×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La CUP diu no a Puigdemont i ERC

La CUP s'abstindrà davant l'intent d'investidura que preparen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

Guillermo Ferrari

dimarts 6 de març de 2018
Facebook Twitter

Aquest cap de setmana, el Consell Polític de la CUP ha decidit no donar suport a l’acord de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i s’abstindran en cas que hi hagi alguna votació d’investidura. D’acord a l’actual distribució d’escons això significa que estaria naufragant la proposta d’investir a l’expresident de l’ANC, Jordi Sánchez. Ja que els diputats de JxCat i ERC sumen 64 contra 65 del PSC, PPC, Cs i els Comuns.

Aquesta decisió va sonar com un terratrèmol polític en l’escenari de les forces sobiranistes. Hem escoltat a la cap del PDeCAT, Marta Pascal dir “A qui més volen enviar a la paperera de la història?”. Pascal va criticar la decisió de la CUP perquè Jordi Sánchez representa “la pluralitat del soberanisme” i també va assenyalar que l’actitud de bloqueig dels cupaires perpetua el 155.

També van ser sorprenents les declaracions del Diputat d’Esquerra al Congrés espanyol, Joan Tardà. El Diputat va plantejar que calia “convergir amb les forces polítiques que també defensen el referèndum vinculant”. Entre aquestes va incloure, encara que no se sap per què, al PSC que està completament en contra. I, també als Comuns que ho recolzarien si es fa en acord amb l’Estat.

Tant el PDeCAT (i JxCat) com ERC demostren els nervis que tenen davant aquesta situació, i, sobretot, que no estan disposats a defensar la república votada el 1-O. Que la “República simbòlica” del 27-O i la seva completa absència no era un error, sinó que no volien enfrontar les institucions de l’Estat. Ja ho va dir Artur Mes “No vaig desobeir al Constitucional”. D’això es tracta, sempre obeir al Règim del 78.

Aquest dilluns, el Diputat del Parlament Carles Riera ha aclarit la postura política: “La CUP no ha vetat a Jordi Sánchez”, per continuar “El nostre Consell Polític no ha parlat de cap nom”. El problema és que no hi ha acord programàtic amb la proposta de JxCat i ERC, la qual critiquen per ser un programa autonòmic. Els cupaires reclamen “un programa d’acció republicana”.

Per tant, com indicava Riera en la compareixença realitzada després de l’entrevista amb Roger Torrent, “Qualsevol candidat o candidata que vulgui ser investit o investida per portar a terme un programa autonòmic comptarà amb la nostra abstenció”. No hi ha intenció d’enviar a ningú a la paperera de la història. Sinó de fer realitat el mandat del 1O i del 21D, que segons el diputat cupaire és “materialitzar la república”.

I per materialitzar-la, Riera es basa en tres punts principals: primer, “Que la sobirania popular i la sobirania parlamentària a Catalunya prevalgui sobre la institucionalitat i la legalitat espanyola”. Segon, que s’ha de materialitzar la República. I, tercer, que s’ha d’iniciar un procés constituent convocat formalment pel Parlament català.

A més, Riera ha deixat clar que les negociacions amb JxCat i ERC es troben interrompudes. Davant preguntes dels periodistes, el diputat cupaire va donar a entendre que Roger Torrent, no va donar resposta alguna davant aquesta situació, sinó que més aviat es va limitar a escoltar les propostes de la formació anticapitalista.

Lamentablement, la CUP porta des de la campanya electoral del 21D sense realitzar una campanya de mobilització dels CDRs i els milers de simpatitzants que doni una resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat i la “justícia” i per la llibertat dels presos o que almenys mostri la més àmplia contestació social al 155. En aquest sentit, s’ha adaptat a les polítiques d’ERC i JxCat i a les de l’Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium Cultural.

La situació actual demostra que l’estratègia de JxCat-PDeCAT i ERC és la de pilotar el destí de la Comunitat Autònoma de Catalunya, més o menys com sempre, atents a les necessitats de les grans empreses catalanes i espanyoles i saquejant les arques públiques per al seu propi benefici. Mai van creure en el 1-O, ni a la declaració del 27O. I, per descomptat no volen fer complir la voluntat popular.

Però la majoria “independentista” s’ha demostrat que no és tal. L’acord de JxCat i ERC podria tirar endavant si els diputats Puigdemont i Comín poguessin votar delegadament. Però això significaria desobeir al Constitucional, cosa que ni Torrent, ni ERC, ni JxCat volen fer. Es va a una repetició de les eleccions? Veurem, res està assegurat en aquest procés d’investidura i el més probable és que seguim veient coses sorprenents.


Facebook Twitter

Guillermo Ferrari

Barcelona | @LLegui1968

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques