×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’ONU exigeix al Vaticà donar explicacions sobre abusos sexuals eclesiàstics

En un informe enviat al papa Francesc, l'Organització de les Nacions Unides li exigeix donar explicacions, informes i canvis en les normatives amb les que tracten els milers de casos d'abusos sexuals sobre nens, nenes i adolescents per part de capellans, bisbes, monges i laics d'estreta relació amb la jerarquia eclesiàstica. El Vaticà té 60 dies per a respondre.

Augusto Osorio

dijous 24 de juny de 2021
Facebook Twitter

En començar aquesta setmana, quatre funcionaris de Relatorías Especiales de Nacions Unides van enviar un comunicat al Vaticà on insten a la "santa seu" a "prendre totes les mesures per a frenar i prevenir la repetició de violència i abusos sexuals contra nens en institucions catòliques. I assegurar que els responsables respondran per això i es pagaran indemnitzacions a les víctimes".

Aquest comunicat es produeix en el context del debat sobre drets humans impulsat per l’ONU que es durà a terme a fins de juny sobre dones, persones amb discapacitat, menors i tràfic de persones.

L’ONU afirma en el comunicat enviat a Roma que des de la jerarquia eclesiàstica sempre s’ha procurat “protegir els presumptes autors, encobrir delictes, obstaculitzar la rendició de comptes dels presumptes autors i evadir les reparacions degudes a les víctimes”, i li dóna un termini de 60 dies al Vaticà perquè respongui.

El comunicat de l’ONU expressa la preocupació pel sistema d’encobriment que garanteix la impunitat dels membres de l’Església, ja sigui per l’ocultació o el trasllat a altres països dels abusadors.

Què li exigeix l’ONU al Vaticà?

Que “proporcioni detalls i, si correspon, els resultats de qualsevol recerca recent, incloses les judicials o d’un altre tipus, i els enjudiciaments en relació amb l’abús sexual de nens (inclosos els adolescents) per part de membres del clergat de l’Església Catòlica”.

Que informi “si s’han adoptat mesures per a prohibir la pràctica de traslladar a membres de l’Església catòlica acusats d’haver comès abusos a altres diòcesis o institucions eclesiàstiques”.

Que “proporcioni informació sobre les mesures preses per a garantir que qualsevol persona condemnada per estar involucrada en abús sexual sigui eliminada de la jerarquia de l’Església".

El papa Francesc haurà de respondre en 60 dies a les comandes de l’ONU. Aquesta pressió exercida cap a l’Església obliga a prendre posició encara als qui busquen salvar la pell de Jorge Bergoglio, mostrant-lo com un papa preocupat pel tema. Més enllà dels discursos a favor de prendre cartes en l’assumpte, són els silencis i els encobriments sistemàtics del Vaticà respecte als seus crims els que desfan qualsevol promesa d’autojutjar als seus executors.

Et pot interessar: El Papa Francesc en rebuig a una llei contra l’homofòbia


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”