a denunciar la repressió i la impunitat.

Durant tot aquest temps hem rebut innombrables mostres de suport i solidaritat d’organitzacions socials, polítiques, referents de la cultura, la universitat o el periodisme, entre moltes altres.

Amb la decisió de l’Audiència Provincial, que corrobora la del Jutjat d’Instrucció, es demostra justament que estem davant un nou intent de retallar la llibertat d’expressió. El sobreseïment es basa en reconèixer que l’article en qüestió era “informació periodística d’indubtable interès públic, en el qual es tracta, amb indubtable to crític i de profunda insatisfacció l’actitud en la reacció de l’Estat espanyol quant al tractament jurídic/penal del delicte de tortura.” S’al·ludeix a una “diversitat de supòsits que reflecteixen clarament els motius d’aquesta insatisfacció, i la inclusió en els mateixos del cas del qual afecta al querellant, més enllà del temps que ha transcorregut, no és desgavellada des del punt de vista informatiu (se li va donar un tractament jurídic/penal discutible, encara que no qüestionable, i és susceptible d’il·lustrar la insatisfacció que es vol transmetre)”.

I reconeix així mateix la prevalença dels drets fonamentals a la llibertat d’expressió i informació, per sobre del dret individual a l’honor suposadament vulnerat segons Trapote. “Tal interès públic i informatiu, d’alta intensitat per afectar a com l’Estat tracta o gestiona penalment els drets fonamentals, ha de prevaler en un cas com aquest, quan es planteja un conflicte amb el dret individual a l’honor. En un supòsit com aquest (en el fons i en la forma de la informació periodística), tal dret ha de cedir davant el dret a la llibertat d’expressió”.

Des d’Esquerra Diari continuarem informant i denunciant tots els atacs a les llibertats democràtiques i la llibertat d’expressió. De la mateixa manera que continuarem oferint les nostres pàgines per a totes i tots aquells que vénen patint processos judicials similars. Continuem mantenint la necessitat de posar dempeus un moviment anti-represiu que coordini tots els casos contra la llibertat d’expressió i d’organització, per a aconseguir que s’arxivin i acabar amb totes les lleis lliberticides.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah